De Sovjet-Unie ver voorbij

“De gouden tijd was al in de elfde eeuw, dus ver voor onze tijd. Georgië is een van de oudste christelijke landen ter wereld (337 na Christus). Bijzonder is dat een vrouw ervoor heeft gezorgd dat Georgië van het heidendom afstapte. Nino van Georgië kwam vanuit Cappadocië het christendom evangeliseren.”

Dansen, zingen, eten en drinken

“Georgiërs zijn wereldberoemd om hun zang en dans en dan met name het polyfonisch (meerstemming) zingen door mannen. De mannen dansen acrobatisch en de vrouwen juist sierlijk; een bijzondere combinatie. En ook leuk: de kinderversie van het Eurovisiesongfestival is al vaak door Georgië gewonnen.” Het land heeft rijke tradities in eten en drinken. Vooral degenen die een dieet volgen, komen goed aan hun trekken. Tijdens een maaltijd worden alle verschillende ingrediënten van het menu in aparte schaaltjes op tafel gezet. Denk aan fruit, groenten, noten en kaas. Zo kunnen tafelgenoten dat eten pakken wat ze graag lusten. “De Georgische keuken is een smeltkroes van Europa en Azië. Een typisch Georgisch gerecht is khachapuri, een soort kaasbrood. Ook zijn ze al 8.000 jaar bezig met wijnbouw. Archeologen hebben die datum vastgesteld dankzij gevonden druivenpitten. Een typische Georgische wijn is amberkleurige wijn, gemaakt in kleivaten. Die doen ze in de grond zodat de wijn op natuurlijke manier gaat fermenteren.” Andere dranken zijn bier uit de bergen en de sterke drank chacha. “Gemaakt van vruchten doet het de naam eer aan; je gaat er echt van dansen.”

Binnen een paar uur tijd ben je van de semi-woestijn in de hoge bergen

Van alle markten thuis

Rondreizen in Georgië geeft een voldaan gevoel. Het is namelijk niet zo groot, maar wel heel divers. Binnen een paar uur tijd ben je van de semi-woestijn in de hoge bergen. Om vervolgens door te reizen naar de Zwarte Zee en een van de vele nationale parken die het land rijk is. Alle wegwijzers zijn voor ons leesbaar, de wegen zijn goed begaanbaar en Google Maps werkt ook. Het is tegenwoordig een makkie om van A naar B te reizen. “Bijvoorbeeld naar Batumi, een kuststad die niet alledaags is. De stad is architectonisch interessant door de combinatie van oude en nieuwe bouw. Dit wordt gecombineerd met een grandioos shop- en uitgaansleven, Amerikaans aandoende boulevards, keienstrand, veel festivals met bekende dj’s van over de hele wereld en allerlei attracties. En extra interessant: Batumi ligt meteen aan de bergen in een subtropisch gedeelte van het land. Binnen een half uur verruil je je cocktail aan het strand voor een wandeling in een rustig nationaal park.”

Een gast is een geschenk van God, is een Georgische uitspraak

Sprongen van vooruitgang

Georgië lijkt meer op Europa dan vaak wordt gedacht, ook op het gebied van politiek en toekomstvisie. “Maar eigenlijk gaat die vergelijking niet op, want Georgië was er eerder dan de rest van Europa.” Het toerisme is de afgelopen jaren toegenomen en daardoor is de vooruitgang sneller gegaan. Hoe mensen zich gedragen en kleden, de auto’s die ze rijden, hoe de jongeren in het weekend uitgaan; het doet allemaal erg Europees aan. “Toch zijn mensen veel gastvrijer dan in Nederland en België. “Een gast is een geschenk van God,” is een Georgische uitspraak. Je wordt sneller uitgenodigd voor een hapje en drankje, mensen maken een praatje. Je krijgt vlotter een omhelzing, al ken je elkaar nog niet zo lang. Verder zijn de normen en waarden net als bij ons.” Als je bedenkt dat Georgië begin jaren 90 uit de Sovjet-Unie is ontbonden en weet dat er nu een vrouwelijke president is, dan is direct duidelijk hoe snel de ontwikkelingen in Georgië gaan.

