Waarom de wereld niet zonder reizen kan

Duurzaamheid, het is de afgelopen jaren een ‘hot topic’. Van de vermindering van CO2-uitstoot bij boerenbedrijven en het recyclen van kleding tot duurzame mondkapjes. Elke tak van de samenleving heeft ermee te maken. Maar hoe zit het met de reisindustrie?
“Vaak hoor je mensen zeggen dat reizen slecht is voor het milieu en dat het onmogelijk is om duurzame reizen aan te bieden. De CO2-uitstoot van de vlucht alleen al is soms genoeg reden om niet in het vliegtuig te stappen. Zeker als het gaat om verre reizen, zoals naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Wat echter maar al te makkelijk wordt vergeten, is dat duurzaamheid niet alleen gemeten wordt op basis van de effecten op het milieu, maar ook op de economische en sociale impact. Bedenk maar eens dat reizen een van de grootste industrieën ter wereld is, die veel mensen in hun levensonderhoud voorziet. In sommige landen geldt dit voor maar liefst 20% van de bevolking.

Kleinschalig

Dat toerisme een grote ecologische voetafdruk achterlaat, weten we allemaal. Maar feit is dat mensen altijd zullen blijven reizen. Daarom moeten we verstandig omgaan met de negatieve impact van toerisme en dit op een andere manier minimaliseren. Dit kan door bewuste keuzes te maken. Door bijvoorbeeld samen te werken met micro-ondernemingen: kleinschalige accommodaties en activiteiten die zich volledig inzetten om de natuur te onderhouden en verbeteren. Die bezoekers laten kennismaken met cultuur en erfgoed. Dit soort kleinschalige initiatieven inspireren bezoekers om ook thuis bewuster en dichter bij de natuur te leven.

CO2-uitstoot

En hoe zit het dan met al die vervuilende vluchten? Vliegen veroorzaakt 2,5% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Ook hier kunnen bewuste keuzes gemaakt worden: kies er bijvoorbeeld voor om te vliegen met toestellen met de laagste CO2-uitstoot, die 40% minder brandstof gebruiken, zoals de A350. Sterker nog, je kunt ervoor zorgen dat alle uitstoot, van zowel vluchten als autoritten tijdens een vakantie, dubbel wordt gecompenseerd.

Kookoven-project

Hoe? Neem bijvoorbeeld het project voor schone kookovens van TravelEssence. Als je ziet dat 5% van de CO2-uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door open haardvuur en drie miljard mensen op aarde hun warme maaltijd nog altijd moeten bereiden op open vuur, valt daar veel winst te behalen. Daarbij zorgt de hoeveelheid roet en rook die deze manier van koken produceert ervoor dat jaarlijks vier miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, onnodig overlijden aan een longziekte. Bedenk daarbij dat een derde van het inkomen van mensen, die het toch al niet breed hebben, opgaat aan de brandstof om te kunnen koken. Jaarlijks heeft dit tot resultaat dat vele hectaren aan bomen worden gekapt voor brandstof. Hierdoor ontstaat ontbossing en kan er bovendien minder CO2 worden gecompenseerd. Het schone kookoven-project van TravelEssence zorgt ervoor dat, voor elke reiziger van TravelEssence, een arm gezin in een ontwikkelingsland in Azië een schone kookoven krijgt.

Vliegtaks

Verduurzaming van reizen is essentieel voor een gezonde toekomst. Dus waarom compenseren we niet elke vlucht door schone kookovens aan ontwikkelingslanden te doneren, in plaats van de invoering van vliegtaks? Als elke reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij mee zou werken om alle vluchten en kilometers te compenseren door schone kookoven-projecten, is dit goed voor ontwikkelingslanden, voor de gezondheid van mensen wereldwijd, voor het milieu en tegen ontbossing.

Positieve impact

Maar er is meer, veel meer wat we aan duurzaamheid kunnen doen. Nu en in de toekomst. Bij TravelEssence streven we ernaar om zowel de activiteiten op ons kantoor als onze reizen zo duurzaam mogelijk te maken en onszelf steeds
te verbeteren. We zijn toegewijd om een positief effect op het milieu en de samenleving te hebben en kleinschalige ondernemingen te steunen. Ons doel is om niet alleen de beste vakanties naar Australië en Nieuw-Zeeland te realiseren, maar ook vakanties met de grootst mogelijke positieve impact.

