Mi Buenos Aires querido

Wanneer je je een weg baant door de ontelbare klassieke en elegante wijken van Buenos Aires, begrijp je waarom deze immense stad ook wel ‘het Parijs van het Zuiden’ wordt genoemd. De prachtige hoofdstad van Argentinië is een van de weinige steden in Zuid-Amerika waar het lijkt alsof je je midden in Europa bevindt.

De stad bestaat namelijk uit een bijzondere mix van Spaanse, Italiaanse en Franse invloeden. Vooral Italië wordt door de hartstochtelijke porteños – de inwoners van Buenos Aires – al tientallen jaren gezien als hét land waar men volop van het leven geniet. Neem bijvoorbeeld de beroemde Argentijnse wijnen die worden geproduceerd in de wijnregio Mendoza. Tijdens een wandeling op een warme zomeravond zul je zien dat alle restaurantjes gevuld zijn met hippe mensen die gulzig nippen aan een goed glas Malbec. De porteños hebben de gewoonte om pas rond 22.00 uur te gaan dineren. Verwacht dus de hele avond volop leven op straat, inclusief een van de bekendste gewoontes in Buenos Aires: het eten van vlees, heel veel vlees. Door deze multiculturele verschillen is er in Buenos Aires een unieke en ietwat vreemde cultuur ontstaan waarin de porteños zelfs een eigen Spaans accent hebben ontwikkeld.

Ik vind het heerlijk om rond te wandelen door alle kleurrijke, brede straatjes en langs huizen uit de Spaanse, koloniale tijd.

Palermo

Ook wel dé hipsterwijk van Buenos Aires genoemd en geïnspireerd op de wijk Soho in New York. Met zijn bruisende nachtleven en moderne bewoners heeft deze wijk zich door de jaren heen ontwikkeld tot het epicentrum voor kunstenaars, muzikanten, filmmakers en fotografen. De innovatieve en creatieve jongeren hebben deze gigantische wijk omgetoverd tot een broedplaats van chique kledingwinkels, kunstateliers, alternatieve marktjes, de hipste restaurants en modernste bars. Wanneer ik in Buenos Aires ben, kun je mij altijd buiten vinden op het terras van Burger Joint – dat bekend staat om zijn juicy burgers – slurpend aan een grote pint, artisanaal bier waarna ik met lokale vrienden een ritmisch dansje waag in de chique Rose Bar. Hoewel de prijzen niet heel fashionable zijn voor menig ander arme student zoals ik, vind ik het heerlijk om rond te wandelen door alle kleurrijke, brede straatjes en langs huizen uit de Spaanse, koloniale tijd.

Bosques de Palermo

Even genoeg van de drukte in de stad? Bezoek een van de parken die met veel aandacht en liefde door de porteños worden onderhouden. Mijn lievelingspark, en tevens de grootste in Buenos Aires, is Bosques de Palermo. Dit fijne park bestaat uit vele wandelpaden, grasvelden, romantische vijvers en een prachtige rozentuin. Het park bruist van het jonge publiek, afkomstig uit de nabijgelegen wijk Palermo, dat zich op rollerskates en hardloopschoenen voortbeweegt voor hun dagelijkse work-out.

San Telmo geeft vaak het gevoel alsof je je midden in de Boheemse wijk Montmartre in Parijs bevindt.

De markt van San Telmo

Dit is de klassiekste wijk van Buenos Aires en tevens de geboorteplaats van de tango. In de onregelmatige straten, nog bedekt met kinderkopjes, vind je elegante herenhuizen, authentieke restaurants, cafés en ontelbaar veel tangobarretjes waar ik tot in de late uurtjes graag onhandig mijn tango skills probeer te verbeteren. Maar de charme van San Telmo komt pas echt naar voren op een zomerse zondag, wanneer er zich een grote, gezellige markt ontpopt. Hier kun je je helemaal uitleven in de vele antieke shops, kraampjes met Argentijns handwerk en vintage winkeltjes. Onder het genot van de tango – live muziek en dans – geniet je van zelfgemaakte sapjes, sandwiches en natuurlijk, een sappig stuk vlees direct van de parilla (grill). De hotspots: La Brigada, Plaza Dorrego, Defensa straat

De begraafplaats van Recoleta

Deze plek heeft meer weg van een dorp dan een kerkhof met al zijn reusachtige graven en mausolea. Vreemd genoeg vind ik het zelfs ontspannend om hier rond te wandelen. Overal om je heen vind je grote standbeelden en kunstwerken die alleen weggelegd zijn voor de echt rijke families, belangrijke politici en bekende personen. Dit is tevens de laatste rustplaats van presidentsvrouw Eva Perón.

Kunst en cultuur

Buenos Aires staat ook bekend om zijn fantastische aanbod van theaters, bioscopen, kunstgalerijen en nachtclubs. Je kunt zien dat de trotse porteños actief bezig zijn met het cultiveren van hun prachtige stad. Dit zijn de echte must sees:

  • Bezoek een klassieke opera in het prachtige Teatro Colón
  • Dans de tango in alternatieve sferen in de omgebouwde kerk La Catedral
  • Ga los op krachtige deunen met de geweldige percussieband La Bomba del Tiempo
  • Ga naar de film op het drukke Avenida Corrientes, de 5th Avenue van Buenos Aires

Net als een échte porteña heb ik ook in elke wijk wel een aantal vaste eetplekjes, hotspots en stamcafés. Dit zijn mijn ultieme aanraders voor:

fotografie: Susanne van der Heide

Geschreven door Susanne van der Heide

Wist je dat:

…Alles in Buenos Aires enorm chaotisch is behalve wanneer het de wachtrijen voor het openbaar vervoer betreft? Let maar eens op en je zult zien dat élke porteño netjes zijn plekje inneemt achter in de rij voor de bus of metro.

…Een typische inwoner van Buenos Aires standaard een uur, of twee, te laat komt? Houd hier rekening mee en spreek altijd een uur eerder af dan je had gepland.

…Buenos Aires een van de weinige plekken in Zuid-Amerika is, waar mensen géén siësta houden? Deze verwesterde stad is veel te druk bezig met carrière maken.

…De porteños echte zoetekauwen zijn? Alle bakkerijen staan vol zoete lekkernijen gevuld met het typische ingrediënt: dulce de leche. Deze karamelachtige vulling met melk wordt gebruikt voor allerlei soorten gebakjes en medialuna’s (croissants).

…Porteños dol zijn op vlees en dat vieren tijdens een uitgebreide barbecue, ook wel asado genoemd? Zo’n asado kan wel meer dan zes uur duren!

Andere interessante artikelen

Gezond Verstand & Genieten

Gezond Verstand & Genieten

Wanneer je mensen vertelt dat je naar Colombia gaat, schieten veel wenkbrauwen omhoog en volgt de vraag: ‘Is het daar niet gevaarlijk?’ Helemaal geen gekke vraag, het land van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar was jarenlang ook behoorlijk gevaarlijk, maar er is...

Ontdek het echte Suriname

Ontdek het echte Suriname

Op slechts negen uur vliegen is een van de mooiste plekken van Zuid-Amerika te vinden: Suriname. De hoofdstad Paramaribo heeft tal van bezienswaardigheden die je absoluut niet wilt missen.Andere hoogtepunten zijn de ongerepte flora en fauna en de cultuur van inheemse...