Uitdagingen als je op reis bent

De taal staat met stip op één als we het over uitdagingen hebben. Er zijn veertien alfabetten in de wereld, waarvan één het Georgisch is. “Het is heel oud, uit de vijfde eeuw. Er zijn 33 letters, maar geen lettercombinaties. De taal heeft geen overeenkomsten met andere talen. Iedereen spreekt algemeen Georgisch, in het westen en noordwesten zijn er nog twee andere Georgische talen.” Toch hoeft de taal allang geen obstakel meer te zijn: jongeren spreken goed Engels en ook de 50+’ers beginnen dit beter te leren. “Ze maken zulke sprongen dat het een aantrekkelijke reisbestemming wordt voor iedereen. Je hebt alleen maar een ID-kaart nodig om het land binnen te komen en je kunt er gewoon pinnen, ook al hebben ze geen euro’s. Georgië staat hoog in de wereldranglijst wanneer het aankomt op veiligheid. Vrouwen kunnen alleen reizen en het is een kindvriendelijk land. Sterker nog, het is een Georgische gewoonte om kinderen enorm te verwennen. Het water is trouwens gewoon drinkbaar, je hoeft niet bang te zijn voor ziektes en vaccinaties zijn niet nodig.”

Georgische tradities in ere houden

“Lela is Georgisch, kent veel mensen en brengt reizigers graag in contact met locals. Wil je bijvoorbeeld plaatselijke muzikanten leren kennen? Dan zorgen wij daarvoor. Georgië is een bestemming waar je meerdere keren naartoe kunt gaan.” Het dagelijks eten en drinken is goedkoop, maar de prijzen van accommodaties zijn vergelijkbaar met de rest van Europa. “Het familiegevoel is belangrijk; dat is een Georgische traditie die wij in ere willen houden. Echte connectie met echte mensen. Zo ervaar je Georgië zoals het werkelijk is.”

Geschreven door Karen Metselaar

Reisinformatie Georgië

Tijdsverschil: +2 uur in de zomer, +3 uur in de winter
Taal: Georgisch
Valuta: Georgische lari (GEL)
Visum: niet nodig, je hebt alleen een geldige ID-kaart nodig
Vaccinaties: niet nodig
Beste reistijd: april t/m oktober
Gemiddelde temperatuur: 25°C tot 30°C
Gereisd met: Gorgeous Trips
Stekker: zelfde als in Nederland en België

Hotspots in Georgië

1. Unieke Kaukasus-bergregio’s, zoals Svaneti en Kazbegi.
2. Kakheti-regio, rijk aan wijn en cultureel erfgoed.
3. Grottensteden, zoals Vardzia en Uplistsikhe.

Andere interessante artikelen

Wandelen met Hike in Holland

Wandelen met Hike in Holland

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van natuur en cultuur. Nederland heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend, heeft een rijke geschiedenis en een grote diversiteit aan flora en fauna. Je reist bij uitstek duurzaam. Er is geen vliegtuig nodig en alles...

Das grüne herz

Das grüne herz

Bij de naam Tirol denkt iedereen meteen aan Oostenrijk. Bij de naam Steiermark waarschijnlijk (nog) niet. Toch is dit de deelstaat, ook wel Das Grüne Herz genoemd, die in opmars is. Er wordt fors geïnvesteerd in de skigebieden en nieuwe toeristische ontwikkelingen...

Lava, watervallen en wijn

Lava, watervallen en wijn

“Nog maar net wakker, wandelen we tussen de authentieke achttiende-eeuwse lavahuisjes van onze B&B naar de pittoreske ontbijtruimte. Op de achtergrond verschijnen de eerste zonnestralen al op de bergen. We worden verwelkomd door de geur van vers gebakken broodjes. We...