You’re in Jamaica: C’mon and smile!

Jamaica. Het eiland waar witte stranden met palmbomen hand in hand gaan met een minder glorierijke geschiedenis. Waar plantagehuizen een nieuwe functie hebben gekregen en all-inclusive hotels in opkomst zijn. Het eiland waar je helemaal tot rust komt. “Don’t worry about a thing, ‘cause every little thing gonna be alright.” Local Bob Marley wist het Jamaicaanse gevoel feilloos te verwoorden.
Guido Cannaerts, reisspecialist van Explore Jamaica, kent het eiland op zijn duimpje. Zelfs al toen het toerisme daar pas net kwam kijken. In samenwerking met Ellen en locals weet hij de beste plekjes te vinden. Hij neemt ons mee op reis langs de noordkust – van Ocho Rios tot en met een verblijf in Shaw Park Beach Hotel & Spa, een klein intiem resort aan een 90 meter ongerept wit zandstrand. Of Club Ambiance Resort; een adults only verblijf, verstopt aan de prachtige noordkust in Runaway Bay.

Back to nature

De watervallen Dunn’s River Falls bij Ocho Rios zijn relatief makkelijk te beklimmen via immense natuurlijke trappen. Over een afstand van 180 meter klettert het water hier 55 meter naar beneden. Het is met recht de beroemdste waterval van Jamaica. In Dolphin Cove bij Treasure Reef – op loopafstand van de watervallen – kun je met dolfijnen of pijlstaartroggen zwemmen. Snorkelen, een haaien- of dolfijnenshow bezoeken of met een glasbodemboot varen kan hier ook.

Zoals je van Jamaica mag verwachten, verloopt bamboevlotvaren heel gemoedelijk. Geen wilde rafting, maar een ontspannende tocht voor iedereen die graag de natuur in zich opneemt. Cranbrook Flower Forest, 35 kilometer westelijk van Ocho Rios beslaat tientallen hectaren tropische tuinen. Met heel veel bloemen, planten, grasperken en vogels. Door dit regenwoud slingert een rivier met watervalletjes om het pittoreske plaatje compleet te maken.

Adrenalinerush nodig?

Als je wél zin hebt in een stroom- versnelling, dan ga je naar West End Road – ten zuiden van Negril. Hier vind je geen strand met palmbomen, maar kliffen waar de golven met geweld tegenaan beuken. Heb je ondertussen honger gekregen? Aan het einde van de weg is Rick’s Café. Daar trakteer je jezelf naast een lekkere maaltijd op de mooiste zonsondergangen. Waaghalzen kunnen hier ook terecht voor cliff diving vanaf 11-meter hoge kliffen.

Om je vingers bij af te likken

Kingston is de hoofdstad van Jamaica en goed te bereiken met een huurauto. Rijd via Fern Gully, een kloof met overvloedige plantengroei, naar Bog Walks Gorge, de vallei van Rio Cobre. Dit zijn restanten van het tropische woud dat ooit het hele eiland besloeg. De slaven die de plantages ontvluchtten en in de jungle hun heil vonden, heten Maroons. Bij hun kraampjes langs de weg kun je smullen van vlees, kip en kreeft met Jamaicaanse kruiden en bereid op pimentohout. Lekker pittig! Neem je liever meer tijd voor je maaltijd? In Walkerswood-Jerk Country vind je het Pimento Porch Clubhouse, inclusief de historie van de Jamaicaanse keuken. Een indruk van het vroegere Jamaica doe je ook op bij Mother Thyme’s Spice Garden: een achttiende- eeuwse hut omgeven door een ruime variatie aan specerijen die voor Jamaicaanse gerechten worden gebruikt.

Verhalen van het verleden

De historie van Jamaica leer je beter kennen op een rum-, koffie- of suikerrietplantage. Een plantagehuis vind je bijvoorbeeld bij Greenwood Greathouse in Montego Bay. Ooit in bezit van de Engelse familie Barrett, die meer dan tweeduizend slaven had. Deze slaven kwamen voornamelijk
uit Afrika; veel Jamaicanen zijn hun afstammelingen. Dit specifieke plantagehuis is gerestaureerd, inclusief de oorspronkelijke meubelen en antiquiteiten. Een authentieke indruk van hoe het er in die tijd aan toeging. Overnachten doe je in het luxueuze boetiekhotel en infinity pool op de voormalige koffieplantages Strawberry Hill. Hier maak je het precieze proces van koffiebonenteelt eigen mét een indrukwekkend uitzicht over Kingston. Om de kuiten uit te dagen, kun je het steile wandelpad volgen dwars tussen de varens door om tot een hoogte van 2.256 meter te komen.

De sterren van Jamaica

Beroemdheden zijn bekend met Jamaica. Op het eiland zijn meerdere opnameplekken te vinden van James Bond, zoals voor de films Dr. No en Live and Let Die. Ursula Andress verscheen bijvoorbeeld in de blauwe zee en waadde naar het parelwitte strand in de buurt van Ocho Rios. Fans kunnen slapen in het voormalig woonhuis – nu boetiekhotel Golden Eye – van Ian Flemming in Orcabessa Bay.

En dan Bob Marley, hét icoon van Jamaica. Hij heeft de reggae ook buiten het eiland tot leven gewekt. In een reggaebus, inclusief graffiti en de zoveel besproken muziek, word je naar Nine Mile gereden. Dit is de geboorteplek van Bob Marley in de bergen. Het is tevens zijn laatste rustplaats, natuurlijk samen met zijn geliefde gitaar.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Word zelf een Jamaicaan

Ontmoet de locals, luister naar de muziek van Bob Marley, eet Jerk chicken, laat een doctor bird uit je hand eten, drink een kopje Blue Mountain Coffee, beklim de Dunn’s River Falls, drink de bekende Appleton Rum, ga raften, zing met de Rastafari’s, breng een bezoekje aan Downtown Kingston en kijk naar de ondergaande zon bij Rick’s Cafe. Dus eigenlijk: … word zelf een Jamaicaan. Yah Mon!

Rondreizen

– Individueel met of zonder gids – In groep
– Fly & drive
– Relaxen en genieten
– Zon, zee en strand – Ontdekken
– Honeymoon

+32 14 499 599

“If you know your history
Then you would know
where you’re coming from
Then you wouldn’t have to ask me Who the heck do I think I am”

Bob Marley – Buffalo Soldier

Andere interessante artikelen

Ik wil terug

Ik wil terug

Op 6 september 2017 trok orkaan Irma over tropisch eiland Sint Maarten. Ze liet haar sporen na maar de bewoners zijn veerkrachtig en het eiland heeft haar poorten weer geopend voor liefhebbers van zon, zee, natuur, cultuur en niet te vergeten: het eten. Want de keuken...

Overal muziek

Overal muziek

Cuba stond al heel lang op het verlanglijstje van Femke en ze wist: ooit ga ik erheen. In haar studententijd heeft ze veel door Zuid- en Midden-Amerika gereisd en dat vond ze fantastisch. Nu had ze de kans om naar Cuba te gaan en die greep ze met beide handen aan. Vol...

The real roots of Cuba

The real roots of Cuba

“Ik zag mezelf letterlijk op een kruising in een pick-uptruck zitten, waar het aan een kant helemaal rustig en leeg was. Op een soort onverharde weg met de zon in mijn gezicht. Dat beeld kwam in me op in Londen. Het was -3 graden en ik zou op het vliegtuig stappen om...