Beetje vreemd, wel lekker

Een eigenaardige Europese plek eigenlijk. Midden in de oceaan, ver weg van Portugal (1600 km) en je wandelt er door theeplantages. En dat maakt de Azoren juist zo leuk: een unieke en groene eilandengroep, Europa op z’n meest westelijk. Bovendien met witte stranden, kaas en wijn. Heerlijke vakantie-ingrediënten toch?

Beschermd wijngebied

De 2350 meter hoge Pico is de hoogste top van Portugal en de beroemdste attractie van het gelijknamige eiland. Daarbij hebben de Azoren twee Unesco Werelderfgoedsites: het historische centrum van Angra do Heroísmo op het eiland Terceira én het wijnbouwlandschap van Pico. Dit is toch wel een heerlijke reden om het eiland te bezoeken en de steeds beter wordende wijn van de Azoren te proeven.

Witte stranden

Santa Maria is het oudste eiland van de Azoren (zo’n 8 miljoen jaar oud) en het meest oostelijk gelegen. Het staat bekend als het ‘eiland van de zon’. Hier vind je de zeldzame witte stranden van de archipel. Wie is uitgerust, kan naar de beschermde natuurgebieden van Baía da Maia en Praia Formosa, het Santa Maria National Park of de bossen van Valverde en Fontinhas voor sportieve activiteiten in de natuur.

Grootste zoogdieren

In de wateren rond de archipel vind je ongeveer een derde van de 81 soorten walvissen en dolfijnen ter wereld. Maak een tocht langs de kust en wees (bijna) gegarandeerd van het zien van onder andere verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Een walvisspottrip draagt tevens bij aan de lokale economie en het behoud van deze zeedieren. Op diverse eilanden worden excursies aangeboden, maar vanuit Pico, Faial en São Miguel heb je in de zomer de meeste kans om de walvissen uitgebreid te zien.

Tussen (ongevaarlijke) haaien

Met een gemiddelde zeetemperatuur tussen de 22 °C in de zomer en 16 °C in de winter plus het goede zicht in het heldere water, zijn de Azoren een geliefde duikbestemming. Zowel beginners als ervaren duikers worden enthousiast van de verscheidenheid aan onderwaterlandschappen. Bewonder de vulkanische bodems, rijke ecosystemen en archeologische vindplaatsen. Zwem met de grootste vis ter wereld (de walvishaai) en omring jezelf met gigantische reuzenmanta’s of zeeschildpadden.

Europa’s meest westelijke punt

Het eiland Flores is het meest westelijke punt van het continent; dit is de laatste plaats in Europa waar de zon ondergaat. Het hele eiland is een beschermd Unesco Biosfeerreservaat omdat hier een enorme biodiversiteit is en van alle Azoren zich hier de meeste endemische soorten bevinden. De kust is het broedgebied voor verschillende soorten zeevogels, waaronder de mooie Dougalls stern (meeuw). Om het nog specialer te maken: het grootste deel van het eiland is bedekt met blauwe hortensia’s.

Kaasje erbij

Het eiland São Jorge staat vooral bekend om de geliefde gelijknamige kaas. Waarschijnlijk werd deze al gemaakt sinds de eerste bewoners er in de 15e eeuw voet al wal zette. Het is één van de beste kazen ter wereld en al 30 jaar een product met een beschermde oorsprongsbenaming. De lokale keuken is sowieso een hoogtepunt op São Jorge. Met traditioneel comfort food, geserveerd op de oorspronkelijke manier, reis je terug in de tijd.

Kopje thee van Miguel

São Miguel is het eiland van het Lagoa das Sete Cidades (meer van zeven steden), uitgeroepen tot één van de zeven Natuurlijke Wonderen van Portugal. Maar misschien nog unieker: op dit eiland vind je de enige theeplantages van Europa. São Miguel is een populaire bestemming op de Azoren, want er is voor ieder wat wils. Van traditionele dorpjes tot een verfijnd culinair aanbod, goede hotels, boeiende cultuur én lokale thee.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Lava, watervallen en wijn

Lava, watervallen en wijn

“Nog maar net wakker, wandelen we tussen de authentieke achttiende-eeuwse lavahuisjes van onze B&B naar de pittoreske ontbijtruimte. Op de achtergrond verschijnen de eerste zonnestralen al op de bergen. We worden verwelkomd door de geur van vers gebakken broodjes. We...

Viver sob o sol Português

Viver sob o sol Português

“Meer dan driehonderd dagen zon; het Portugese klimaat is er een waar je op kunt vertrouwen. De Engelse taal is de vriendelijke locals niet ongewoon én het staat in de top vijf van veiligste landen volgens de Global Peace Index. Bovenal biedt Portugal rust en ruimte....