Reisverslag Winston & Renate door Amerika

Het is zo’n reis die veel mensen op hun ‘bucketlist’ hebben staan: een rondreis door Amerika met een camper. Ook wij hadden de wens om dit een keer te doen.
Afgelopen zomer hebben we de stoute schoenen aangetrokken en het gewoon gedaan. Na veel voorbereidingen thuis hebben we een mooie route door Californië uitgestippeld. Amerika is zeer uitgestrekt, dus het is handig om op voorhand te weten waar je heengaat, zodat je eruit haalt wat erin zit als je er bent.

San Francisco

Onze reis begon in San Francisco. Even drie dagen acclimatiseren zodat de kinderen, maar ook wij, aan het tijdsverschil kunnen wennen en uitgerust aan de camperreis beginnen. Het is geen straf om een paar dagen in San Francisco te verblijven, want er is genoeg te doen in deze leuke stad. Wij hebben de eerste dag met Go Car’s, die vooraf te boeken zijn, de stad verkend. Een hele leuke manier om op eigen houtje de stad te bekijken. Zeker met kleine kinderen die niet de hele dag kunnen lopen, is dit een aanrader. Je kunt zo echt een hoop zien op een dag. Ook leuk: een tour over de Golden Gate Bridge met een oude brandweerauto. Onze oudste vond het een feest! De jongste deed daarentegen een dutje in die ronkende auto.

Napa Valley

Op de derde dag hebben we onze camper opgehaald en zijn we – nadat we eerst flink boodschappen hadden ingeslagen – rustig naar de eerste camping in Napa Valley gereden. Napa Valley is de wijnstreek van Californië: overal waar je kijkt, zie je wijngaarden. Met een flesje lokale wijn op de tuinset naast de camper ’s avonds; er zijn slechtere manieren om je camperreis te beginnen! Wij sliepen in Calistoga, een prima uitvalsbasis om de buurt te verkennen. Een lekkere lunchtip is Farmstead bij de Long Meadow Ranch op 738 Main St. in Saint Helena. Dit is een biologische wijngaard met een heerlijk menu, samengesteld uit lokale producten. In de tuin zit je echt aangenaam!

Lake Tahoe

Door naar Lake Tahoe, het prachtige meer op de grens van Californië en Nevada. De Nevada-kant is wat levendiger met casino’s en hotels (andere wetten dan Californië!), maar wij hebben gekozen voor de rustige kant in Californië. Er zijn volop camp grounds om te staan met je camper, maar boek wel van tevoren want in de zomer kan het erg druk zijn. Zeker op de populaire plekken. Lake Tahoe laat je genieten van de mooie omgeving. Vergeet niet om ’s avonds marshmallows te roosteren bij het kampvuur! Ook zeer de moeite waard is het meer verkennen met een bootje, dat je ter plaatse huurt. Het bergwater is prachtig helder, maar ook erg koud om in te zwemmen. Dat kun je beter langs de oevers doen, waar het minder diep is. De jongens – en mama eerlijk gezegd ook – vonden het maar spannend dat hier echte beren zaten. Wees dus voorzichtig ’s nachts en laat vooral geen eten rondslingeren. Wij hebben geen beer gezien, maar ze zijn er wel degelijk.

Yosemite National Park

Na een paar dagen Lake Tahoe rijden wij door naar Yosemite park. De grote trekpleister van Californië, en dat is zomers zeker te merken. Veel Amerikanen vieren hier zelf ook vakantie en wil je echt per se in het park slapen, dan moet je tijdig een plekje reserveren. Wij hebben buiten het park geslapen op het Mono Vista RV Park: een prettige camping met goede voorzieningen en net wat minder drukte. ‘s Ochtends zijn we vroeg, na een lekker koffietje gehaald te hebben bij Latte da Coffee Cafe, naar Yosemite gereden. Ondanks de drukte in de zomer mag je dit natuurpark niet overslaan. En de drukte is vooral aan het begin van het park waar de routes beginnen. Als je hier voorbij bent, is het rustig. Overweldigende natuur en prachtige routes met de auto en te voet. Binnen een half uur stonden wij met onze blote voeten in een bergbeekje: een ‘happy moment’ met z’n vieren. Ook mooi en zeer indrukwekkend zijn de grote Sequoia bomen. De kinderen hebben het er nu nog over hoe groot die waren en zolang je er niet zelf onder hebt gestaan, heb je geen idee hoe groot ze nou eigenlijk zijn.

Los Angeles

Wij hebben onze reis in drie stukken opgedeeld en na Yosemite zit het campergedeelte er bijna op. Langzaamaan gaan we weer richting San Francisco om de camper in te leveren en onze huurauto op te halen voor de rit over Highway 1 naar Los Angeles. Tip: veel mensen maken deze trip andersom, van Los Angeles naar San Francisco, maar als je het doet zoals wij rijd je altijd aan de goede kant van de weg voor het mooiste uitzicht. Onze eerste stop was Santa Cruz. Prima, maar wat ons betreft erg druk en toeristisch. Wij hebben er een O’Neill shirt gescoord want dat komt hier vandaan, en zijn snel doorgereden naar Carmel. Onderweg is het erg leuk om een kleine omweg te maken over de 17 mile drive: een lusvormige weg door Pebble Beach en Pacific Grove op het Monterey schiereiland. Je betaalt 10 dollar om er te mogen rijden – het is een hele exclusieve woonwijk – en de uitzichten over de Pacific zijn prachtig. Ondertussen kun je gluren naar alle dure villa’s die hier op dit exclusieve stukje land staan.

