Gezond Verstand & Genieten

Wanneer je mensen vertelt dat je naar Colombia gaat, schieten veel wenkbrauwen omhoog en volgt de vraag: ‘Is het daar niet gevaarlijk?’ Helemaal geen gekke vraag, het land van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar was jarenlang ook behoorlijk gevaarlijk, maar er is gelukkig veel veranderd. Colombia is prachtig én veilig, zeker met een goede voorbereiding.

In Cartagena voelt het alsof je een ansichtkaart bent binnengelopen

In Colombia voel je je overal veilig als je je aan drie spelregels houdt:
1. Blijf zoveel mogelijk op drukke en toeristische plekken. Vraag aan je reisbegeleider of bij de receptie van je accommodatie wat de ‘go’ en ‘no go’ plekken zijn.
2. Loop niet te koop met je rijkdom en houd je waardevolle spullen dicht bij je. Je merkt snel genoeg waar je wel en niet je camera tevoorschijn kunt halen, dus luister naar je gevoel en neem adviezen serieus.
3. Neem alleen officiële taxi’s bij officiële taxistandplaatsen of laat de receptie van je accommodatie een taxi bellen.

Deze spelregels kun je samenvatten in drie woorden die je in Colombia vaak hoort: ‘No dar papaya’, oftewel ‘wees niet naïef’ of ‘gebruik je gezond verstand’. Neem geen onnodige risico’s en houd je aan de spelregels, dan is de kans op een vlekkeloze reis heel groot. Kijk dus goed om je heen en wees op je hoede, maar word zeker niet paranoïde. Je bent immers op vakantie, dus vergeet niet te genieten!

Wauw, wat een landschappen

Gelukkig hoef je je over genieten geen zorgen te maken, want een reis door Colombia staat bol van de hoogtepunten. Vooral voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het land een droom die uitkomt. Van parelwitte stranden aan de Caribische kust tot metershoge waxpalmen in de buurt van San Félix. En van ongerept oerwoud in het Tayrona National Park tot zandformaties en cactussen in de Tatacoa-woestijn. Tijdens een rondreis zie je een enorme diversiteit aan landschappen. Woorden als ‘prachtig’ en ‘wauw’ voelen in Colombia al snel als een understatement.

Fotogenieke steden

Ook boeiende steden zijn er in Colombia genoeg. Tijdens een fietstocht door hoofdstad Bogotá is
de aanstekelijke Zuid-Amerikaanse gezelligheid overal te voelen. Het kleinere Medellín is zo mogelijk nog sfeervoller. Tijdens een bezoek aan de beruchte Comuna 13, ooit een van de gevaarlijkste wijken van Medellín, leer je over de geschiedenis van de stad en de positieve verandering die heeft plaatsgevonden na de dood van Escobar in 1993. Even indrukwekkend als interessant! Groot favoriet bij veel reizigers blijft echter Cartagena. Wanneer je het historische centrum van deze koloniale havenstad verkent, voelt het alsof je een ansichtkaart bent binnengelopen. Mooie foto’s gegarandeerd!

Van ongerept oerwoud tot zandformaties en cactussen

Mango en koffie

Er is niet alleen veel te zien in Colombia, er is ook heel veel te proeven. In elke streek zijn er andere tradities en dus ook andere gerechten te ontdekken. Wil je de smaak van Colombia proeven, dan moet je zeker arepas, empanadas of bandeja paisa bestellen. Voor een lekkere snack zit je goed met mango biche. Dit is onrijpe, groene mango in stukjes, met daaroverheen wat limoensap en zout. Een verrassende, maar heerlijke combinatie! Maar als er één ding is waar Colombia om bekend staat (en nee, niet het witte poeder), dan is het wel koffie. Een overnachting op een oude koffieboerderij in de koffiestreek is een echte aanrader. Er is geen betere plek om meer te leren over het proces van koffie maken én zelf een lekker kopje koffie te drinken. Een rondreis door Colombia is een lust voor het oog en een feest voor je smaakpapillen.

De échte risico’s

Al met al zijn er veel meer redenen om Colombia wél te bezoeken, dan om Colombia níet te bezoeken. En de risico’s? Natuurlijk zijn die er, zoals altijd tijdens een avontuurlijke rondreis op een verre bestemming. Eigenlijk is een van de grootste risico’s van een reis naar Colombia het kilo’s aankomen door al het lekkere eten. Of constant volle SD-kaartjes omdat er gewoonweg teveel te fotograferen is. En dan hebben we het nog niet eens over het risico dat je bij thuiskomst meteen weer terug wil. Met no dar papaya in het achterhoofd kan iedereen Colombia op een veilige manier ontdekken. ¡Vamos!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Je beleeft ‘t tijdens een rondreis van Sawadee!

Meer weten over een onvergetelijke vakantie naar Colombia? Bekijk ons reisaanbod of vraag een reisvoorstel op maat aan.

Praktische informatie

Tijdsverschil: In onze zomertijd 7 uur eerder, in onze wintertijd 6 uur eerder.
Taal: Spaans. Enige kennis van de Spaan- se taal is handig, want de Colombianen spreken nauwelijks Engels. Ze zullen jouw pogingen tot het spreken van Spaans zeer waarderen.
Valuta: Peso
Visum: Je hebt een paspoort nodig dat tot een half jaar na terugkomst geldig is. Bij aankomst in Colombia ontvang je een toeristenkaart (gratis), met een geldigheid van maximaal 90 verblijfsdagen.
Vaccinaties: Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariamaatregelen vaak veranderen, is het aan te raden actu- eel advies in te winnen bij een arts.
Beste reistijd: Aangezien Colombia vlakbij de evenaar ligt, is het land het
hele jaar goed te bezoeken, zonder grote temperatuurswisselingen.
Gemiddelde temperatuur: De hoogteligging bepaalt de temperatuur. Het hoogste punt is de top van de Pico Cristóbal Colón op bijna 5800 meter.
Vliegduur: Vanuit Amsterdam een kleine 11 uur.

333travel

Andere interessante artikelen

Aan afwisseling geen gebrek

Aan afwisseling geen gebrek

Talloze facetten in een reis, dat maakt een trip door Argentinië zo bijzonder voor Ilse. Ze reisde eindeloos veel kilometers door het immens grote land, continu met een gelukzalige glimlach op haar gezicht. Welke natuurliefhebber reist er met haar mee?“De...

Ontdek het echte Suriname

Ontdek het echte Suriname

Op slechts negen uur vliegen is een van de mooiste plekken van Zuid-Amerika te vinden: Suriname. De hoofdstad Paramaribo heeft tal van bezienswaardigheden die je absoluut niet wilt missen.Andere hoogtepunten zijn de ongerepte flora en fauna en de cultuur van inheemse...