Ticket to the Tropics

In november heb ik met een four-wheel drive een prachtige reis door Costa Rica gemaakt. Een perfect land voor actieve vakantiegangers en natuurliefhebbers, en met prachtige accommodaties. We vliegen in circa twaalf uur naar Panama-Stad, na een korte overstap en één uur vliegen stap ik met mijn vriend uit in San José.

San José

Een lokale vertegenwoordiger verzorgt de transfer naar ons hotel in San José. Hoewel wij de reis helemaal los hebben opgebouwd, krijgen wij van de lokale agent toch een goede routebeschrijving, mooie routekaart en over elke accommodatie aanvullende informatie. Wanneer wij bij ons hotel aankomen, slaat de vermoeidheid toe. Op tijd slapen dus want de volgende ochtend worden wij vroeg opgehaald voor onze transfer naar het Tortuguero National Park!

Tortuguero

De enige mogelijkheid om in Tortuguero – ‘land van de schildpad’ – te komen, is per boot of per vliegtuig. Met een busje rijden wij naar Matina vanwaar de boten naar het Tortuguero National Park vertrekken. Vervolgens varen wij in twee en een half uur naar onze accommodatie, die in het regenwoud ligt verscholen.

Openluchtrestaurant

De Laguna Lodge, onze verblijfplaats, heeft – als enige – een openluchtrestaurant en een amfibieëntuin. Tijdens een avondwandeling hebben wij al meteen de bekende ‘Roodoog’ kikker gespot. In de middag gaan wij per boot naar het ‘stadje’ Tortuguero en lopen we via het strand terug naar de lodge. Jaarlijks komen er zo’n 30.000 schildpadden naar Tortuguero om daar hun eieren te leggen en hoewel wij er niet in het juiste seizoen zijn (april en mei), komen wij toch nog een viertal schildpadjes tegen. De volgende dag gaan wij per boot door de mangroves op zoek naar wildlife. We spotten onder andere vele soorten tropische vogels, apen, leguanen, kaaimannen en luiaards. Fantastisch!

Sarapiquí

Op de derde dag laten wij Tortuguero achter ons en worden wij na de lunch in Guapiles afgezet bij het autoverhuurstation. Hier halen wij de auto op waarmee wij de rest van de reis lekker in ons eigen tempo voortzetten. Op naar het Sueño Azul Resort in Sarapiquí! Deze lodge ligt in een prachtige tropische omgeving. In Sarapiquí is genoeg te doen, waaronder wandelen in de jungle, boottochten maken en natuurlijk wildwaterraften of kajakken.

Hete lava

Onze volgende bestemming is Arenal. In de verte zien we de 1.633 meter hoge Arenal vulkaan, de actiefste vulkaan van Latijns-Amerika. Veelal spuit de vulkaan rook en vooral op een heldere dag is de hete lava die langs de helling loopt goed zichtbaar. Het Arenal Paraíso Resort bestaat uit leuke houten huisjes met een eigen veranda. Een absoluut pluspunt zijn de eigen warmwaterbronnen, die verspreid op een heuvel liggen en soms zelfs uitzicht op de vulkaan bieden. Je kunt altijd wel een bron voor jezelf vinden om even heerlijk te ontspannen aan het eind van de dag!

Sky walk

We maken een wandeling over hangende bruggen; de sky walk. De route door het regenwoud is goed aangegeven en de paden zijn goed begaanbaar. Onze volgende stop is de Fortuna waterval. Via een bospad en diverse hoge trappen dalen we af. Eenmaal beneden zien we de prachtige waterval en lonkt een verkoelende duik.

Monteverde

Tijdens de route naar Monteverde komt de four-wheel drive goed van pas. Het eerste stuk leidt langs het fotogenieke Lake Arenal, daarna rijden we via Cañas in zuidelijke richting, om vervolgens de weg naar Monteverde in te slaan. Tijdens het laatste gedeelte van deze avontuurlijke rit gaan we een steile en onverharde weg op. Geen tegenligger te bekennen: rijden we wel goed? Na veertig kilometer heen en weer schudden, ontdekken we toch een stadje. Door de hoogte voelen we direct de daling in temperatuur. De betekenis van nevelwoud begrijpen wij nu ook: we worden af en toe getrakteerd op een fikse bui.