Aangekomen in Carmel-by-the-Sea wandelen we door dit schattige dorpje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Aan het einde van de dag rijden wij richting ons hotel in Carmel Valley. Een prettige ranch met volop plezier voor de kinderen en ontspanning voor ons. Na een paar heerlijke dagen rijden we verder naar Santa Barbara. Het is een mooie rit van vier uur langs de kust. Omdat je niet op de snellere freeway rijdt, is het handig om je trip ruim te plannen met stops – er is genoeg te zien en te fotograferen, zoals de kolonie zeeolifanten die hier leeft. Santa Barbara is een chique stad op ongeveer twee uur rijden van L.A. waar onder andere Oprah Winfrey een huis heeft. Prima vertoeven dus! De lekkerste sushi die we ooit gegeten hebben, was in Santa Barbara bij Arigato Sushi op State Street.

Tot weerziens Californië!

De laatste rit brengt ons naar onze eindbestemming Los Angeles. Daarna begeven we ons naar de kust in Santa Monica. Hier verblijven we nog vijf dagen voordat we weer terug vliegen naar Nederland. Volop spelen in het zwembad en luieren. We huren fietsen, cruisen over de boulevard en zien brede jongens trainen in de buiten gym’s. De beroemde Santa Monica Pier kermis mag natuurlijk ook niet overgeslagen worden door de kinderen. Na zes ritjes en een suikerspin zijn de jongens in ieder geval dolenthousiast over Santa Monica.

We sluiten onze laatste dag af bij zonsondergang met de kinderen en een drankje op het strand, terugblikkend op een mooie reis. Indrukwekkende natuur, wilde dieren, de slappe lach tijdens het ontkoppelen van het chemisch toilet in de camper, marshmallows roosteren, strand, zon en lol: we hebben het allemaal gehad. California dreamin’ neuriënd gaan we weer richting huis. We kunnen deze reis van onze ‘bucketlist’ afstrepen, maar het was zeker niet de laatste keer dat wij hier waren.

Geschreven door TRAVELBOOK NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Over de camperreis door Amerika

Reisperiode: augustus
Reisduur: 3 weken
Gemiddelde temperatuur: 25 graden
Beste reistijd: mei t/m oktober (voor Zuidwest-Amerika)
Valuta: US dollar
Vaccinaties: nee
Tijdsverschil: 9 uur (Westkust)
Taal: Amerikaans-Engels
Visum: ja (ESTA)
Rijbewijs: B (groot rijbewijs niet nodig)

Winston & Renate over het reizen met een camper

Het rijden, was het makkelijk? Kon je de camper overal makkelijk kwijt?

Het rijden in de camper was een mooi avontuur. Bij het wegrijden van het verhuurstation moest ik wel even wennen aan de draaicirkel, want ik voelde me in het begin een vrachtwagenchauffeur. Maar na een uurtje rijden, ben je er al helemaal aan gewend. Bij het huren van een camper is groter niet altijd beter. Je bent veel mobieler met een iets kleinere camper dan dat wij hadden. Een grotere camper heeft bijvoorbeeld als nadeel dat het parkeren in dorpjes niet altijd even makkelijk is. Daarentegen heb je met een grotere camper wel weer meer ruimte op de camp sites.

Het slapen

Het slapen in een camper met ons gezin was te gek. De kinderen vonden het een avontuur en alle voorzieningen zijn aanwezig: zelfs een airco. Er is eigenlijk veel meer luxe dan je van tevoren verwacht.

Het koken

Koken in de camper gaat prima. En ouderwets afwassen met de hand is ook iets dat goed te doen is. Het is erg gezellig om zo met zijn allen in de camper te eten. Wij hebben ook regelmatig in een restaurantje in de buurt van het RV park gegeten. Op bijna alle camp sites is er een barbecue aanwezig waar je lekker op kan grillen. Het ultieme campergevoel wat ons betreft.

Het buitenleven

We hebben op onze route de mooiste plekken gezien. Zomaar even stoppen langs een weg waar het er fantastisch uitziet: dat kan makkelijk met een camper.

De vrijheid

Het is natuurlijk best uniek dat je met een camper, in tegenstelling tot een hotel, gewoon tegen elkaar kan zeggen: “Kom op we pakken de boel in en gaan rijden”. Nog niet precies wetend waar je dan gaat uitkomen aan het einde van de dag: dat is echt heel erg leuk. Er is een speciale RV-app in Amerika die je precies laat zien waar de dichtstbijzijnde parken zijn.

Wat vonden de kinderen van zo’n campervakantie?

Onze kinderen zeiden dat ze het de leukste vakantie tot nu toe vonden. Dit had ook te maken met het zwembad in het hotel waar we aan het einde zaten, maar voornamelijk het avontuur vonden ze top. Een belangrijke tip: een iPad doet wonderen als je lange stukken gaat rijden.

Andere interessante artikelen

Magic Maritimes

Magic Maritimes

Heb je in Canada de Rockies en de grizzly’s al gezien? Zet dan Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island op je bucketlist. Maak in tien stappen kennis met deze maritieme provincies in het oosten van Canada.Halifax Halifax is het culturele hart van Nova...

Double T

Double T

Een verrassende stad met honderden wolkenkrabbers, tientallen groene stadsparken en culturelediversiteit. Tel daar wijken zoals Graffiti Alley en restaurants zoals The Drake One Fifty bij op en één ding is zeker: Toronto is trendy en jouw volgende bestemming.High &...