Expeditiecruisen: kleine schepen, grote avonturen

Een expeditiecruise aan boord van een klein schip is een geweldige manier om nieuwe bestemmingen te leren kennen. Bij een expeditiecruise draait de reis namelijk vooral om het beleven van de bestemming.
De nadruk ligt op het ontdekken van de omgeving en de natuur onder begeleiding van ervaren gidsen. Bedenk vooraf goed waar je heen wilt (koude of warme gebieden), wat je wilt zien (pinguïns, ijsberen, walvissen?), aan welke activiteiten je wilt deelnemen en baseer daarop je keuze voor een bestemming.

Wat is een expeditiecruise?

Tijdens een expeditiecruise vaar je elke dag naar een nieuwe plek die je in kleine groepjes gaat verkennen. De dagelijkse excursies zijn inclusief. Met zodiacs (rubberbootjes) ga je aan land voor wandelingen en op zoek naar wildlife. Wil je een wat actievere natuurbeleving dan kun je kiezen uit verschillende activiteiten zoals kajakken, snorkelen, duiken, kamperen, of zelfs met een duikboot onder water gaan, dan betaal je doorgaans extra. Meestal vinden de excursies plaats in de ochtend en de middag. Verwacht aan boord geen overdadig entertainment zoals op grote cruiseschepen, maar wel ‘edutainment’. Lezingen en presentaties over allerlei interessante onderwerpen die je tijdens de reis kunt tegenkomen. Naast lezingen zijn er soms ook fotografie- of navigatieworkshops of kun je deelnemen aan een ‘citizen science’ programma. Je komt zeker thuis met een hoofd vol kennis en ervaring.

Less is more

Een van de grootste verschillen met een traditionele cruise is de grote van het schip en de passagiers aantallen. Op een expeditieschip gaan gemiddeld vanaf 40 tot 300 passagiers mee aan boord. Op expeditiejachten zelfs maar 12 of 16! Doordat je met een kleine groep mensen op reis gaat ontstaat er vaak een gemoedelijke sfeer aan boord en leer je snel nieuwe mensen kennen. Het kleine formaat van de schepen zorgt ook voor flexibiliteit. Zo kunnen ze aanmeren of voor anker gaan op plaatsen waar een traditioneel cruiseschip niet kan komen. De weers- en ijsomstandigheden bepalen een deel van het schema en ook de aanwezigheid van wilde dieren kan het reisschema veranderen. Als er bijvoorbeeld een ijsbeer gespot is blijft het schip wat langer op die plaats liggen zodat iedereen hem zeker kan zien. Er zijn echter geen garanties dat bepaalde plaatsen worden bezocht of bepaalde dieren worden gespot. In dat opzicht blijft het een ‘expeditie’. Dit maakt elke expeditiecruise uniek en avontuurlijker dan een geplande reis. Een flexibele instelling is dan ook de sleutel tot succes. Kijk bij het kiezen van een schip goed naar het aantal passagiers. Op veel plaatsen in het noordpoolgebied en Antarctica mogen namelijk maar 100 mensen tegelijk aan land, en schepen met meer dan 500 mensen mogen zelfs helemaal geen landingen maken. Hoe kleiner het schip, des te meer tijd je hebt voor excursies en om aan land door te brengen.

Luxe aan boord

Tijdens een expeditiecruise hoef je zeker niet in te leveren op luxe. Er is een breed aanbod van (nieuwe) expeditieschepen waardoor u een ruime keuze heeft. De meeste zijn zeer comfortabel en sommige hebben zelfs meerdere restaurants, een wellness, jacuzzi’s op het bovendek, een helikopter of een onderzeeër aan boord! Hetzelfde geldt voor de hutten. Op nieuwe schepen zijn het bijna allemaal ruime kamers met grote bedden en brede ramen. Op wat oudere schepen vind je nog hutten met enkel een patrijspoort en waarbij je de badkamer deelt met iemand anders. Al deze elementen hebben uiteraard invloed op de prijs van je expeditiecruise.

Expeditiecruise bestemmingen

De top 5 populairste expeditiecruise bestemmingen: Dit zijn allemaal bestemmingen in de poolgebieden, maar ook de warmere gebieden worden steeds populairder voor de kleinere schepen. Denk hierbij aan de Galapagos eilanden en het Amazone gebied. Of in Europa de Kroatische eilanden en de kust van Montenegro.

Tips voor het boeken van een expeditiecruise:

  • Een schip met minder passagiers geeft meer tijd voor excursies en activiteiten.
  • Op bestemmingen zoals Antarctica en de Arctic mogen er max. 100 passagiers tegelijk aan land gaan.
  • Let goed op wat is inbegrepen in de verschillende aanbiedingen; Soms zijn vluchten, transfers etc. inclusief.
  • Alleen-reizenden kunnen vaak op indeling boeken. Dit voorkomt hoge eenpersoons toeslagen.
  • Boek bij een expert met kennis van de schepen en de bestemmingen die je goed adviseert. Zo wordt de juiste reis bij uw wensen gevonden en voorkomt u verkeerde verwachtingen.
  • Boek ruim van tevoren en profiteer van vroegboekkortingen die flink kunnen oplopen!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Expeditiecruise specialist Waterproof Cruises & Expeditions

Waterproof Cruises & Expeditions is al meer dan 15 jaar dé expert in expeditiecruises wereldwijd. Wij bieden reizen aan van een groot aantal internationale operators en hebben daardoor een zeer ruime keuze aan verschillende schepen en reisprogramma’s. Een expeditiecruise is een onvergetelijke ervaring waarbij goed advies essentieel is.

Meer weten? Bezoek onze website of neem contact op met een van onze reisspecialisten.
Waterproof Cruises & Expeditions
www.waterproof-expeditions.com
info@waterproof-expeditions.com
Telefoon + 31 (0) 858 771 583

Ajubatus-logo

Andere interessante artikelen

Avontuur naar Bereneiland en rond Spitsbergen

Avontuur naar Bereneiland en rond Spitsbergen

In de zomer van 2019 vertrekt het expeditiecruiseschip Ortelius vanuit Vlissingen voor een bijzondere en eenmalige reis. Via Tromsø in het noorden van Noorwegen wordt via het zelden bezochte Bereneiland naar Spitsbergen gevaren. Dit gebeurt op de perfecte datum om...

Bestemming: Alle Continenten

Bestemming: Alle Continenten

Na het bouwen van eigen cruiseschepen voor de langste rivieren, is het nu tijd voor het grotere werk. Scenic Luxury Cruises & Tours brengt je naar de mooiste bestemmingen op alle continenten. Bevaar de oceanen met de superjachten van Scenic Eclipse en Emerald...

Een eindeloze zomer

Een eindeloze zomer

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Lapland geen officieel ‘land’. Het is een regio die zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. En het is een bijzondere, veelzijdige vakantiebestemming, compleet anders dan de rest van...