Bubbelende modderpoelen, rookpluimen en spuitende geisers

We zetten koers naar Rincón de La Vieja National Park waar we een stevige hike maken. Dit park is anders dan andere parken. De paden moeten we af en toe zoeken, over slipperige boomstronken en door kleine beekjes. In de verte horen we brulapen flink tekeer gaan en af en toe zien wij een vogel of zelfs een slang verschrikt de bosjes induiken. Verder komen we geen tegenliggers tegen. De Rincón de La Vieja vulkaan zorgt ondertussen voor bubbelende plassen, rookpluimen en spuitende geisers. Ontspannen doen we naderhand in de hete Rio Negro bronnen.

De eerste golf

In het charmante vissersdorpje Tamarindo leggen lederschildpadden van oktober tot februari in groten getale hun eieren. Aangezien wij in het juiste seizoen zitten, besluiten wij een excursie te boeken om dit van dichtbij mee te maken. Tamarindo is een echt surfersplaatsje met een overvloed aan surfshops en surfscholen. Dat proberen wij uit! Het is een fantastisch gevoel zodra je de eerste golf te pakken hebt.

Brutale aap

Onze laatste stop op het programma: Manuel Antonio National Park. Het is absoluut een van de mooiste parken van Costa Rica, maar ook zeer toeristisch; de kans op het spotten van wildlife is er erg groot. Ons laatste hotel is vrij luxe; het Parador Resort & Spa. Het is onze bewuste keuze om de vakantie in een mooi hotel af te sluiten. Een heerlijk zwembad met uitzicht op de zee en een eigen ‘jungle’ waar al veel wildlife te vinden is. Voor onze kamerdeur hangt een luiaard terwijl de aapjes slingerend van boom naar boom gaan! Het Manuel Antonio National Park is prachtig en we spotten kikkers, hertjes, apen, luiaards en nog veel en veel meer. De mooie wandelroutes door de mangroves en het tropische regenwoud hebben onderweg diverse panoramapunten met uitzicht op de oceaan. Gelukkig hebben we onze zwemspullen mee, want we komen veel ongerepte stranden tegen. Eten hadden we beter in het hotel kunnen laten, want de schattig ogende wasbeertjes en apen zijn erg brutaal. Ze ruiken het eten en proberen het uit onze tassen te halen. Met ritsen hebben ze geen moeite. Opletten dus!

Pas op: Manuel Antonio Nationaal Park

Door andere toeristen worden wij er op geattendeerd dat je een paar kilometer voor de ingang al door lokale inwoners wordt tegengehouden om je auto te parkeren. Ze gaan zelfs voor je auto staan en brengen het echt heel overtuigend dat je je auto daar moet parkeren en niet door kunt rijden. Je kunt echter bij de ingang je auto tegen een kleine vergoeding parkeren en deze mensen dus negeren.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

TIPS

Canopy tour
Een canopy tour (sky trek) maakt een bezoek aan Monteverde compleet. Via stalen kabels glijden we door het regenwoud. Met als twee hoogtepunten de Tarzan Swing en de Superman, waarbij je in een liggende houding naar de andere kant van de heuvel vliegt.

Rincón de La Vieja National Park
In Rincón de La Vieja National Park kun je ook paardrijden, raften, canopy en tubing doen. Veel mensen slaan dit park over, maar voor ons was dit een van de hoogtepunten tijdens onze reis door Costa Rica.

logo nbbs

Andere interessante artikelen

Boquette: zes highlights

Boquette: zes highlights

Boquete is een klein bergstadje in Panama en ligt in de westelijke provincie Chiriquí. Gelegen op zo’n zestig kilometer van de grens met Costa Rica op een hoogte van 1.200 meter boven zeeniveau biedt dit gebied het hele jaar door koelere temperaturen dan in de rest...

Guatemala in vijf dagen

Guatemala in vijf dagen

Het land van de 326 vulkanen, vriendelijke bevolking, prachtige architectuur en natuurlijk de secret mountains van de Maya’s. Van kleurrijke en levendige steden zoals Antigua tot het nog onontdekte Yaxha National Park. Guatemala is honderd procent de moeite waard om...

She’s a beauty

She’s a beauty

De schoonheid van de natuur in Costa Rica gaat elk voorstellingsvermogen te boven. Biologen wereldwijd roemen de biodiversiteit en ook toeristen weten het land in Midden-Amerika te vinden. Zuig je longen vol met pure lucht in een ongerept oerwoud, adem mee met de zee...