150 jaar op de wereldzeeën

Miljoenen Europeanen hunkeren eind negentiende eeuw naar een nieuw bestaan in Amerika. Twee Rotterdammers zien een gat in de markt en richten de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij op, met wekelijkse afvaarten van Rotterdam naar New York. De rederij – inmiddels Holland America Line geheten – groeit uit tot een van de grootste ter wereld die aanmeert op alle continenten. Dit jaar wordt de 150e verjaardag gevierd.
Land: Algemeen

Heel 2023 staat bij HAL in het teken van dit 150 e jubileum, maar natuurlijk waren er extra festiviteiten op de échte verjaardag op 18 april. Toen arriveerde de Rotterdam in Rotterdam, na een 15-daagse overtocht vanuit New York. Tijdens het jubileumfeest was ook prinses Margriet (de beschermvrouwe van de Rotterdam) en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb aanwezig, en boden de nazaten van oprichter Otto Reuchlin het eerste originele bedrijfsaandeel aan, dat zal worden bewaard in het Stadsarchief. Ook werd door PostNL de gouden jubileumpostzegel onthuld en kreeg Hotel New York – het oorspronkelijke hoofdkantoor van HAL op de Wilhelminapier – een gouden scheepsbel overhandigd. Nico Bleichrodt, vice president international sales: “HAL is al jaren officieel een Amerikaanse rederij, maar Hotel New York en Rotterdam blijven de geestelijke thuishaven van de maatschappij.”

Bestemmingen op nr.1

Amerikaans hoofdkantoor of niet, alle schepen van Holland America Line hebben Nederlandse namen en varen onder Nederlandse vlag. Nico: “De oorsprong ligt in Rotterdam en die identiteit is gelukkig altijd behouden gebleven. Zo draait het bij HAL op de eerste plaats ook nog steeds om de bestemmingen. We varen om de wereld te ontdekken, elke dag een andere plek. Waar het bij andere rederijen gaat om de schepen, inclusief glij-, ijs- en kartbanen, geeft HAL lezingen aan boord over de bestemmingen en brengen we je zo comfortabel mogelijk naar de volgende mooie plek op aarde. Door deze traditie zijn we groot geworden.”

Legendary Voyages

HAL heeft momenteel 11 schepen, die samen meer dan 600 cruisereizen per jaar maken, op alle zeven continenten. De kortste cruise is 1 nacht (tussen Seattle en Vancouver), de langste 128 nachten en gaat de hele wereld over. Kortom, er is voor ieder wat wils. De paradepaardjes van HAL én de basis van de identiteit van de rederij zijn de langere cruises vanaf 25 dagen (tot zo’n 60 dagen). Nico: “Deze Legendary Voyages zijn er in elk werelddeel, met heel veel verschillende routes, waarbij wordt aangemeerd op de mooiste plekken en er zowel aan boord als aan wal een speciaal programma is samengesteld om echt dieper in de bestemmingen te duiken. Ideaal voor levensgenieters van 50-plus met wat meer tijd en geld.”

Instapmodel

De komst van de Rotterdam naar Rotterdam vormde in april de aftrap van het Europese zomerseizoen. Nico: “Nu vliegtickets zo in prijs zijn gestegen, is dit de ideale manier van vakantievieren. Veel betaalbaarder dan wat veel mensen nog steeds denken, én je ziet tijdens één vakantie veel meer verschillende, prachtige bestemmingen, zonder dat je zelf over het vervoer hoeft na te denken. Voor wie altijd al eens een cruise heeft willen proberen, maar geen zeeën van tijd heeft, bieden we ook verschillende ‘instapmodellen’. Ga aan boord, gewoon in Rotterdam of Amsterdam, pak je koffer uit, neem plaats voor de lunch en start een 7-daagse cruise naar Scandinavië.” In oktober vertrekken de schepen weer naar andere, warmere werelddelen voor het winterseizoen.

21 rondreizen vanuit Nederland

Het nieuwste schip van HAL, de Rotterdam, werd vorig jaar in de vaart genomen en vaart dit jaar nog vanuit Amsterdam, vanaf 2024 vooral vanuit haar naamgenoot. Dan staan er met de Rotterdam 21 rondreizen vanuit Nederland gepland, waarvan 18 vanuit Rotterdam. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een rondreis maken naar Groot-Brittannië, Ierland, IJsland, de Noordkaap, de Baltische Staten en de Canarische Eilanden. Of steek op 28 september 2024 de oceaan over naar Fort Lauderdale in Florida om de herfst zonnig te beginnen.

Alles aan boord

Met HAL zie je de mooiste plekken op aarde, maar de rederij staat ook bekend om het culinaire- en entertainmentaanbod. Aan boord zorgt de bemanning ervoor dat het je aan niets ontbreekt, of je nu wil genieten van een mooi concert, een ontbijt op je eigen balkon of uitgebreid wil tafelen in een van de specialiteitenrestaurants. Iedere passagier kan kiezen voor ‘Cruise only’ (accommodatie, alle maaltijden, vervoer, entertainment) of ‘Have it all’, waarbij in de prijs ook het drankenpakket, wifi, een maaltijd in een specialiteitenrestaurant en een excursie zit inbegrepen. Zo’n 75 procent van alle boekers kiest voor ‘Have it all’, dan weet je vooraf precies waar je aan toe bent.

Tip vanuit Rotterdam
7 dagen Noorse legenden
Route: Eidfjord – Alesund – Geiranger – Bergen
Vertrek Rotterdam 2024: 25 mei, 27 juli, 21 september
Schip: Rotterdam

Waarom een HAL cruise?

