Een beter milieu begint in Letland

“Voordat ik naar Letland vertrok, vroeg ik aan familie en vrienden wat hun eerste gedachte bij het land is. De reacties die ik kreeg: koud, grijs en Russisch. Voor de meeste Nederlanders is dit nou niet bepaald een vakantiebestemming die als eerste wordt overwogen. Ik ontdekte daarentegen de duurzame, inspirerende, toekomstbestendige kant van het land.
Land: Europa | Letland
Vanaf Amsterdam is het twee uur en vijftien minuten vliegen met AirBaltic naar Riga. De hoofdstad heeft circa 640.000 inwoners; in heel Letland wonen bijna twee miljoen inwoners en dat terwijl het anderhalf keer groter is dan Nederland. Bij aankomst worden we opgevangen door Maija van Magnetic Latvia; zij laat ons de komende vier dagen meer van Letland zien.

Letse initiatieven voor een beter leven

We maken een rondgang bij inspirerende, vernieuwende en bovenal duurzame bedrijven om een voorproefje van Letland te krijgen. Het wordt al snel duidelijk dat het een broeiplaats is voor ecologische initiatieven die allemaal hetzelfde doel hebben: een toekomstbestendig leven.

The Munio

De eerste kennismaking is met Elina Cima van The Munio, opgericht in 2008. Elina vervaardigt met de hand kaarsen van ingrediënten uit de Letse natuur, gemaakt van sojabonen. Hierdoor branden de kaarsen twee keer zo lang. In de kaarsen zijn wildbloemen, kruidnagel, mos, lindenbloesem en nog veel meer natuurlijke aroma’s verwerkt. The Munio maakt ook zeep, bodylotions en body-oils. Het doel van dit merk is dat mensen voor zichzelf zorgen en daarmee ook voor de aarde.

Vaidava Ceramics

Onze volgende stop is de werkplaats van Vaidava Ceramics. Dit familiebedrijf bestaat sinds 1980 en ontwerpt en produceert servies. Het proces begint bij de klei, die zij uit eigen land halen. De vijftien ervaren ambachtslieden maken de aardewerken met passie. Het productieafval wordt herhaaldelijk gebruikt. Zij werken alleen met glazuren die loodvrij zijn en voldoen aan de EU-veiligheidsnormen. Er zijn twee collecties: Earth (bruin) en Eclipse (zwart).

Laura en Andis

De twee grootste influencers van Letland zijn Laura en Andis. Wij ontmoeten ze in de Kalve Espresso Room in Riga, een van hun favoriete koffietentjes. Ik krijg al snel bewondering voor hun levenswijze en ideologie om duurzaam te leven. Wat koop je en wat gooi je vervolgens allemaal weg? Hoe zorg je dat je zo min mogelijk plastic of niet-ecologische en niet-recyclebare verpakkingen gebruikt? Hun advies was mooi: begin klein en bij jezelf. Door minimalistisch te leven en alleen spullen te bezitten die echt belangrijk zijn, houd je geld over om dingen te doen die vreugde en toegevoegde waarde brengen. Bewustzijn is voor Laura en Andis de sleutel. Speelgoed en kinderkleding kopen zij tweedehands en zij zorgen ervoor dat alles een tweede leven krijgt.

MÁDARA Cosmetics

Dezelfde ideologie heeft het cosmeticamerk MÁDARA. In 2006 is dit opgezet door vier Letse vrouwen, twee jaar later waren zij al nationaal marktleider. Ondertussen verkopen zij hun producten wereldwijd en werken er 125 medewerkers. Op het gebied van innovatie en duurzaamheid hebben zij diverse prijzen gewonnen. MÁDARA Cosmetics gelooft dat een stralend hart leidt naar een stralende huid. Daarom dringt het bedrijf aan op effectieve ingrediënten, een eerlijk proces, milieuvriendelijke verpakkingen, zorg, passie en respect.

The Liela Talka

The Liela Talka is een organisatie die bestaat uit 500.000 vrijwilligers met als doel om Letland schoon en te houden en het groenste land van de wereld te maken. Twee keer per jaar houdt Letland een gigantische schoonmaak; het is het grootste vrijwilligersevenement van Letland. Het hele jaar door is Liela Talka bezig met het schoonhouden van het land. Met een speciale applicatie op de telefoon kan de Letse bevolking aan de Liela Talka-organisatie laten weten waar vuil ligt dat opgeruimd moet worden. De organisatie kijkt welke vrijwilligers het dichtst in de buurt wonen en roepen ze op via de applicatie. Het stemt mij blij dat mensen zo gedreven zijn om hun eigen land, straat, school en buurt zo schoon mogelijk te houden en hierdoor fijner te leven.