Reizen post-coronatijd

Eerlijk is eerlijk, de reiswereld zal er na de coronacrisis heel anders uitzien. Mensen gaan bewuster keuzes maken wat betreft vakantiebestemming en -besteding. Grote hotelketens worden gemeden en het dringen aan het buffet is voorlopig verleden tijd. Reizigers zullen meer momenten willen besteden in de natuur, excursies in kleine groepen aanvragen, bewuster kiezen om wel of niet in het vliegtuig te stappen en beter georganiseerd op reis gaan. Maar een ding is zeker: mensen zullen altijd blijven reizen.”

Geschreven door Andrew Morten

Andrew Morten, geboren en opgegroeid in Nieuw-Zeeland richtte in 2006 TravelEssence op. Ondanks dat Andrew al ruim twintig jaar in Nederland woont, reist hij nog elk jaar zo’n drie tot vier keer naar Nieuw-Zeeland en Australië. Wat volgens hem de Nieuw-Zeelanders samenbrengt is hun liefde en passie voor het land. Als Nieuw-Zeelander wil hij dan ook dat reizigers zijn land - maar ook buurland Australië - ervaart, zoals de locals dat graag doen. En daarom bestaat TravelEssence.

DUURZAAM REIZEN MET TRAVELESSENCE

Met meer dan vijftien jaar ervaring, is TravelEssence specialist in de organisatie van duurzame reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Elke reis met TravelEssence is uniek en volledig afgestemd op de wensen van de klant. Maar een ding hebben alle reizen gemeen: overnachten in kleinschalige accommodaties midden in de natuur, ontmoetingen met de locals, activiteiten met een eigen gids en kennismaken met de cultuur van de Aboriginals of Maori. Dit alles in het gewenste reistempo van de klant.

Tips

De nadruk ligt op het land leren kennen en de overweldigend mooie natuur en unieke cultuur echt ervaren. Kennismaken met de locals en hun tips die in geen enkele reisgids terug te vinden zijn. Genieten van ruimte, gastvrijheid en de pure eenvoud van een prachtig uitzicht. Want uiteindelijk heeft niet alleen de wereld reizen nodig, maar hebben wij reizen nodig om te ervaren hoe mooi de wereld is.

Flexibel boeken

Helaas zit een buitenlandse vakantie er op dit moment even niet in. Maar nu de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19 in volle gang is, verwachten we medio 2021 weer in het vliegtuig richting Australië of Nieuw-Zeeland te stappen. Omdat de samenstelling van een reis goede planning en voorbereiding kost, kunnen reizen voor 2021 nu al worden geboekt. Daarbij blijft de vertrekdatum flexibel. Want, mocht de reis vanwege de coronacrisis niet doorgaan, dan kan deze tot vier weken voor vertrek kosteloos worden doorgeschoven naar een later tijdstip.

Liever een duurzame reis door Amerika maken? Onze dochteronderneming Little America is gespecialiseerd in kleinschalige reizen naar Amerika. Kijk voor meer informatie op: www.littleamerica.nl.

“Duurzaamheid wordt ook gemeten op basis van economische en sociale impact ”

logo travelessence

Andere interessante artikelen

Zomaar solo door Nieuw-Zeeland

Zomaar solo door Nieuw-Zeeland

Een reis naar Nieuw-Zeeland staat bij velen op de bucketlist: de ruige natuur, het bijzondere dierenleven, de Maori-cultuur, de vriendelijke bevolking. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal. Denk je dat Nieuw-Zeeland vooral een bestemming is voor samenreizende stellen?...

I want to ride my bicycle

I want to ride my bicycle

Wars van de drukte en de extreem hoge prijzen in booming Sydney? Beproef je geluk dan eens in Adelaide. Een compacte stad die bruist van de festivals en bovendien ook prachtige stranden heeft. Wij bezochten de intieme, aan de kust gelegen wijken Henley Beach en West...

Hook into it, mate!

Hook into it, mate!

Qua natuurschoon is Nieuw-Zeeland de hemel op aarde. Het heeft fjorden, vulkanen, meren, stranden, geisers, oerbossen en nog veel meer. Maar wist je ook dat de Nieuw-Zeelandse keuken zich mag rekenen tot een van de meest voortreffelijkste ter wereld? Met name de...