Door de ogen van een reiziger

Loek en Marjan gaan regelmatig met hun dochter Isa op werkbezoek naar Belize, Costa Rica en Ecuador waar zij voor Quetzal Travel maatwerkreizen naartoe organiseren. Zij reisden afgelopen zomer samen met de familie naar de uitbundige jungle van Costa Rica. Kreten als ‘bizar’, ‘niet normaal’, ‘gaaf’ en ‘kijk’ waren niet van de lucht. Zo bekeken Loek en Marjan Costa Rica drie weken lang door de ogen van een reiziger.
De autosleutels worden ons overhandigd door de vriendelijke man van het autoverhuurbedrijf: ons jungleavontuur kan beginnen! Met een leuke stop onderweg waar ara’s in het wild te bewonderen zijn rijden we naar Nosara, met pittoreske baaien waar we relaxed aan onze rondreis beginnen. De jeugd neemt lessen om met de surfplank de golven te bedwingen. Dat valt niet mee, maar na 1,5 uur staan ze alle vijf op de surfboards. We genieten van romantische zonsondergangen en hebben het geluk om meerdere schildpadden eieren te zien leggen. Indrukwekkend! Via een prachtige waterval die klettert in een meer vervolgen we onze reis naar La Fortuna, gelegen aan de voet van de imposante vulkaan Arenal. Helaas slaapt de vulkaan, het gebied blijft echter aantrekkelijk om naar toe te gaan. Morgen moeten ‘de ouderen’ er ook aan geloven, er staan lange zip-lines boven diepe ravijnen op het programma en een wandeltocht in de jungle over hangbruggen. Eerst nog maar genieten van een stevige cocktail aan de bar in het heerlijke zwembad.

Knikkende knietjes

Nadat we in een tuig gehesen zijn en de veiligheidsinstructies hebben aangehoord zijn we er klaar voor. Of toch niet?! Op een hoogte van 120 meter boven de grond roetsjen we met hoge snelheid langs de prachtige waterval van La Fortuna, een zip-line van 980 meter lang. Tijd genoeg om onderweg te bedenken waar we nou helemaal aan begonnen zijn. Maar wauw, dit is gaaaaaaaf!

Nightlife

Niet ver van La Fortuna gaan we varen in het Caño Negro Reservaat. Ontelbaar veel soorten vogels, leguanen, apen en krokodillen, ongelooflijk wat de ogen van de gidsen allemaal spotten. Vervolgens rijden we naar het vogelrijke Boca Tapada, een gebied dat nog nauwelijks ontdekt is, waar we overnachten in heuse boomhutten op twaalf meter hoogte midden in de diepgroene jungle. We waren ons nog aan het settelen toen er via de walkietalkie door nicht Anouk lief, maar toch enigszins dringend werd gevraagd of een van ons naar hun boomhut kon komen. Een megagrote spin sprong over haar bed. Welkom in de jungle! Tijdens een rustig dagje bij de lodge genieten we van een wandeling door de bloemrijke tuin, spotten we een hele familie neusberen, gaan een paar van ons kajakken en de nachttour doen, waarbij de wonderen van het tropisch regenwoud worden ontdekt wanneer de meeste dieren actief zijn. Verder vermaken we ons met kaart- en bordspelletjes. Deze worden regelmatig onderbroken om de mooiste foto’s te maken van alle dieren die we zien. Op naar Puerto Viejo de Sarapiquí! Maar eerst naar de hoogste waterval van Costa Rica. Het water stort vanaf een hoogte van 90 meter in de krater van een oude vulkaan. De wanden van de krater zijn bedekt met mos waardoor deze voor het grootste gedeelte groen zijn. Voor het eerst worden er poncho’s opgezocht, niet eens zozeer voor de paar druppels regen, maar meer voor de kou. We waren even vergeten dat het hier best fris is! Deze omgeving is een perfecte plek om kolibries te spotten. De een is nog feller gekleurd dan de ander en allemaal zijn ze even snel. Niet te fotograferen!

De volgende ochtend worden we opgehaald voor een spectaculaire rafttour. Een geweldige ervaring om door het regenwoud meegenomen te worden door stroomversnellingen. Paddle forward, backward, stop, high five en oh my God! Bij dat laatste moeten we snel op de bodem van de boot zitten met de paddle tussen de benen omhoog. Daarna net zo snel weer terug, oef. Vanmiddag gaan we naar de lokale ananasboer. Vol trots laat hij zijn achtertuin zien met koffiestruiken, cacaobomen, peperplanten en nog veel meer, verder legt hij het proces uit hoe ananassen groeien. Natuurlijk proeven we deze overheerlijke vruchten. Daarna gaan we nog vissen op tilapia, wat makkelijker gezegd dan gedaan is.

Nadat we felgekleurde kikkertjes hebben gespot in de tuin van de lodge, gaan we genieten van onze welverdiende nachtrust. Morgen weer op tijd op – wat in Costa Rica eigenlijk meer regel is dan uitzondering – wandelschoenen aan en gaan. Rugzakken gevuld met water, koekjes, camera’s en een verrekijker, klaar om op zoek te gaan naar vogels, spinnen, apen, leguanen en luiaards in het Tirimbina Reservaat. Daar arriveren we na een wandeling over de langste hangbrug van Costa Rica, met een fraai uitzicht op vulkaan Poás en Barva.