  • Meerdere bestemmingen zien en maar één keer je koffer uitpakken.
  • Vervoer, accommodatie, maaltijden én entertainment zijn inbegrepen: de ultieme volpension vakantie.
  • Of je nu van cultuur, natuur, luieren, actie, strand of steden houdt: een cruise is er voor iedereen.
  • Je vaart (meestal) ’s nachts en overdag ontdek je dagelijks een nieuwe bestemming.
  • Aan boord geniet je van uitstekende service, zoals je hut die 2x per dag wordt opgeruimd.
  • De voertaal aan boord is Engels, maar er is altijd Nederlandssprekend personeel aanwezig. Ook zijn er Nederlandstalige menu’s en dagprogramma’s en op sommige cruises ook Nederlandse begeleiding tijdens landexcursies.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Cruisen over de hele wereld

Holland America Line vaart naar meer dan 500 havens op alle 7 continenten. Zie hier 4 bestemmingen om ver van huis de mooiste cruise te maken.

ALASKA

Holland America Line is dé specialist op het gebied van Alaska-cruises. Vanuit Vancouver of Seattle wordt een groot aantal cruises aangeboden, ook in combinatie met avontuurlijke landarrangementen, zoals naar het Denali National Park of zelfs helemaal naar de Yukon rivier.

18 dagen Yukon & Denali
Route: Alaska (6 bestemmingen) – Denali National Park – Yukon – Vancouver
Vertrek Vancouver (Canada): 12 mei 2024
Schip: Noordam

ZUID-AMERIKA

Salsa, samba, tango, rumba, bolero, limbo en de chachacha: van oorsprong allemaal Latijns-Amerikaanse dansen. Tijdens een Zuid-Amerikaanse cruise kun je dan ook bijna niet stil blijven zitten, want het levensritme is er aanstekelijk. Minstens zo aantrekkelijk zijn de landschappen, stranden en wereldsteden die je onderweg passeert. Je kunt zelfs over de Amazone cruisen, die zo breed is dat zelfs de grote HAL-schepen er kunnen varen. Doorkruis het Panamakanaal, bewonder vanuit de lounge de grillige toppen van Patagonië, verken de fjorden van Chili, dwaal door de straten van Buenos Aires of relax op de beroemde stranden van Rio de Janeiro.

22 dagen Zuid-Amerika en Antarctica
Route: Uruguay – Falklandeilanden – Antarctica – Chili
Vertrek Buenos Aires (Argentinië): 16 december 2023
Schip: Oosterdam

AZIË/STILLE ZUIDZEE

Cruisen met pit, dat kan in Azië. Waar de bestemmingen net zo gevarieerd zijn als de gerechten, zoals in Thailand, Indonesië, Maleisië, China, Japan en de Filipijnen. Droomstranden, jungles, tempels, miljoenensteden, rijstvelden, vulkanen, watervallen, koraalriffen, glimmende shopping malls en exotische straattaferelen: je komt het allemaal tegen. Je kunt Azië ook combineren met paradijselijke eilandjes in de Stille Zuidzee. Afgelegen, ongerept en ongelooflijk mooi, met kristalheldere lagunes en oneindige koraalriffen.

52 dagen Japan
Route: Alaska – Japan (14 bestemmingen) – Hawaï – Seattle
Vertrek Vancouver (Canada): 2 september 2024
Schip: Westerdam

CARAÏBEN

Half Moon Cay (Little San Salvador) is het privé-eiland van Holland America Line in de Bahama’s, dat je tijdens een cruise in deze regio uiteraard zal bezoeken. Een ongerept strandparadijs omringd door azuurblauwe wateren. Hier kun je paardrijden door de branding, snorkelen langs kleurrijke koraalriffen, een natuurwandeling maken over het eiland of gewoon zwemmen in de kristalheldere lagune. Vaar in de Caraïben van droomstrand naar natuurpark, langs bruisende Caribische stadjes en tropische jungles.

14 dagen Zuidelijke Caraïben
Route: Bermuda – St. Thomas – St. Maarten – St. Lucia – Barbados – Curaçao – Bahama’s – Fort Lauderdale
Vertrek Boston (VS): 9 november 2024
Schip: Zuiderdam

Once in a lifetime

128 dagen Wereldcruise
Route (onder andere): Fort Lauderdale – Caraïben – Brazilië – Curaçao – Panama – Mexico – Hawaï – Japan – China – Singapore – India – VAE – Israël – Middellandse Zee – Azoren – Fort Lauderdale
Periode: 3 januari – 11 mei 2024
Schip: Zuiderdam

Andere interessante artikelen

Ik beleef elke avond een reisje Griekenland

Ik beleef elke avond een reisje Griekenland

Met stiefzonen in Portugal en Maine (VS), een zus in Brussel en een in Miami, kom je nog eens ergens. Cabaretier Tineke Schouten is dol op reizen, maar had er eigenlijk nooit genoeg tijd voor. Door een van haar favoriete landen een prominente rol te geven in haar...

Zwerven over de wereldzeeën

Zwerven over de wereldzeeën

In de zomer van 2018 vertrok Mariska met haar partner Tjaart en dochters Linde (2) en Berber (12) op hun zeiljacht Zouterik voor een reis met onbekende bestemming. Vier jaar later kwamen ze terug. De reis voerde hen na de Atlantische oversteek via het Panamakanaal...

Butler aan boord

Butler aan boord

Suites in plaats van hutten, een keuken van topkwaliteit en voor elke gast butlerservice. Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan een riviercruise, maar daar gaat het wel over. Nieuwkomer Riverside Luxury Cruises pakt het heel anders aan en zorgt naast een droomvaart...