Niet zomaar een eiland

Ierland, het land van Bono, The Dubliners, een eiland met een rijke muziekgeschiedenis. De Ierse historie wemelt ook van de mythen en legenden, van romantische verhalen over ridders, feeën, leprechauns, banshees en andere bovennatuurlijke wezens. De Keltische mythen vormen de kern van de Ierse cultuur. En wat dacht je van de natuur? Met een oppervlakte van 84.288 km² is Ierland bijna twee keer zo groot als Nederland. Het eiland heeft adembenemende landschappen vol uitersten die je nergens anders aantreft. Begroeide berghellingen, ruige landschappen en valleien. Maar ook een rauwe kustlijn met steile rotswanden, schone witte zandstranden en vele meren, die voor indrukwekkende beelden zorgen. Hoog tijd voor een top 10!

Land: Europa | Ierland

Noord-Ierland

1. Causeway Coastal Route
Een van de mooiste kustroutes ter wereld is de Causeway Coastal Route die van Belfast naar Derry/Londonderry loopt. Onderweg kun je wandelenop het Gobbins Cliff Path, een pad langs de ruige rotsachtige kust van County Antrim. Steek de Carrick-a-Rede touwbrug over die het vasteland verbindt met het kleine, grillige Carrick Island. Of bezoek de vuurtoren die nog steeds in gebruik is en het onlangs gerenoveerde RSPB-zeevogelcentrum op het prachtige Rathlin-eiland. En het ultieme stoppunt: de Giant’s Causeway, een UNESCO Werelderfgoedlocatie bestaande uit 40.000 zeshoekige basaltpijlers die in de oceaan lopen. Geloof ons, dit is een roadtrip die je een keer gemaakt moet hebben.

2. Belfast
Deze moderne stad is een rijke verzameling aan culturele schatten met een mix van Victoriaanse grandeur, industriële daadkracht en levende geschiedenis. De geschiedenis van Belfast voert terug tot de bronstijd; het is een stad die de Titanic heeft gebouwd en een stad met een unieke foodiescene. Belfast heeft een goede mix, van het krachtige scheepsbouwverleden tot de dynamische kunstwerken rond de kathedraalwijk. Lunch in een restaurant met Michelin-ster of in een eenvoudige snackbar voor fish & chips. Drink exclusieve cocktails in een hippe jazzbar of een lekker lokaal biertje in traditionele pubs.

Wild Atlantic Way

Deze route loopt langs bijna de hele westelijke kust, 2600 km onafgebroken ‘ocean view’: van Donegal in het noorden tot Cork in het zuiden. Langs deze route vind je een paar plekken waar je echt even bij stil moet staan. Letterlijk en figuurlijk. Bij plaatsen zoals Galway, Ben Bulben en Slieve League Cliffs.

3. Galway
Galway ligt aan de kust, halverwege de Wild Atlantic Way. De stad staat bekend om zijn kunst en creativiteit en heeft ook een avontuurlijke kant. Galway barst van de festivals en ander vermaak, zoals muziek, paardenraces, literatuur én oesters. Galway is niet alleen European Cultural Capital in 2020 maar ook gekozen als een van de tien beste steden ter wereld om te bezoeken.

4. Ben Bulben
Ben Bulben, de berg gelegen in het graafschap Sligo met haar plateautop, is altijd aanwezig aan de horizon. Deze heeft veel weg van de Tafelberg in Zuid-Afrika.

5. Slieve League Cliffs
Wild, dramatisch en groots – deSlieve League Cliffs behoren tot de hoogste zeekliffen van Europa. Vanaf het hoogste punt is de afstand naarde woeste Atlantische Oceaan maar liefst 609 meter. Een adembenemend panorama strekt zich uit vanaf de uitkijkpunten. Op heldere dagen kun je helemaal naar Sligo, Leitrim en de bergen aan de kust van Mayo kijken. Om het hoogste punt van Slieve League te bereiken, moet je een smal pad nemen luisterend naar de naam: One Man’s Pass.

West-Cork Regio

County Cork (Corcaigh in Iers-Gaelisch) is het meest zuidwestelijk gelegen en grootste graafschap in Ierland. Naast de grote variëteit aan ruige landschappen, kleurrijke eilanden en schiereilanden is deze county bezaaid met mysterieuze prehistorische steencirkels.

6. West-Cork Food Festival
Een genot voor de zintuigen. Dit jaarlijks terugkerende tiendaagse evenement in september viert de unieke eetcultuur van West-Cork. Het festival is zoveel meer dan alleen een festival dat toevallig over eten gaat; het viert alles dat uniek is aan West-Cork. Het eten, de producenten, het landschap en de mensen. A Taste of West Cork Food Festival vindt dit jaar plaats van 4 tot 13 september. Je komt meer te weten op atasteofwestcork.com/festival

7. The Beara Peninsula
De Ring of Beara is de route die loopt van Kenmare naar Glengarriff (of vice versa). Het is een 128 km lange tour door enkele van de meest verlaten en ongerepte hoeken van het zuidwesten. Verken de omgeving van het Caha-gebergte of neem de enorm kronkelende wegen door de adembenemende Healy Pass. Als je genoeg tijd hebt, kun je zelfs een omweg maken naar Bere Island (per boot) of neem op het uiterste puntje van het Beara Peninsula Ierland’s enige kabelbaan naar het afgelegen Dursey Island in de Atlantische Oceaan.