Hallo herfst

Naast al die prachtige initiatieven biedt Letland ook een mooi decor voor tijd in de natuur. Hiervoor gaan we naar Sigulda, op een uur en tien minuten rijden van Riga. Het is mogelijk om met de trein (ongeveer € 3,- per persoon) of bus vanuit Riga naar Sigulda te gaan. Het is een historische stad in het noorden van Letland aan de Gauja-rivier. In de winter is het een favoriet wintersportgebied. Het Gauja National Park is het grootste nationale park van Letland. In dit park vol dennenbomen, kastelen en kabelbanen kun je heerlijke wandelingen maken, extreme sporten beoefenen en genieten van al het natuurschoon. Ik bezoek het gebied in de herfst en de bladeren van de bomen zijn bont gekleurd in goudgeel, oranje, rood en bruin. Er zijn veel kastelen te bezichtigen in het park. De bekendste zijn Sigulda Medieval Castle, Turaida Castle en Sigulda Castle. Wanneer we met de kabelbaan gaan, zien we de toren van het Turaida Castle erbovenuit steken. Elk seizoen is er wat te doen in Sigulda. ‘s Zomers kun je in het weekend bungeejumpen. In de wintermaanden kun je met een echte bobslee de baan af. In het park zijn diverse wandel-, mountainbike- en kanotochten. Op het treinstation van Sigulda is een klein VVV-kantoor dat met gratis internet, folders en informatie reizigers goed op weg helpt.
Ik ben verrast en geïnspireerd door Letland! Geschikt voor een verantwoorde stedentrip naar Riga, met vrienden of je geliefde.”

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

WHERE TO EAT & SLEEP

KOYA café & bar
Andrejostas iela 5k-15 Riga
Hip restaurant in de haven van Riga. Het eten is vers en wordt mooi geserveerd met uitzicht over het water.

Gastro Market
Krišjāna, Valdemāra 2, Sigulda
Jāna tirgus heeft heerlijke verse vis. Voor een grote zalm met verse groenten en rijst betaal je € 5,-.

Zeit
Gaujas iela 4, Līgatne Voormalige helmfabriek met industriële sfeer. Een mooie plek om met familie, vrienden en je kinderen naartoe te gaan. Met een groot klimpark, hotel met negen kamers en elke vrijdag livemuziek.

3 pavāru restorāns
Tam labam būs augt

Jēkaba kazarmas,
Torna iela 4, Riga
Chef Martins Sirmais is in Letland een bekende tele-visiekok. In het restaurant kun je een kookworkshop volgen met lokale en verse ingrediënten.

Hotel Pullman
Jēkaba iela 24, Riga
Prachtig vijfsterrenhotel in het oude centrum van Riga. In het hotel is een massage- & beautysalon, sauna, zwembad en een fitnessruimte.

Modernists
Krišjāņa Barona iela 31, Riga
Champagnebar, waar alle designmeubelen te koop zijn. De champagne die ze schenken is van kleine, lokale Franse boeren.

WHERE TO GO

Art Nouveau Walking tour door Riga
Rondleiding door Riga aan de hand van een Engelssprekende gids.
Albert Street is een bekende straat met veel Art Nouveau-gebouwen.

Riga Central Market
Nēgu iela 7, Riga
Geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Er zijn kraampjes buiten en binnen is een grote food hall.

Lets Nationaal Kunstmuseum
Jana Rozentāla
laukums 1, Riga

An Angel crystal and glass design store
Antonijas 24, Riga

“ We gaan langs bij inspirerende, vernieuwende en bovenal duurzame bedrijven ”

Anneke Franken
Leeftijd: 43 jaar
Beroep: fotograaf

HANDIGE LINKS

Magnetic Latvia
www.facebook.com/magneticlatvia

The Munio
www.themunio.com

Vaidava Ceramics
www.vaidava.lv/en

Laura en Andis
www.instagram.com/ seekthesimple_com

MÁDARA Cosmetics
www.madaracosmetics.com/en

The Lielā Talka
www.talkas.lv

Andere interessante artikelen

Wandelen met Hike in Holland

Wandelen met Hike in Holland

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van natuur en cultuur. Nederland heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend, heeft een rijke geschiedenis en een grote diversiteit aan flora en fauna. Je reist bij uitstek duurzaam. Er is geen vliegtuig nodig en alles...

Das grüne herz

Das grüne herz

Bij de naam Tirol denkt iedereen meteen aan Oostenrijk. Bij de naam Steiermark waarschijnlijk (nog) niet. Toch is dit de deelstaat, ook wel Das Grüne Herz genoemd, die in opmars is. Er wordt fors geïnvesteerd in de skigebieden en nieuwe toeristische ontwikkelingen...

Lava, watervallen en wijn

Lava, watervallen en wijn

“Nog maar net wakker, wandelen we tussen de authentieke achttiende-eeuwse lavahuisjes van onze B&B naar de pittoreske ontbijtruimte. Op de achtergrond verschijnen de eerste zonnestralen al op de bergen. We worden verwelkomd door de geur van vers gebakken broodjes. We...