Als je gaat, ga dan nu

Terwijl in Nederland de eerste zonnestralen door de wolken waaieren, is Yvonne Klijbroek zojuist teruggekeerd van haar reis naar Ecuador. TRAVELBOOK spreekt met deze reislustige dame over de avonturen die ze beleefde in het kleinste land van Zuid-Amerika.

Zaterdag, marktdag

Reisspecialist Yvonne reist voor Destinations.nl vanuit onze hoofdstad naar de hoofdstad van Ecuador, Quito. Bij aankomst laat ze deze stad nog even links liggen. Direct stapt ze in de auto met chauffeur die klaarstaat en haar in een kleine twee uur naar Otavalo brengt. De markten van Otavalo zijn een begrip in heel Zuid-Amerika. “Wat een kleurrijk tafereel. Bonte kleden, schitterende schilderijen en traditionele muziekinstrumenten vullen het marktplein. De locals zijn gehuld in traditionele klederdracht, een groepje panfluiters maakt het pittoreske plaatje compleet.”

Tip: Yvonne tipt het nabijgelegen kratermeer Cuicocha, in het natuurpark Reserva Ecológica Cotacachi, op 3.000 meter hoogte. “Een fijne plek om te wandelen of een boottocht te maken in het azuurblauwe meer.”

Boven de boomtoppen

Het dorp Mindo, aan de voet van het Andesgebergte, is gemoedelijk en er hangt een relaxte backpackerssfeer. Toch komen de meeste reizigers niet voor Mindo zelf, maar voor het zogeheten nevelwoud. Zoals de naam doet vermoeden, is dit stuk regenwoud met grote regelmaat in nevel gehuld. Vanwege de hoge vochtigheidsgraad in het gebied tref je er unieke flora en fauna. “Honderden vogelsoorten en talloze soorten vlinders spotte ik, nadat ik met de kabelbaan het hoogste punt had bereikt.” Eenmaal op de top is het zonde alleen maar van het spectaculaire uitzicht te genieten. Yvonne strikt haar veters dan ook goed vast en maakt een stevige wandeling naar een imposante waterval. Terug op lager gelegen grond, bezoekt ze de kolibrietuin. “Op zeker moment zag ik zo’n veertig vliegensvlugge vogeltjes om mij heen, heel bijzonder om te zien.”

Tip: Als je van mountainbiken houdt dan zit je goed in Mindo, maar wat dacht je van tubing? Met meerdere personen, inclusief een begeleider, neem je een uurtje plaats in een rubberen band om zo het kolkende water te bedwingen. Avontuur gegarandeerd!

Het midden van de wereld

“Wie naar Quito gaat, kan niet huiswaarts keren zonder een bezoek te brengen aan Mitad del Mundo; het midden van de wereld. Ook al wordt erover getwist waar de evenaar nu precies ligt, de Ecuadoraanse hoofdstad verdedigt haar titel met verve. “Het Intiñan Solar Museum is leuk om te bezoeken tijdens je verblijf in de stad. Je kunt er allerhande proefjes ondernemen die te maken hebben met de zwaartekracht. Zo mag ik mezelf egg master noemen nadat ik een ei op een spijker heb laten balanceren.”

Een van de letterlijke hoogtepunten van Yvonne’s verblijf in de stad is een rit met de zogeheten TelefériQo. Deze kabelbaan brengt je tot 4.050 meter hoogte; dat is zo’n 1.100 meter boven Quito. “Vanuit de kabelbaan maakte ik een hike naar een hoger gelegen punt. Helaas was het tijdens mijn wandeling bewolkt, maar toch was het uitzicht op de vulkanen prachtig. Voor een echte adrenalinekick neem je plaats op een hoge schommel en geniet je op spectaculaire wijze van de omgeving.”

Tip: Wie van koloniale gebouwen houdt, kiest voor een accommodatie in het oude centrum. Wie bars en uitgaan meer kan bekoren, verblijft in het nieuwere gedeelte van de stad.

In de schaduw van de vulkaan

In het gelijknamige nationaal park ligt de Cotopaxi-vulkaan, ’s werelds hoogste, een indrukwekkende 5.897 meter hoge, actieve vulkaan. Yvonne overnacht er in een hacienda, een groot landgoed, aan de voet van het natuurwonder. “De hacienda waar ik verbleef, was van alle gemakken voorzien. Een wellnesscomplex, sauna én jacuzzi. De omgeving leent zich uitstekend voor paardrijdtochten, hiken en mountainbiken.” Yvonne volgde er een kookworkshop. “Dat was erg leuk om te doen. Voorzien van een glas canelazo, warme kaneelthee, ging ik in de keuken aan de slag om kaaspasteitjes en tomatensalsa te maken.”

