Das grüne herz

Bij de naam Tirol denkt iedereen meteen aan Oostenrijk. Bij de naam Steiermark waarschijnlijk (nog) niet. Toch is dit de deelstaat, ook wel Das Grüne Herz genoemd, die in opmars is. Er wordt fors geïnvesteerd in de skigebieden en nieuwe toeristische ontwikkelingen worden positief ontvangen en omarmd.
Rust, ruimte, prachtige natuur en vriendelijke lokale bevolking kenmerken Steiermark. Het voordeel van deze regio is dat het prijsniveau aanzienlijk lager is dan elders in Oostenrijk, terwijl toeristische faciliteiten ook ruimschoots voorhanden zijn. Leuk voor de toeristen en zeker aantrekkelijk voor mensen op zoek zijn naar een tweede huis in de Alpen.

Het hele jaar door geliefd

In de wintermaanden met de hele familie skiën en dineren bij een knapperend haardvuur; in de zomermaanden genieten van de zon, vele sportieve activiteiten en gezonde berglucht. Het is met reden dat Oostenrijk het hele jaar door een geliefd vakantieland is. Juist dat maakt een tweede huis hier interessant als investering. “De bezetting varieert tussen de 25 tot 40 weken per jaar. Afhankelijk van de aankoopsom, regio en het object zijn rendementen tussen 4 en 8 procent realistisch,” aldus Valentijn Hubers (32) van het bedrijf Alpendreams.

Geheimtipp
Daar waar vaak gedacht wordt dat Oostenrijk één groot vakantiepark is en er overal huisjes te koop staan, blijkt het in de praktijk anders. Toeristisch huizenaanbod is gereguleerd en in de bekende deelstaten Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland inmiddels schaars. In de Steiermark is de markt groeiende en zijn buitenlandse investeerders welkom. Deze regio is een echte ‘Geheimtipp’ waar je waar voor je geld krijgt. Op de meeste plaatsen in Oostenrijk kunnen alleen nog appartementen met een verhuurverplichting aangekocht worden. In de Steiermark zijn dat vooral vrijstaande chalets. Hubers: “En dat is uiteindelijk toch de droom van veel Oostenrijkliefhebbers: een eigen plekje creëren in de bergen”.

#hetoostenrijkgevoel

De Steiermark is een behoorlijk grote deelstaat met de stad Graz en vele wijngebieden. Alpen-liefhebbers zoeken vooral #hetoostenrijkgevoel. En daar horen natuurlijk bergen en fantastische skigebieden bij. Twee bijzondere regio’s in het westen van de Steiermark springen er direct uit: Murau en Schladming – Dachstein. Beide vakantieregio’s bieden uitstekende toeristische voorzieningen en interessante skigebieden. Hubers: “Wanneer wij onze klanten op deze regio’s wijzen, dan kennen zij die vaak nog niet. Maar als zij zien en horen waar deze gebieden – ook qua investeringsmogelijkheden – in voorzien, dan zijn zij vaak snel enthousiast”.

Toevluchtsoord voor de échte liefhebber

Een unieke plek is het Donnersbachtal: een zijdal in de vakantieregio Schladming – Dachstein. Het dal is bekend en geliefd bij natuurliefhebbers, wandelaars, skiërs, tourskiërs, rustzoekers en vele anderen. Dit is een toevluchtsoord waar je als liefhebber graag voor naar Oostenrijk komt. Met maar liefst twee familieskigebieden kun je hier je hart ophalen. Direct bij het skigebied Riesneralm worden de Riesneralm Chalets gerealiseerd met luxe, vrijstaande chalets midden in de natuur. Vier slaapkamers en drie badkamers bieden hier genoeg ruimte voor de hele familie mét een eigen sauna en de mogelijkheid voor een open haard. Hubers: “Dit soort natuurplekjes zijn schaars. Dat zien we terug in de vraag van reizigers die zoeken naar rust en ruimte gecombineerd met goede toeristische faciliteiten”.

Beter dan thuis

Daarnaast vinden steeds meer investeerders hun weg naar de vakantieregio Murau. De Turracher Höhe en de Kreischberg zijn twee populaire en sneeuwzekere skigebieden. Hier wordt volop ingezet op toeristische voorzieningen: nieuwe skiliften, golfbanen en zelfs een ware Alpine-achtbaan. De omgeving heeft schitterende natuur en vele bergmeren. In beide skigebieden worden nieuwbouw-chalets met een eigen wellness gebouwd. Hubers: “Luxe en comfort zijn in de verhuur belangrijk. Op vakantie wil je het toch beter hebben dan thuis”. De Panorama Lodges op de Turracher Höhe zijn chic en hebben een schitterend uitzicht. De net in verkoop gekomen Kreischberg Lodges liggen op loopafstand van de skilift. Het moge duidelijk zijn: de Steiermark biedt mogelijkheden.

Valentijn Hubers
Leeftijd: 32 jaar
Beroep: organisatie en aankoop- begeleiding Alpendreams

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Nieuwbouw projecten

Riesneralm Chalets
Prijs vanaf: € 412.500
Oppervlakte: ca. 140 m2
Slaapkamers: 4
Badkamers: 3
Projectstatus:
50% verkocht – in aanbouw

Panorama Lodges – Turracher Höhe
Prijs vanaf: € 695.000
Oppervlakte: 160-200 m2
Slaapkamers: 4
Badkamers: 4
Projectstatus: in aanbouw

Kreischberg Lodges
Prijs vanaf: € 375.000
Oppervlakte: 90 – 134 m2
Slaapkamers: 3 – 4
Badkamers: 3 – 4
Projectstatus: in aanbouw

Andere interessante artikelen

When in Dallas

When in Dallas

Dallas is meer dan J.R. en Bobby Ewing. Het is de thuisbasis van menig professioneel sporter, de op een na grootste stad van Texas met een fors Arts District en de plek waar John F. Kennedy tijdens een rit van het leven werd beroofd. TRAVELBOOK ging op bezoek en...

Magic Maritimes

Magic Maritimes

Heb je in Canada de Rockies en de grizzly’s al gezien? Zet dan Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island op je bucketlist. Maak in tien stappen kennis met deze maritieme provincies in het oosten van Canada.Halifax Halifax is het culturele hart van Nova...