Poolsnorkelen met -10

Waarom kiest een koukleum ervoor om in ijskoud water te snorkelen? Karin Brussaard geeft antwoord op deze vraag: “Mensen die mij kennen, snappen mijn beweegredenen niet. Ik vermoed dat ik wellicht de allergrootste koukleum ben die er bestaat. Mijn kamertemperatuur zakt zelden onder de 26 graden Celcius en ik presteer het zelfs in de zomer om mijn houtkachel op te stoken.” Waarom ze dan toch de kou trotseert, vertelt ze graag aan TRAVELBOOK.
“Als (onderwater-) fotograaf heb ik veel van de wereld mogen zien, maar ik heb het ‘Pool-virus’ opgelopen. Mensen die weleens op wintersport zijn geweest, (her)kennen vast het gevoel. Eén zijn met de serene witte wereld, een winters sprookje. Dat, maar dan in overtreffende trap. Toen ik verhalen hoorde en foto’s zag van reizigers die deze reizen maakten, wist ik: dit moet ik gewoon een keer doen. Ik ga snorkelen tussen prachtige ijsbergen en op zoek naar orka’s in Noorwegen.”

Niet voor te bereiden

Hoe bereid je je voor op een reis waarbij je de kou trotseert en oog in oog komt te staan met reuzen van de zee? “Ter voorbereiding op mijn trip speurde ik het internet af, bekeek ik filmpjes en probeerde ik zo veel mogelijk informatie in te winnen bij oud reizigers. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie: een dergelijke onderneming is simpelweg niet voor te bereiden. Het gaat om het beleven van een intense ervaring en dat kun je niet plannen”.

Koud

Om toch nog maar een keer over die kou te beginnen, hoe ondragelijk is het? “Het valt echt wel mee en je kleed je anders dan in Nederland. Je pakt jezelf sowieso in, in laagjes. Onder je droogpak gaan met gemak nog drie, vier lagen kleding. Thermo-ondergoed, daar een trainingsbroek overheen en wellicht nog een andere broek. Je bovenlijf pak je in met een hemd, een pulli en een trui of twee. Hierdoor krijg je het echt niet zomaar koud. En wanneer je eenmaal in het water ligt en de eerste orka ziet, giert de adrenaline door je lijf waardoor je de ijzige temperaturen totaal vergeet.”

Aan boord

Tijdens zo’n trip verblijf je aan boord van een expeditie-cruiseschip. Hoe zien je dagen er dan uit? Het is comfortabel en warm aan boord van het schip, waar je op basis van een soort all-inclusive verblijft. Verwacht geen buffetten en shows aan boord, maar wel driemaal daags een lekkere twee- of driegangenmaaltijd en interessante presentaties. De duikpakken – die fantastisch koubestendig en volledig waterproof zijn – hoef je zelf niet aan te schaffen, maar hangen op je te wachten op het schip. Wanneer je alleen reist betaal je geen eenpersoonstoeslag, maar word je bij iemand van hetzelfde geslacht ingedeeld. De dagen worden zo goed mogelijk benut en je gaat met zodiacs snorkelen – in de hoop een ontmoeting te hebben met orka’s in Noorwegen – of aan land om tussen duizenden pinguïns te staan in Antartica. Wanneer je moe wordt of honger krijgt, ga je terug aan boord. Ik deed, net als de meeste opvarenden, na de lunch een middagdutje of woonde een lezing bij. ’s Middags trek je al je kleding nog eens aan voor een tweede excursie. Omdat de dagen actief en vol zijn, ga je vroeg naar bed. Niet alleen ontloop je op die manier de kou; je hebt zo ook genoeg tijd om je adrenaline weer op een regulier peil te krijgen en alle indrukken van de dag goed te verwerken.