Groener dan groen

Na een stadswandeling in San José rijden we langs groene dalen, koffieen aardappelplantages naar vulkaan Irazú met een turquoise gekleurd kratermeer. Hierna rijden we door naar de sprookjesachtige nevelwouden van San Gerardo de Dota. In de hoger gelegen wouden is het fris en groener dan groen. De wekker gaat om 05.00 uur, we gaan op zoek naar de Quetzal, de heilige vogel van de Azteken, de meest karakteristieke vogel in dit woud. Alle dieren ontwaken, de zon komt in de vallei. Dankzij het vroege tijdstip en het mooie weer worden we op onze wenken bediend. Quetzals, toekans, kolibries en nog veel meer vogels krijgen we te zien. Na een heerlijk ontbijt gaan we naar het Nationaal Park Los Quetzales en wandelen, klimmen en klauteren we in bijna twee uur naar een prachtige waterval. ’s Avonds eten we bij de locals een typisch Costa Ricaanse maaltijd, muy bien.

Hoewel de reis bestaat uit vele hoogtepunten springt onze volgende locatie erbovenuit: een verblijf in Drake Bay, Corcovado. Alleen de reis er naartoe is al een avontuur op zich. We varen langs mangrovebossen over de rivier omringd met jungle, via de zee naar het authentieke dorp. Daar worden we opgehaald door de eigenaar van de accommodatie. Wat een waanzinnige lodge met haar open air bungalows met veranda en hangmatten en geweldige badkamers met buitendouches. Terwijl ik onder de douche sta, vliegen koppeltjes rode ara’s langs. Toekans zitten in de boom tegenover ons. Waanzinnig! Omgeven door het geluid van de jungle vallen we in slaap tot we gewekt worden door het gebrul van de apen.

Vandaag beleven we onze ultieme jungle-ervaring. Een hike met een gids vanaf entree Sirena in Nationaal Park Corcovado. Onderweg zien we al dolfijnen springen, dit belooft iets te worden! We hebben alle soorten aapjes gespot die in Costa Rica voorkomen, wilde zwijnen, toekans en andere bijzondere vogels, allerlei insecten, vleermuizen, neusberen, slangen en dan – magic moment – een tapir met haar jong. Alsof dat nog niet genoeg is, zien we de volgende dag tijdens het snorkelen bij Caño Island schildpadden, witte rifhaaien en scholen kleurrijke vissen terwijl de bultrugwalvissen zwemmen naast onze boot. Genieten!

Na drie nachten verlaten we dit paradijs en varen we terug naar Sierpe. Langs de Pacifische kust rijden we noordwaarts naar Uvita. In het Marino Ballena Park varen we door de kraamkamer van de bultrugwalvissen in het beschermd zeegebied. En weer zien we moeders bultrugwalvissen spelen met hun kalfjes. Wauw! Daarnaast spotten wij ook schildpadden en pelikanen. Vervolgens vaart de boot langs de kustlijn met prachtige rotsformaties. Vanmorgen scheen de zon nog, vanmiddag ondervinden we de ware betekenis van het woord regenwoud. De regen komt met bakken uit de hemel, tijd om heerlijk te relaxen in ons huis.

Op naar onze laatste bestemming, de levendige badplaats Manuel Antonio met gezellige barretjes en restaurants. Wel erg toeristisch, even slikken dus na onze jungle-experience. Maar het mag de pret niet drukken en we genieten van de mooie baaitjes en de vele dieren in het kleinste Nationaal Park van Costa Rica. Via de brug over de rivier de Tárcoles, waarin we veel krokodillen spotten, rijden we naar de luchthaven van San José. In het vliegtuig genieten we na van een avontuurlijke reis door de weelderige jungle van Costa Rica met veel wildlife en tropische stranden en beloven we elkaar om het Pura Vida gevoel voorlopig vast te houden!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Reisinformatie
Costa Rica

Tijdsverschil:  -8 uur in de zomer, -7 uur in de winter
Taal: Spaans. Engels wordt over het algemeen goed gesproken
Valuta: Amerikaanse dollar en Costa Ricaanse colon
Visum: nee
Vaccinaties: DTP en hepatitis A worden aanbevolen
Beste reistijd: Velen geven de voorkeur aan de droge tijd, van december tot en met april. Quetzal Travel adviseert ook om te reizen in de regentijd welke duurt van mei tot en met november. Het land is groener, er zijn watervallen en onstuimige rivieren om te raften. Juli tot en met september is een heel mooie periode; de schildpadden leggen eieren en er zijn bultrugwal- vissen te spotten met hun baby’s
Gereisd met: Quetzal Travel

Andere interessante artikelen

Ontdek het echte Suriname

Ontdek het echte Suriname

Op slechts negen uur vliegen is een van de mooiste plekken van Zuid-Amerika te vinden: Suriname. De hoofdstad Paramaribo heeft tal van bezienswaardigheden die je absoluut niet wilt missen.Andere hoogtepunten zijn de ongerepte flora en fauna en de cultuur van inheemse...

Aan afwisseling geen gebrek

Aan afwisseling geen gebrek

Talloze facetten in een reis, dat maakt een trip door Argentinië zo bijzonder voor Ilse. Ze reisde eindeloos veel kilometers door het immens grote land, continu met een gelukzalige glimlach op haar gezicht. Welke natuurliefhebber reist er met haar mee?De leukste stad...

Colombia: een tropische verrassing

Colombia: een tropische verrassing

Wanneer ik onze reis door Colombia zou moeten samenvatten in één zin, komt het neer op: wat een fantastisch mooi avontuur.In de meivakantie van 2017 ben ik, samen met man en twee kids (toen 4 en 6 jaar) naar Colombia gegaan. De omgeving kreeg grote ogen. Zou je dat...