Oh Oman!

Reizigers spreken zonder uitzondering lovend over Oman en de gastvrije bevolking. Toch wordt het land nog weinig bezocht. Het ligt in een lastig deel van de wereld en kampt met onbekendheid en vooroordelen. Voor Natasja Eshuis tijd om zelf polshoogte te nemen.

Muscat

De moderne hoofdstad van het sultanaat heeft weinig gemeen met andere steden in het Midden-Oosten, zoals Dubai en Abu Dhabi. Mateloze luxe ontbreekt. Hotels en moderne winkelcentra zijn er genoeg, maar deze zijn ingetogen. Er rijden voornamelijk SUV’s en de betere Duitse automerken, weinig Rolls Royces of protserige sportwagens. Wij huren een four-wheel drive Toyota Landcruiser.

Kleingeld voor de parkeermeter

In de wijk Muttrah flaneren we tussen de lokale bevolking over de Corniche, de boulevard waar ook de indrukwekkende soek en de Lawatimoskee met de blauwe minaret liggen. Wanneer we een lokale simkaart kopen krijgen we van het winkelpersoneel kleingeld voor de parkeermeter. Het is onze eerste ervaring met de vriendelijkheid van de Omani’s.

Sultan Qaboos Grand Mosque

De grote moskee van Muscat is op maandag tot en met donderdag te bezoeken van acht tot elf uur ’s ochtends. Gepast gekleed natuurlijk, dus geen blote schouders, armen en benen en vrouwen dienen ook het hoofd te bedekken. Bij de ingang zijn abaya’s te huur, de lange gewaden die vrouwen in Oman over hun kleding dragen. In de moskee geven vrijwilligers informatie, bijvoorbeeld over de schitterende kroonluchter van Swarovskikristal en het enorme vloerkleed van zestig bij zeventig meter, waar zeshonderd vrouwen vier jaar lang aan hebben gewerkt.

Kennismaking met dromedarissen

Onze eerste stop na Muscat is het Research Centre van Ras Al Jinz. Het ligt zo’n driehonderd kilometer ten zuiden van Muscat, vlak bij het plaatsje Sur. Onderweg genieten we van het uitzicht op de rotsachtige kust en maken we een stop bij een strand waar nieuwsgierige dromedarissen komen poseren voor de foto. We rijden verder naar Wadi Shab, een mooie kloof waar een rivier uitmondt in zee en maken een wandeling met een lokale gids.

“Nieuwsgierige dromedarissen komen poseren voor de foto”

Gatenkaas

Als enige plek ter wereld leggen in Oman schildpadden het hele jaar door eieren op het strand. In Ras Al Jinz zien we ’s avonds schildpadden die bezig zijn om hun nesten af te dekken. Wat een werk! De vrouwtjes hebben er al een hele klus op zitten. Ze zijn het strand op geschuifeld, hebben een diepe kuil gegraven en eieren gelegd. Het afdekken van het nest is de laatste handeling voordat ze weer in zee verdwijnen. Met hun lange voorpoten scheppen ze zand op het nest. Eén vrouwtje is nog bezig met eieren leggen. Stilletjes mogen we kijken. De volgende ochtend bekijken we een aandoenlijk babyschildpadje dat de weg naar zee zoekt. Wanneer de zon opkomt, zien we pas hoeveel nesten hier op het strand zijn. Het lijkt wel een gatenkaas.

In volle vaart door de woestijn

Bidiyah is de toegangspoort tot de Wahiba Sands woestijn. Bij een benzine- pomp wordt onze bandenspanning verlaagd en onderhandelen we met een man die zijn diensten aanbiedt als gids voor de rit naar het kamp. We hebben een goede kaart en de gps- coördinaten, maar zien onszelf niet de auto uitgraven. We stuiven in volle vaart achter de auto van onze gids aan. Wat een leuk avontuur!

Shine bright

In onze tent in het woestijnkamp staan twee bedden, een koelkast en een zitje. Aangrenzend ligt onze badkamer, in de openlucht. In de namiddag klauteren we de duinen op voor een spectaculaire zonsondergang. ‘s Avonds komen onze warme truien goed van pas en als we na het diner terugkeren naar onze tent, regent het vallende sterren. We tellen er meer dan tien, ik kom wensen tekort!

Nizwa

We zetten koers naar Nizwa. Het interieur van ons hotel is mooi van lelijkheid. Het is er spic en span en het personeel is vriendelijk, net zoals in de rest van het land. De volgende ochtend bezoeken we de soek en het beroemde ronde fort van Nizwa dat achter een stadsmuur liggen. Op vrijdag is hier een geitenmarkt, maar ook op andere dagen is de soek zeer de moeite waard. Verkopers poseren graag met hun koopwaar en maken een praatje. Wij mogen alles proeven.

Fenomeen

De volgende middag arriveren we in Jebel Shams in de uitlopers van het Al Hajargebergte. Ik had er foto’s van gezien, maar als je zelf een uitzicht van 360 graden hebt op deze zogenaamde ‘Grand Canyon van Oman’ maakt het gebergte een onuitwisbare indruk. De zonsondergang is fenomenaal! We ontmoeten een gids die ons de volgende ochtend begeleidt tijdens een mooie wandeling van ongeveer drie uur, een traject dat W6 wordt genoemd.

“De Grand Canyon van Oman”

Sneeuw in Oman

Op onze laatste dag in Muscat stuurt onze gids uit Jebel Shams per WhatsApp een foto waarop hij in de sneeuw staat die ’s nachts is gevallen. Zo koud kan het dus worden in de bergen! In een luxe strandhotel lunchen we voor het eerst tijdens onze reis met een glas wijn. In Oman wordt weinig alcohol geschonken. We proosten op een spoedige terugkeer naar dit verrassende land.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

TIPS VOOR AUTOHUUR

Huur een four-wheel drive. Met een gewone personenauto kun je niet in de woestijn en over het gebergte rijden. Beide zijn hoogtepunten van Oman, overslaan is zonde. Gebruik navigatie, maar leer wel eerst hoe je ermee om moet gaan. Rijd op gps-coördinaten of zoek de namen van de hotels op. Omdat de apparaten in het Arabisch zijn ingesteld, reageren deze niet goed op de invoer van straatnamen in het Engels, ook als dat op de juiste wijze gebeurt.

Andere interessante artikelen

Heilige stad vs. hipen kosmopolitisch

Heilige stad vs. hipen kosmopolitisch

Israël is klein, maar de contrasten zijn groot. Denk aan het landschap: je reist in korte tijd van de adembenemende Negev woestijn in het zuiden tot de groene bergketens in het noorden. Ook de twee grootste steden kennen grote tegenstellingen, op slechts zestig...

We go the extra mile

We go the extra mile

Nét dat stapje meer doen. Dat verwacht iedere reiziger toch van zijn of haar reisorganisatie? Aandacht en service die niet ophouden zodra u de reis eenmaal hebt geboekt, maar die doorgaat tijdens en ná uw reis. En natuurlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week...

Bestemming: Alle Continenten

Bestemming: Alle Continenten

Na het bouwen van eigen cruiseschepen voor de langste rivieren, is het nu tijd voor het grotere werk. Scenic Luxury Cruises & Tours brengt je naar de mooiste bestemmingen op alle continenten. Bevaar de oceanen met de superjachten van Scenic Eclipse en Emerald...