Het besmettelijke latino-virus

Van jongs af aan ben ik aan het reizen; dichtbij, ver weg… het maakt mij niet uit. Zolang ik elke keer maar iets nieuws kan ontdekken. Ik ben van Israël en Thailand, tot Australië en Nieuw-Zeeland geweest, maar mijn echte passie ligt in Latijns-Amerika. Op vier landen na heb ik het hele continent bereisd.

Geïnfecteerd

In 2005 zette ik voet op Costa Ricaanse bodem en vanaf dat moment heb ik het besmettelijke latino-virus te pakken. Al reizende leerde ik de taal en de verschillende culturen kennen en ben ik me er ontzettend thuis gaan voelen. Sinds 2009 begeleid ik met veel plezier reizen voor Sawadee. Daardoor heb ik de mogelijkheid gehad om het hele continent te verkennen.

Mission accomplished

In 2010 stuurde Sawadee mij voor het eerst naar Patagonië, een droom die uitkwam. Ik herinner me deze groepsreis naar Patagonië en Paaseiland als de dag van gisteren. Met achttien positieve, gezellige en sportieve reislustigen beklommen we vulkanen, liepen we urenlang door prachtige natuurparken en genoten we ’s avonds met volle teugen van de Patagonische keuken. De reis heb ik nu al tien keer begeleid, en het Patagonische landschap en het contact met de reizigers verveelt nooit. Het zijn lange en kostbare reizen. Maar als de groep mij aan het einde van de reis vertelt dat ze dé reis van hun leven hebben gemaakt, dan ben ik diep voldaan.

Een vier weken durend hoogtepunt

De beklimming van de actieve vulkaan Villarica is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Je klimt door sneeuw en ijs tot aan de kratermond, waar je naast zwavel en rook ook een waanzinnig uitzicht hebt. Naar beneden ga je met een sleetje.. lekker snel! De tweede week bestaat uit alleen maar hoogtepunten. Ushuaia – de meest zuidelijke stad ter wereld – ligt aan het Beaglekanaal en wordt omringd door de besneeuwde pieken van het Darwingebergte. Vanuit Ushuaia kun je vele outdooractiviteiten ondernemen of je stoutste reisdroom beleven en aan boord gaan van een expeditieschip naar Antarctica. Ook het noordelijker gelegen National Park Los Glaciares is een ongekend hoogtepunt en trekt reizigers van de hele wereld aan. Hier vind je de onweerstaanbare bergpieken genaamd ‘Fitz Roy’ en ‘Cerro Torre’, het azuurblauwe Argentino- en Viedmameer en de enorme gletsjers van het Zuid-Patagonisch ijsveld – zoals de beroemde Perito Moreno-gletsjer.

Het ultieme Patagoniëgevoel

Ook in de derde week van onze reis in Patagonië stoppen de hoogtepunten niet. Lonely Planet verkoos Chili en het nationale park van Torres del Paine als de nummer één reisbestemming van 2018, en terecht. Het ruige landschap met zijn granieten bergtoppen, het subpolaire bos, de gletsjers en de geweldige hikes – waar je met een beetje mazzel vergezeld wordt door Andescondors – geeft je toch wel het ultieme Patagoniëgevoel. De vierde en laatste week staat het zeer geïsoleerde Paaseiland – gelegen op zo’n 3.700 kilometer van het Chileense vasteland – op ons programma. Het van oorsprong vulkanische eiland is ongeveer zo groot als Terschelling en ontdekt op Eerste Paasdag 1722 door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. Het eiland wordt door de inwoners Rapa Nui genoemd en de mystiek rondom de Moais is de voornaamste reden om naar dit bijzondere eiland af te reizen.

Geschreven door Michele Oudenaarden

Good to know

Taal: Spaans. Op Paaseiland spreekt men Spaans en de eigen Polynesische taal Rapa Nui
Valuta: Argentijnse peso en Chileense peso
Visum: je hebt een paspoort nodig dat zes maanden na vertrek uit Argentinië en Chili nog geldig is. Voor deze reis hoeft voor vertrek geen visum te worden aangevraagd
Tijdsverschil: in Argentinië -3 tot -5 uur en in Chili -4 tot -6 uur
Vaccinaties: niet verplicht. Het is altijd handig om actueel advies in te winnen voor vertrek
Beste reistijd: van oktober tot maart (in de Nederlandse winter)
Gereisd met: Sawadee Reizen

Paaseiland is een betoverend eiland en hoe vaker ik er kom, hoe meer ik onder de indruk raak van de cultuur, de geschiedenis en natuurlijk de immens grote Moais. De kustlijn is prachtig en je kunt hier heerlijk wandelen. Maar als je denkt dat je op een klein eiland niet kunt verdwalen; geloof me, dan heb je het mis!

Michèle Oudenaarden

Andere interessante artikelen

Gezond Verstand & Genieten

Gezond Verstand & Genieten

Wanneer je mensen vertelt dat je naar Colombia gaat, schieten veel wenkbrauwen omhoog en volgt de vraag: ‘Is het daar niet gevaarlijk?’ Helemaal geen gekke vraag, het land van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar was jarenlang ook behoorlijk gevaarlijk, maar er is...

Ontdek het echte Suriname

Ontdek het echte Suriname

Op slechts negen uur vliegen is een van de mooiste plekken van Zuid-Amerika te vinden: Suriname. De hoofdstad Paramaribo heeft tal van bezienswaardigheden die je absoluut niet wilt missen.Andere hoogtepunten zijn de ongerepte flora en fauna en de cultuur van inheemse...