Altijd orka’s

Maar wat nou als er toevallig net geen orka’s zijn tijdens de reis? “De mensen van reisorganisatie Waterproof Expeditions weten bijna altijd de orka’s te vinden en passen het programma zo nodig aan. Zelfs onder winterse omstandigheden zet de bemanning alles op alles. Dat is het mooie van een dergelijke expeditie aan boord. Er zijn andere aanbieders die steeds vanaf de wal een tour maken, maar mocht de haring (het favoriete hapje van orka’s) zich elders bevinden, zie je niets. Aan boord ben je te allen tijde waar de actie is. Oh, en een bait ball (bal vol haring) doet ook dikwijls de truc.”

Polar Plunge

Dat Karin enthousiast is over haar reis, blijkt wanneer ze uitweidt over wat ze ondernam tijdens een expeditie in Noorwegen. “De orka’s, de bultruggen, daar gaat het om. Het moment dat je in het water ligt en omringd wordt door zeven enorme beesten, is met geen pen te beschrijven. Zelfs wanneer je in de zodiac vertoeft en het puffende geluid hoort. Kippenvel. Orka’s zijn machtig, maar er is een ander natuurverschijnsel waar velen op hopen, wanneer ze richting het noorden trekken: het noorderlicht. Er wordt zeker naar gezocht tijdens de trip. De bemanning tracht je vanaf het schip, aan land of in een fjord kennis te laten maken met de magische groene gloed. Voor de echte bikkelfactor deed ik iets, waarvan ik als koukleum nooit had gedacht het te doen. De groepscohesie tijdens zo’n trip is enorm. Er is geen druk, maar saamhorigheid. Juist daarom deed ik het. Ik ontdeed me van al mijn lagen en sprong enkel in mijn bikini in het water. Die polar plunge was een sprong om nooit te vergeten!”

Net als op tv

“Orka’s, bultruggen, pinguïns, ijsberen, zeearenden, ijsbergen, de natuur zoals ik die op BBC Earth zag; daar zat ik zelf middenin tijdens deze reizen! Al je zintuigen staan op scherp: niet alleen wat je ziet, maar ook wat je hoort. De geluiden die de dieren maken, hoor je zelfs onder water.” Karin verklapt tenslotte aan TRAVELBOOK: “Ik heb veel gedoken, gesnorkeld en gereisd. Doorgaans naar warme(re) bestemmingen, maar deze reis heeft zo ontzettend veel indruk op me gemaakt. Zoveel zelfs dat ik komend jaar terugga en opnieuw mezelf in mijn arm kan knijpen en kan zeggen: ”Wauw, dat ik hier mag zijn”.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Tip van Karin

Op deze reizen heb je te maken met onvoorspelbaar dierengedrag en onverwachte weersomstandigheden. Een flexibele houding ten aanzien van het programma is van belang voor expeditiecruisen. Het maakt je ervaring des te mooier!

Andere interessante artikelen

Hemelse havens van Noorwegen

Hemelse havens van Noorwegen

Per postboot langs de Noorse fjordenkust. De Hurtigruten is een meer dan honderd jaar oude veer- en transportdienst die maar liefst 34 havens aandoet. TRAVELBOOK legt 2.500 zeemijlen af - van Bergen via de Noordkaap naar Kirkenes tegen de Russische grens - en licht...

Avonturieren in Winterwonderland

Avonturieren in Winterwonderland

Het noorderlicht kleurt de hemel in de meest fantastische kleuren; soms rood, soms groen. Dit natuurlijke verschijnsel is goed te zien in Noord-Noorwegen. En laat je daar nou ook een heleboel andere leuke dingen kunnen doen met het hele gezin! TRAVELBOOK tipt de...

Natuurwonderen langs het Noorse water

Natuurwonderen langs het Noorse water

Duurzaam cruisen; dat bestaat toch niet? Niets is minder waar. Sterker nog, in Noorwegen is het vanaf januari 2021 zelfs verplicht voor de scheepvaart om milieuvriendelijk te zijn. Zo kun je je vergapen aan de kleuren van de Arctische zomer, de Noorse fjorden, een...