Een zalig kerstfeest en twaalf geluksdruiven

“Lichtjes, versieringen, cadeautjes, het lekkere eten. Kerst is een feest vol van tradities; ook in Spanje. In verschillende Spaanse steden zijn kerstmarkten een jaarlijks terugkerend fenomeen, zoals op de beroemde Plaza Mayor van Madrid. Daar vind je allerlei kerstdecoraties, speelgoed, handwerk én grappige artikelen. Zo kun je op 28 december, de Dag van de Onnozele Kinderen (Día de los Santos Inocentes), iemand voor de gek houden.

Land: Europa | Spanje
Kerstavond, 24 december, vieren de Spanjaarden meestal in familiekring met een diner. De tafel lijkt wel een tapasfeest; veel koude en warme voorgerechten, soepen en niet te vergeten een overheerlijk hoofgerecht (of -gerechten) passeren de revue. De rijke Spaanse gastronomie komt in de kerstperiode nog meer tot zijn recht. En dan hebben we het nog niet eens over de heerlijke zoete lekkernijen tijdens het natafelen. Sommige zelfs met een eeuwenlange traditie. Je moet ze geproefd hebben.

Om je vingers bij af te likken

Mazapán is gemaakt van amandelen en suiker maar mag zeker niet verward worden met marsepein. De ster van kerst is toch wel turrón, waarvan de harde versie (uit Alicante) een beetje op Nederlandse nougat lijkt. De bekende turrón de Jijona is altijd zacht. Er wordt gezegd dat Arabieren turrón introduceerden op Spaans grondgebied. Ze zochten een voedzaam product dat lange tijd goed houdbaar was en makkelijk door hun legers vervoerd kon worden zonder kans op voedselvergiftiging. In Villa de Sexona (het huidige Jijona) bestond turrón in ieder geval al in de zestiende eeuw. Ten tijde van Karel V was het een beroemde lekkernij. Wil je meer weten over turrón? Dan is het museum Museo del Turrón in Jijona een aanrader.

Fijnproevers per regio

Iedere Spaanse regio kent haar eigen typische recepten. Dat geldt ook voor kerstlekkernijen. In Andalusië of Toledo moet je zeker de kerstkoekjes polvorones proeven. In Alicante de koekjes neulas; de nougat guirlache is typisch voor Aragón; in Asturië heb je het dessert casadielles en in Murcia het dessert paparajotes. En op 6 januari, Driekoningen, is er de traditionele ronde cake roscón de Reyes.

Kerststal 2.0

Het kerstfeest in Spanje is niet compleet zonder de belenes: kerststallen in allerlei maten en soorten. Traditionele kerststallen, heel moderne met beeldjes of levende kerststallen, gemaakt door kunstenaars. Je vindt ze door heel Spanje. De eerste belenes verschijnen al begin december in het straatbeeld en staan daar zeker tot 6 januari. Hoelang de belenes al deel uitmaken van de kersttraditie in Spanje, is niet precies bekend. Men zegt dat het pas echt begon toen Karel III de troon besteeg in Spanje. Hij had een grote voorliefde voor belenes, met name die uit Napels. Voor zijn zoon, de latere Karel IV, liet hij in 1760 de Belén napolitano del Príncipe maken. Dit omvangrijke kunstwerk met originele figuren uit de achttiende eeuw is ieder jaar in de kerstperiode weer te zien in Palacio Real in Madrid.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

¡Salud!

Toosten op het nieuwe jaar? Dan toch zeker met cava, de droge witte mousserende wijn geproduceerd in Spanje en uitermate geschikt voor feestelijke gelegenheden. Om er zeker van te zijn dat het nieuwe jaar een fantastisch jaar wordt, eet iedereen in Spanje op 31 december om middernacht bij iedere klokslag een druif; de twaalf druiven van het geluk. Je moet ze, volgens de traditie, wel binnen de gestelde tijd eten: dus voor het einde van de twaalf klokslagen. Zo ben je zeker van een jaar vol geluk.”

De ster van kerst is turrón, dat een beetje op Nederlandse nougat lijkt

Andere interessante artikelen

Nederland verkennen op de fiets; zo bereid je je voor

Nederland verkennen op de fiets; zo bereid je je voor

Ons kleine kikkerlandje is schitterend en ontzettend veelzijdig. Juist doordat het zo klein is, is Nederland een erg leuk land om te verkennen op de fiets. Neem je tent mee, of rijd van hotel, naar vakantiehuisje, naar B&B, net wat je prettig vindt! En ben je even...

Stroomopwaarts naar Zwitserland

Stroomopwaarts naar Zwitserland

Enkele jaren geleden maakten we tijdens een open dag al kennis met de schepen van Feenstra. Dát gaan we nog eens doen. Nu is het zover en stappen we in Arnhem aan boord van de Rembrandt van Rijn. De reis over de bijpassende rivier, waarbij we vier landen aandoen, was...

Welkom aan de Costa

Welkom aan de Costa

Voorheen een voorrecht voor welgestelde gepensioneerden, nu vaak ook als slimme belegging voor de jongere generatie. Een (tweede) huis in Spanje blijft voor sommigen niet bij dromen. Op zoek naar een appartement voor de vakanties of villa om je permanent te vestigen?...