Discover down under

Een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland maak je niet zomaar. Het is een reis die de nodige voorbereidingen vergt, wil je het maximale uit deze landen halen. En er valt nogal wat uit te halen! 

Gold Coast, maar dan even anders

80 Kilometer onder Brisbane aan de oostkust van Australië ligt de Gold Coast, een toeristisch gebied dat vooral bekend staat vanwege de stranden en het ‘Surfers Paradise’. Maar de regio heeft veel meer te bieden en er zijn voldoende plekken buiten de gebaande paden te ontdekken. Wanneer je het achterland van de Gold Coast in trekt, kom je overal kleine, authentieke dorpjes tegen waar de historische charme bewaard is gebleven en een nog echt gemeenschapsgevoel heerst. Hier vind je ook een indrukwekkend natuurgebied met Gondwanan regenwoud en de 25 miljoen jaar geleden uitgebarsten Tweed vulkaan. Als je nog verder landinwaarts richting het zuiden trekt, dan vind je daar Tenterfield, een van de belangrijkste historische gebieden van Australië. In 1889 gaf Sir Henry Parkes er een beroemde speech, die leidde tot de ‘Federatie van alle Australische Staten’ in 1901, waarna Tenterfield bekend is gaan staan als de ‘geboorteplaats van de Australische natie’. Veel van de historische gebouwen en monumenten zijn behouden en zijn te bezichtigen.

Reistijd

De Gold Coast heeft een subtropisch klimaat en is het hele jaar door goed te bezoeken. Tijdens de zomer (december-februari in Nederland) valt er de meeste regen en in de winter (juni-augustus in Nederland) wordt het koeler. De optimale reistijd is in het voorjaar (oktober-november) en het najaar (maart-mei).

Tips voor Gold Coast

• Leer meer over de geschiedenis van Tenterfield tijdens een kleinschalige, historische tour.
• Dineren bij Mavis’s Kitchen & Cabins is een aanrader. Hier wordt alleen maar gekookt met organische, lokale producten, zoveel mogelijk uit hun eigen organic garden. Je kan hier ook overnachten in een van de country cabins.
• Kom volledig tot rust tijdens een verblijf bij Hillcrest Mountain View Retreat in de Tweed Valley. 

Te Urewera Rainforest: Nieuw-Zeeland

Het Te Urewera National Park in het midden van het Noordereiland is een van de minder bekende natuurparken van Nieuw-Zeeland, maar beslist een gebied dat je als natuurliefhebber niet mag missen. Dichte regenwouden, begroeide rivierbeddingen, rotsformaties, bergtoppen en meren vormen samen een uniek landschap. Door de geïsoleerde ligging en beperkte toegankelijkheid zijn de flora en fauna van het gebied redelijk ongerept bewaard gebleven. Onder leiding van lokale Maori-gidsen van de Tuhoe-stam maak je kennis met het regenwoud. Onderweg vertelt je gids je verhalen over de mysteries van deze unieke omgeving en krijg je uitleg over de belangrijke rol die bomen spelen in de Maori-traditie. En je kunt zelf meehelpen aan het behoud van het regenwoud door inheemse woudreuzen te planten, die wel 1000 jaar oud worden. Jouw aandeel in het behoud van het landschap verleent je de status van Kaitiaki Tautoko: beschermer van het woud.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Wat is nou de aantrekkingskracht van deze hele verre bestemmingen? Waarom zijn wij bereid om bijna 24 uur te vliegen om ze te bezoeken? Bij deze een aantal beelden, die meer zeggen dan woorden.

Andere interessante artikelen

Zomaar solo door Nieuw-Zeeland

Zomaar solo door Nieuw-Zeeland

Een reis naar Nieuw-Zeeland staat bij velen op de bucketlist: de ruige natuur, het bijzondere dierenleven, de Maori-cultuur, de vriendelijke bevolking. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal. Denk je dat Nieuw-Zeeland vooral een bestemming is voor samenreizende stellen?...

I want to ride my bicycle

I want to ride my bicycle

Wars van de drukte en de extreem hoge prijzen in booming Sydney? Beproef je geluk dan eens in Adelaide. Een compacte stad die bruist van de festivals en bovendien ook prachtige stranden heeft. Wij bezochten de intieme, aan de kust gelegen wijken Henley Beach en West...

Hook into it, mate!

Hook into it, mate!

Qua natuurschoon is Nieuw-Zeeland de hemel op aarde. Het heeft fjorden, vulkanen, meren, stranden, geisers, oerbossen en nog veel meer. Maar wist je ook dat de Nieuw-Zeelandse keuken zich mag rekenen tot een van de meest voortreffelijkste ter wereld? Met name de...