De A van Aruba

Niet voor niets begint het alfabet met de A, de eerste letter van de ABC-eilanden. Voor een kennismaking met het Caribisch gebied is het ook niet meer dan logisch om met Aruba te beginnen, als onderdeel van de kleine Antillen.

“ Luister naar me als ik zeg dat je Oranjestad zeker niet mag overslaan ”

Op vier wielen

De uitgereikte buff blijkt geen over- bodige luxe. Mijn reisgenoot en ik verdwijnen in een wolk van stof zodra onze UTV (Utility Task Vehicle) door de bocht gaat. Met dit wendbare buggy’tje toeren we voorzien van een gids door het nationale park van Aruba, Arikok. Spectaculaire landschappen trekken aan ons voorbij. We houden halt – en onze adem in – bij spectaculaire grotten, waar zelfs nog oude indianentekeningen in te zien zijn. Wanneer het stof echt in al mijn poriën zit, is het tijd voor een verkoelende plons in een van de natuurlijke poelen in het park. Ben je minder avontuurlijk aangelegd, dan zijn er ook verschillende wandelroutes in het nationaal park. Het maakt niet uit op welke wijze je Arikok bewondert, de opbrengst van het entreekaartje gaat naar het behoud van het park. Win-win, zou ik zeggen.

Kunstig

“Sint Nicolaas, daar is toch niets te beleven?”. zegt iemand in mijn hotel met enige aarzeling. “Vroeger misschien,” antwoord ik, “maar deze ochtend was het er behoorlijk tof.” Vanuit Oranjestad stap ik op de lokale bus naar Sint Nicolaas, het voormalige Lago hoofdkwartier. Nadat de raffinaderij verdween, werd het akelig stil in de stad. Tot het najaar van 2016. In september van dat jaar hield de stad haar eerste art fair. Het gevolg, daar slenter ik op een rustige donderdagochtend langs. Oude panden gehuld in werkelijk prachtige streetart. Lokale, Nederlandse en internationale artiesten vechten om mijn aandacht. “Sint Nicolaas, dus,” klinkt het wanneer ik mijn ongelovige Thomas de foto’s op mijn camera toon. “Toch even onthouden.”

Blauwe paarden

Het is uiterst verleidelijk naar Aruba te reizen en elke dag van je vakantie te genieten van het heerlijke strand. Luister naar me als ik zeg dat je Oranjestad zeker niet mag overslaan. Om meer te weten te komen over de Arubaanse hoofdstad, neem ik deel aan een wandelexcursie van Aruba Walking Tours. Met goedlachse Mark Benson, mijn gids, slenter ik langs blauwe paarden, monumenten en musea. Terwijl hij de ene anekdote na de andere uit zijn pet tovert, begint mijn maag te knorren. Het Antilliaanse pasteitje neem ik graag aan van de lokale verkoopster. Een tour waar je niet alleen over de cultuur hoort, maar dit ook ziet én proeft. Wat een goed idee.

“Het eiland groeit zo langzamerhand uit tot een ware foodie hotspot”

Foodie heaven

Stoofpotjes, pasteitjes (pastechi’s) en natuurlijk verse
vis. Eigenlijk is alles lekker op Aruba en met meer dan tweehonderd restaurants groeit het eiland zo langzamerhand uit tot een ware foodie hotspot. Of het nu gaat om vegantentjes, culinaire hoogstandjes, visrestaurants, hipsterbars of lokale eettentjes, je treft het allemaal op het eiland. Mix met de locals, bestel een pastechi bij een foodtruck of schuif aan bij Djiespie’s in Oranjestad. Doen hoor. Tip: vraag op vrijdagavond naar de fameuze Johnny Cakes.

Groen

Duurzaamheid is overal ter wereld belangrijk, Aruba vormt daarop geen uitzondering. Reeds in 2013 is Aruba de strijd aangegaan om rond 2020 carbon free te zijn. Weg met energie opgewekt uit olie, welkom wind- en zonne-energie. Naast deze strijd worden op grotere en kleinere schaal meer initiatieven ontplooid voor een beter milieu. Tijdens mijn verblijf in het Divi Aruba All Inclusive Resort werd ik aangenaam verrast door het feit dat het hotel herbruikbare plastic bekers voor haar drankjes gebruikt. Daarnaast heeft de bekende hotelketen plastic bestek en rietjes verbannen. Niet alleen zijn rietjes slecht voor het milieu, door de alom aanwezige passaatwind vlogen er voorheen met grote regelmaat exemplaren rechtstreeks de zee in. Hoera voor dit initiatief om de plastic soep terug te dringen.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

TIPS

Zeerovers
Local tip: visrestaurant, superleuk!
Savaneta 270, Savaneta, Aruba www.facebook.com/zeerovers

The Old Man and the Sea
Romantisch dineren
Savaneta 356A, Savaneta, Aruba www.arubaoceanvillas.com

Quinta del Carmen
landhuis, goed eten
Bubali 119 Aruba
www.quintadelcarmen.com

Madame Janette’s
Cunucu Abao 37, Noord, Aruba www.madamejanette.info

Amore Mio
Beste pizza’s van het eiland
– op Palm Beach Strip
J.E. Irausquin Boulevard 348, Aruba www.giannisgroup.com

Barefoot
Restaurant op het strand
L.G. Smith Boulevard 1, Oranjestad, Aruba www.barefootaruba.com

Moomba Beach
Leuke strandtent J.E. Irausquin Blvd 230, Noord, Aruba www.moombabeach.com

Andere interessante artikelen

One Happy Island

One Happy Island

De manier waarop we bestemmingen ontdekken is aan het veranderen. Steeds vaker kiezen we voor de natuur, voor kleinschalige belevenissen met het eigen gezelschap of een kleine groep, waarbij de impact op de omgeving gering is. Geen massa’s om je heen, maar afwijken...

Follow the Sun

Follow the Sun

Curaçao heeft zoveel meer dan alleen zon, zee en strand. Het eiland is té mooi om alleen in je villa te verblijven, ga eropuit! Een huurauto is een must en ook die kun je huren (vanaf 23 jaar) bij de receptie van Coral Estate Rentals. Huur je een auto voor minimaal...

Luxe landhuis voor iedereen een thuis

Luxe landhuis voor iedereen een thuis

Droom even mee... Je eigen villa direct aan zee in Willemstad. Waar je met je eigen gezelschap verblijft in een typisch Curaçaos, monumentaal landhuis. Waar de dagen beginnen met een ontbijt in de tropische tuin. En dan weer die lastige vraag: gaan we het zwembad in...