Fietsen en zippen

Baños, een leuke en ietwat toeristische bestemming, staat bekend om de vele excursiemogelijkheden en activiteiten die in de omgeving te ondernemen zijn. Yvonne besluit een mountainbiketocht langs watervallen en diverse uitzichtpunten te maken. “De tocht is redelijk goed te doen. Soms ga je een beetje bergop, maar veelal rij je op vlakke stukken of daal je de berg af. Wees gerust, want alle meters die je afdaalt, hoef je niet terug omhoog te fietsen. Voor een klein bedrag wachten onderaan de route vrachtwagentjes om jou en je fiets terug te brengen naar waar je eerder die dag startte.”

Tip: “Ik combineerde het avontuurlijke fietsen met ziplinen. Hoog boven alles uit, hing ik aan een stalen draad van het uitzicht te genieten.”

Inti Sisa-project

Guamote is een authentiek Andesdorpje. Yvonne bezocht er niet alleen de markt, ze maakte eveneens kennis met Inti Sisa. Een initiatief om de lokale bevolking te helpen, dat al jaren zeer succesvol is. “De opbrengst van mijn overnachtingen in het hotel van dit project komen ten goede aan de school die er voor de kinderen is gebouwd. Of aan de naai- of computerlessen die voor vrouwen worden georganiseerd.” Haar reisschema is door Destinations.nl zo in elkaar gezet dat ze op donderdag in Guamote is, de dag van de markt. “De markt neemt het complete dorp in beslag. Uit de wijde omgeving komt de inheemse bevolking naar deze plek om spullen in te slaan of juist aan de man te brengen. Fruit, groente, maar ook ezels, schapen en kippen. Een kleurrijk schouwspel.”

Mooiste treinreis

Naar Alausí reis je maar met één doel: de treinreis naar de zogeheten Duivelsneus, een iconische rit. “Voor het mooiste uitzicht zorg je dat je aan de rechterkant van de trein zit,” tipt Yvonne. “Dwars door valleien zigzagt de trein langs cactussen, meren, steile bergwanden en diepe ravijnen. Op sommige stukken kijk je zo honderden meters naar beneden. Na de stop keert de trein en tuft hij langzaam terug naar het treinstation van Alausí.”

Hub naar de Galápagoseilanden

“Nadat ik het koloniale stadje Cuenca aandeed, arriveerde ik op mijn laatste bestemming Guayaquil. Deze belangrijkste haven en grootste stad van Ecuador wordt door heel veel reizigers alleen gebruikt als vertrekpunt naar de Galápagoseilanden en dat is jammer. Er is hier veel te zien en te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de oude wijk Las Peñas en krijg een beeld van het pittoreske koloniale Guayaquil. Maak een wandeling langs de rivier, waar de omgeving een flinke opknapbeurt heeft gehad. Bezoek diverse kerken zoals La Merced en San Francisco, de prachtige begraafplaats onder Cerro el Carmen, verschillende musea en parken en zoals het Bolivia Park dat wordt bevolkt door tamme leguanen. Ecuador is meer dan de Galápagoseilanden. Het is avontuurlijk en interessant genoeg om als bestemming op zichzelf te staan en toch compact waardoor de reistijden niet te lang zijn. Het is niet duur en nog lang niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Peru. Hier heb je nog echt contact met de locals. Ik kan een trip naar Ecuador iedereen van harte aanbevelen.”

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Op de fiets door het regenwoud

Op de fiets door het regenwoud

Floor Langenberg (38) is een enorme fietsliefhebber. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij graag op de mountainbike zijn vakantie viert. “Suriname is niet de eerste plek die in mensen opkomt om te fietsen. Maar ik kan het iedereen aanraden.”Waarom zou je op de...

Smoorverliefd

Smoorverliefd

Een wandeling naar Machu Picchu staat bij haast iedere reiziger op de bucketlist. Maar Peru biedt veel meer dan alleen Incaruïnes en het Titicacameer. Peru-expert Tim van der Wel vertelt hoe hij smoorverliefd is geworden op het Zuid-Amerikaanse land.“In 2006 was ik,...

Logboek van een bootreis naar Iquitos

Logboek van een bootreis naar Iquitos

Vanuit onze hangmatten op het bovendek zien we de kleurrijke huisjes van Pantoja langzaam in de verte vervagen. De felrode zon schijnt kaarsrecht op de oevers van de Rio Napo, een immens lange rivier die zich al meanderend tot diep in de Peruaanse Amazone uitstrekt....