Nederland verkennen op de fiets; zo bereid je je voor

Ons kleine kikkerlandje is schitterend en ontzettend veelzijdig. Juist doordat het zo klein is, is Nederland een erg leuk land om te verkennen op de fiets. Neem je tent mee, of rijd van hotel, naar vakantiehuisje, naar B&B, net wat je prettig vindt! En ben je even moe? Dan pak je gewoon een stuk de trein. Nederland is vol variatie en mogelijkheden, dus een fietstocht als ontdekkingsreis zorgt voor onvergetelijke ervaringen!

Voorbereiden

Natuurlijk is het wel belangrijk om een en ander goed voor te bereiden, zoals het uitstippelen van je route. Daarbij zijn er een aantal punten belangrijk om rekening mee te houden:

  • Landschap: heuvelachtig, vlak, zonnig, in het bos etc.
  • Hoeveelheid bagage: hoe meer bagage hoe zwaarder en minder comfortabel je fietst.
  • Waar/hoe ga je overnachten: de afstanden tussen de accommodaties moeten haalbaar zijn, als je gaat kamperen moet je een tent meenemen.
  • Samenstelling van het gezelschap: ga je alleen, met volwassenen of ook met kinderen. Dit is van belang voor de afstand die je dagelijks kunt afleggen.

Route

De route die je wilt gaan rijden is de basis van alles. Het is niet alleen bepalend voor wat je gaat zien en waar je gaat komen, maar ook bijvoorbeeld voor de afstand die je kunt afleggen. Wil je bijvoorbeeld door Limburg gaan fietsen, dan moet je echt rekening houden met het heuvelachtige karakter van het landschap. Dit maakt het fietsen een stuk zwaarder en daardoor zal je minder kilometers per dag kunnen maken. Via Google Maps kan je eenvoudig zelf je route uitstippelen. Je kunt ook handig allemaal tussenstops toevoegen.

Maak er een leuke dag vakantie voorpret van en stippel een route uit waarbij je op prachtige plaatsen komt waar je niet eerder bent geweest. Zorg er daarbij voor de het traject ook qua zwaarte en afstand past bij de samenstelling van je gezelschap. Leg de lat niet te hoog, want je gaat Nederland verkennen op de fiets en niet de Tour d’Hollande rijden!

Bagage

Als eerste de tip: elke kilo die je meedraagt maakt je tocht zwaarder. Laat overbodige spullen dus thuis, want in geval van nood kun je onderweg altijd nog iets aanschaffen. Hoeveel en wat je aan bagage moet meenemen, is afhankelijk van een paar factoren:

  • Hoe lang wordt je tocht.
  • Waar ga je overnachten.
  • Eet je onderweg bij horecagelegenheden of wil je proviand meenemen.

Verder houd je uiteraard rekening met de weersomstandigheden. Daarbij is het slim om op alle situaties voorbereid te zijn. Neem bijvoorbeeld een lichte regenjas mee en een vestje voor als het fris wordt. Bescherming tegen de zon; zonnebrandmiddel en een hoofddeksel zijn ook geen overbodige luxe. Andere items die je altijd meeneemt: je telefoon en oplader, geld, water, fietsreparatiesetje en eventueel je medicijnen.

Fiets

Een goede, comfortabele fiets is ook van essentieel belang. Geef jouw tweewieler een goede onderhoudsbeurt of schaf, indien nodig, een nieuwe aan. Met een merk als Popal, Spirit of Altec heb je een degelijke fiets voor een vriendelijke prijs; een prima tweewieler om ons mooie land mee te gaan verkennen!

 

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Uitwaaien op Flakkee

Uitwaaien op Flakkee

Wanneer ik Goeree-Overflakkee hoorde, moest ik altijd meteen aan topografie op school denken. Waar ligt dat ook alweer? Hoort het bij Zuid-Holland of Zeeland? Nu weet ik het en vergeten zal ik het zeker niet. Sterker nog, ik ga er graag nóg eens heen. Het...

Een pelgrim belevenis in Friesland

Een pelgrim belevenis in Friesland

Vier pelgrimsroutes in Friesland met bijzondere overnachtingstips Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Een omgeving die gemaakt is om over te...

Wandelen met Hike in Holland

Wandelen met Hike in Holland

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van natuur en cultuur. Nederland heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend, heeft een rijke geschiedenis en een grote diversiteit aan flora en fauna. Je reist bij uitstek duurzaam. Er is geen vliegtuig nodig en alles...