8. Garnish Island
Garnish Island (ook bekend als Ilnacullin) is de Garden of Edenin Ierland. Het eiland heeft een verzameling siertuinen in de haven van Glengarriff. Dankzij de beschutte ligging en het bijna subtropische klimaat iser tegenwoordig nog steeds een grote verscheidenheid aan planten te zien en kun je vaak een kolonie zeehonden spotten op de zuidelijke rotsen.

Ierland’s Hidden Heartlands

Kloppend in het midden van Ierland zijn de Hidden Heartlands het thuis van natuurlijke schoonheid. Het is de plek waar groen overheerst, aangevuld door iconische wateren met zo nu en dan een dorpsgemeenschap voor een warm welkom. 

9. The River Shannon
Stel je de rivier Shannon voor als een indrukwekkende verbinding tussen niet minder dan elf provincies in Ierland. De rivier ontspringt in Cuilcagh Mountain in het graafschap Cavan in het oude oosten van Ierland, vanuit een klein meer genaamd Shannon Pot. Reis langs de Shannon en ontdek de vele provincies door middel van een kano, fiets, boot, te voet of met de auto.

Ierland’s Ancient East

Ierland’s Ancient East is het gebied in Oost-Ierland dat bestaat uit vijftien counties en unieke plaatsen die te ontdekken zijn met een geschiedenis die tot wel 5.000 jaar teruggaat en rijk is aan sagen, kastelen, prehistorische monumenten en storytellers.

10. Waterford Greenway
Fietsen of wandelen op de Waterford Greenway stelt je in staat om de tijd te nemen om echt weg te zijn van alles, terwijl je reist over het 46 km lange autovrije traject van Waterford naar Dungarvan midden in de natuur. Of je nu fietst of over het pad loopt dat voorheen werd gebruikt als een oude spoorlijn, je wordt verrast door de vele bruggen, viaducten en de spectaculaire tunnel die je tegenkomt. Geniet van het prachtige uitzicht voordat je wordt beloond met een panoramisch uitzicht op de baai van Dungarvan. De Waterford Greenway bestaat uit vele onderdelen en kan in één dag worden voltooid of verdeeld over een paar dagen.

Beeld Tourism Ireland

 

Geschreven door Boukje de Vries

Ierland

Belfast

Hoeveel tijd moet je nemen voor een roadtrip om echt wat te zien, zoals bijvoorbeeld de Wild Atlantic Way of Causeway Coastal Route?
Ierland heeft een enorme kustlijn met een beperkt aantal snelwegen, waardoor bepaalde routes langer duren. De Wild Atlantic Way is ongeveer 2.500 km lang, dus het is aan te bevelen om drie weken uit te trekken voor een roadtrip. De Causeway Coastal Route is compacter en kan met ongeveer twee dagen worden verkend. Er zijn echter nog negen korte schilderachtige routes langs de kustroute van de Causeway, dus zorg ervoor dat je hier meer tijd voor uittrekt.

Beste reistijd
April, mei, september en oktober zijn geweldige maanden om Ierland te bezoeken, vanwege het aangename weer en om de drukte te vermijden. December is ook een magische tijd om de Ierse feeststemming te ervaren.

Feestdagen die je niet mag missen
• St Patrick’s Festival 
Kom naar Ierland en beleef de ultieme St Patrick’s Day. Met straatparades, spoken-word trails, gratis workshops en niet te vergeten ’s werelds grootste outdoor céilí (volksdans) en de epische Dublin’s St Patrick’s Day Parade. Dit vijfdaagse event vindt plaats in de prachtige stad van Dublin.

• A Taste of West Cork Food Festival
Dit festival viert de authenticiteit van het eten van Cork, terwijl ook de prachtige Wild Atlantic Way langs dit stuk van de zuidwestkust wordt getoond. Het festival pronkt met de geweldige voedselmakers en producten van West-Cork door voedselmarkten, kookdemo’s, proeverijen, lezingen en diverse evenementen te organiseren.

• Galway 2020 European Capital of Culture
De charmante stad Galway aan de westkust van Ierland is geselecteerd als Culturele Hoofdstad van Europa voor 2020, een van de grootste culturele evenementen ter wereld. Ervaar hoe Galway tot leven komt en haar cultuur en creativiteit viert. Het programma loopt het hele jaar door.

Meer weten over Ierland?  
Check dan ierland.nl

Andere interessante artikelen

Wandelen met Hike in Holland

Wandelen met Hike in Holland

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van natuur en cultuur. Nederland heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend, heeft een rijke geschiedenis en een grote diversiteit aan flora en fauna. Je reist bij uitstek duurzaam. Er is geen vliegtuig nodig en alles...

Das grüne herz

Das grüne herz

Bij de naam Tirol denkt iedereen meteen aan Oostenrijk. Bij de naam Steiermark waarschijnlijk (nog) niet. Toch is dit de deelstaat, ook wel Das Grüne Herz genoemd, die in opmars is. Er wordt fors geïnvesteerd in de skigebieden en nieuwe toeristische ontwikkelingen...

Lava, watervallen en wijn

Lava, watervallen en wijn

“Nog maar net wakker, wandelen we tussen de authentieke achttiende-eeuwse lavahuisjes van onze B&B naar de pittoreske ontbijtruimte. Op de achtergrond verschijnen de eerste zonnestralen al op de bergen. We worden verwelkomd door de geur van vers gebakken broodjes. We...