IJsland en New York, een groter contrast bestaat niet

Maartje en Daniel maken verhalen met beeld en het geschreven woord. Verhalen die ontstaan door te observeren. Door écht te kijken en hun nieuwsgierigheid te volgen, documenteren ze de rauwe werkelijkheid. Zonder rode linten en extra glitters. Maar precies zoals het is.

IJsland en New York, een groter contrast bestaat niet

Van Amsterdam naar New York, via IJsland. Een prachtige reis met waanzinnig veel interessante tegenstellingen. Letterlijk van de uitgestrekte vlakten naar ‘the city that never sleeps’. Al reizend met zo min mogelijk geld en slechts met handbagage omarmen we het avontuur. Dát alleen al levert verhalen op. Geen ingedekte zekerheden, maar een leven vol mogelijkheden. We gebruiken ons eigen netwerk en het netwerk van ons netwerk én het netwerk daarvan. Samen kennen we zóveel mensen en al die mensen hebben weer verhalen. Of iemand weet een slaapplek, een prachtige locatie, of kent iemand met een mooi verhaal. Zo is deze reis van Amsterdam naar New York, via IJsland ook tot stand gekomen. In samenwerking met TRAVELBOOK Magazine en mede mogelijk gemaakt door Icelandair: de ultieme win-winsituatie. Sindsdien ontvouwt zich de ene na de andere interessante situatie en het is onze taak om dat vast te leggen. Om ervoor te zorgen dat iedereen als het ware mee kan reizen, mee kan doen of mee kan denken.

Zodra wij aankomen op Keflavík hebben we geen idee wat onze volgende stap is.

Tot nu toe reizen we zonder plan, omdat de mooiste ontmoetingen en verhalen zich ontvouwen in het moment. Zodra wij aankomen op Keflavík – de internationale luchthaven in IJsland – hebben we geen idee wat onze volgende stap is. Een rare gewaarwording, want wat doe je als je geen plan hebt? Een lift van een vriendelijk gezin brengt ons naar Reykjavik en vanaf daar openbaart de reis zich vanzelf. We treffen, via een vriendin uit Haarlem, een IJslands ouder stel dat ons laten ervaren wat échte gastvrijheid is. Naast onderdak, helpen zij ons enorm met transport (een heuse Volkswagen Polo) en een heleboel tips voor onze ‘roadtrips’ over het eiland. Een adembenemende ervaring. De lege, verlaten wegen met uitgestrekte vlakten en besneeuwde bergtoppen maken indruk. Het overweldigt. Soms zien we urenlang boom noch mens. Al het stromende water – zowel in de natuur als uit de kraan – is het lekkerste water dat ik ooit heb gedronken. IJsland is een waanzinnig avontuur.

Nog geen zes uur later, lopen we JFK International Airport uit. Een totaal andere gewaarwording.

Na zeven dagen rijden we weer terug naar Keflavík: op naar New York, The Big Apple! Nog geen zes uur later, lopen we JFK International Airport uit. Een totaal andere gewaarwording. De enorme diversiteit aan mensen vertelt ons direct dat we een wereldstad binnen wandelen. Het grote contrast vult ons lijf met enthousiasme. Wauw. Zoveel verschillende mensen, zoveel buurten, zoveel gebouwen, zoveel geuren, smaken en maten. We kijken onze ogen uit. Ook hier hebben we veel contact met New Yorkers – wederom via ons netwerk – waardoor we deze wereldstad vanuit een volledig nieuw en zeer interessant perspectief zien. Niet als toerist, maar als tijdelijke bewoners. We volgen zelfs een les Aerial Yoga bij de OM Factory in hartje Manhattan en we zijn ervan overtuigd dat New York nog veel voor ons in petto heeft. Tenminste, zolang wij ons open blijven stellen voor nieuwe ervaringen.

IJsland in vogelvlucht

IJsland is veel groter dan je zou denken. Dus als je slechts een week de tijd hebt in dit prachtige land, realiseer je dan dat je niet alles kunt zien. Twee weken geeft een stuk meer ruimte, maar je moet je hoe dan ook voorbereiden op flink wat kilometers. Er is erg weinig openbaar vervoer; gelukkig kun je in IJsland makkelijk liften. Je moet daar wel de tijd voor hebben natuurlijk. Iedereen in IJsland heeft een auto en als toerist is het dan ook het beste om zelf een auto te huren om het eiland te verkennen. Je kunt een klein autootje reserveren om kosten te besparen, maar dan ben je vooral veroordeeld tot de geasfalteerde wegen. Als je het land écht wilt zien en ook de vele onverharde wegen wilt verkennen, doe je er goed aan om een 4×4 te huren.

Wij hebben het zuiden overgeslagen omdat we niet genoeg tijd hadden. Het zuiden staat bekend om de toeristische trekpleisters, voor ons een reden om via het westen naar het noorden te rijden. Een prachtige route langs de afgelegen berggebieden met oneindig veel watervallen en regelmatig een mooi uitzicht op de ruige kust. Daar waar het zuiden bekend staat om zijn blue lagoon, kent het verre noorden een gelijksoortig natuurlijk warm bad. In een schitterend landschap – dat doet denken aan Lord of the Rings – vind je het Mývatn meer. Als je over de geur van rotte eieren heen stapt, geniet je hier van een natuurlijk meer van 40º C waar je heerlijk in kunt ontspannen.

Foto’s | Daniel Maissan

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Reisinformatie IJsland

Valuta: 123 kronen is € 1
Beste reistijd: eind juni tot begin september
Vaccinatie: niet nodig
Visa: nee
Tijdsverschil: -2 uur
Aantal inwoners: 330 duizend

Ook zo’n fijne tussenstop maken? Dan kan, kijk maar eens op onderstaande site!

Andere interessante artikelen

Rondje eiland

Rondje eiland

Je kent het wel: mijmeren over droombestemmingen die je ooit nog zou willen bezoeken. Een reis naar IJsland staat opvallend vaak op bucketlists. Zo ook op die van Susanne. Samen met haar man, dochter en twee beste vrienden ging ze per camper op zoek naar de verborgen...

Lovely Philly

Lovely Philly

Aan de Amerikaanse oostkust ligt het vriendelijke Philadelphia. De stad is vooral bekend vanwege haar rol in de geschiedenis van de Verenigde Staten en herbergt vele historische bezienswaardigheden. Maar Philly, zoals de stad wel genoemd wordt, is ook levendig en...