Winteravontuur in Canada

Voor de ultieme poedersneeuw reis je naar Alberta in Canada, waar de skigebieden sneeuwzeker zijn van november tot en met mei. Tijdens een winteravontuur kun je skiën en snowboarden in de Rocky Mountains, ijsklimmen, een tocht per hondeslede maken en een winterfestival in Edmonton bezoeken.

Marmot Basin

De Canadese Rocky Mountains staan bekend om de droge poedersneeuw. Dat geldt ook voor Marmot Basin, het skiresort van Jasper National Park. Met gemiddeld 1.700 meter is dit het hoogste skigebied van Canada. Er liggen 91 pistes midden in een oase van rust, want het ontbreken van drukte levert naast de perfecte sneeuwcondities een grote bijdrage aan de aantrekkingskracht van dit skigebied. Er staan bijna nooit rijen voor de liften, dus na elke afdaling kun je meteen weer omhoog voor de volgende. Pistes zijn er voor alle soorten skiërs, van beginners tot de echte pro’s.

IJsklimmen

Nadat je alle pistes van Marmot Basin bent afgedaald, is het voor de afwisseling leuk om eens de tegenovergestelde route te volgen. Tijdens een middag Ice Climbing in de nabijgelegen Maligne Canyon beklim je rotsen die door een dikke laag ijs zijn bedekt. Dé activiteit voor adrenalinejunkies! Er zijn klimroutes voor ieder niveau, dus zowel voor de ‘rookies’ als de doorgewinterde ijsklimmers.

Wandelen tussen de ijspegels

Is ijsklimmen iets te uitdagend voor je? Het is ook mogelijk om onder begeleiding van een gids te wandelen door de Maligne Canyon, de diepste (toegankelijke) kloof van Jasper National Park. In de zomer stroomt er water, nu vormt het bevroren water meterslange ijspegels. Warme laarzen, inclusief sneeuwspikes, worden van te voren voor je geregeld.

Hondenslede

In British Columbia, op anderhalf uur rijden van Jasper kun je tochten met een hondenslede maken. Het is een unieke belevenis om je door deze sympathieke viervoeters door de bosachtige omgeving op een slede te laten voortbewegen. Zodra je op het vertrekpunt aankomt, staan de honden al te blaffen van enthousiasme!

Winter wildlife

Je verwacht het wellicht niet, maar de winter is ook een goed seizoen om wildlife te spotten. In de natuurlijke schoonheid van de besneeuwde Rockies leeft een overvloed aan wilde dieren, waaronder elanden, herten, wapiti’s, dikhoornschapen, wolven en coyotes.

Hoe kom ik er?

De dichtstbijzijnde luchthaven voor het skigebied van Marmot Basin is Edmonton; KLM vliegt hier in de winter dagelijks naartoe. Van de luchthaven is het ongeveer 370 kilometer rijden. Deze afstand kun je per huurauto afleggen. Wil je niet zelf rijden, dan kun je gebruikmaken van de dagelijkse shuttleservice tussen de luchthaven en het skigebied.

Ski’s mee in het vliegtuig

Goed nieuws voor skiërs die hun eigen materiaal mee willen brengen: op de KLM-vlucht mag je gratis een paar ski’s of een snowboard meenemen. Natuurlijk is materiaal ook ter plaatse te huur. Skipassen kun je voor vertrek in Nederland aanschaffen of ter plekke kopen.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

WINTERFESTIVALS

Edmonton staat bekend als de festivalstad van Canada. Het hele jaar door zijn er festivals. Dit zijn de leukste:

  • Ice on Whyte: tijdens dit evenement wordt maar liefst 7.000 kilo ijs gebruikt! Er is een internationale ice carving-wedstrijd, een gigantische ijsglijbaan, je kunt leren om ijssculpturen te bouwen en natuurlijk kun je naar hartenlust schaatsen.
  • Flying Canoe: in het French Quarter en de Mill Creek
    Ravine geniet je tijdens dit creatieve evenement van lange winteravonden met warme drank en kun je dansen bij het kampvuur, een tocht per paardenkar maken en luisteren naar spannende verhalen.
  • Deep Freeze: een tweedaags festival dat bevolkingsgroepen bij elkaar brengt, waaronder de Zuid-Amerikaanse en Oekraïense gemeenschappen. Hoogtepunt is een race met diepvrieskisten!
  • Silver Skate Festival: dit oudste winterfestival van Edmonton is gericht op gezinnen. Je kunt er wandelen door de besneeuwde sculptuurtuin, een potje curling spelen, schaatswedstrijden bekijken en genieten van divers entertainment.

Andere interessante artikelen

Magic Maritimes

Magic Maritimes

Heb je in Canada de Rockies en de grizzly’s al gezien? Zet dan Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island op je bucketlist. Maak in tien stappen kennis met deze maritieme provincies in het oosten van Canada.Halifax Halifax is het culturele hart van Nova...

Double T

Double T

Een verrassende stad met honderden wolkenkrabbers, tientallen groene stadsparken en culturelediversiteit. Tel daar wijken zoals Graffiti Alley en restaurants zoals The Drake One Fifty bij op en één ding is zeker: Toronto is trendy en jouw volgende bestemming.High &...