Oosterse sferen in een wereldstad

Israël is een land dat in de top drie van meest innovatieve landen staat, een land dat al langer dan Nederland gelijke rechten heeft voor homoseksuelen en als een van de weinige landen in het Midden-Oosten vrijheid van godsdienst heeft.

Tel Aviv, de grootste stad van Israël ligt op slechts vijf uur vliegen van Amsterdam en is dé stad waar je een strandvakantie kunt combineren met cultuursnuiven – Jeruzalem ligt op een steenworp afstand. Wat valt er dan allemaal te doen in Tel Aviv? TRAVELBOOK ging op onderzoek uit.

Een must-do

Jaffa is een van de oudste steden ter wereld en was millennia lang een belangrijke havenstad. Inmiddels is deze wijk omgetoverd tot een schitterend gebied vol leuke barretjes, kunstgaleries en bijzondere straatjes. Een bezoek aan deze wijk is dan ook echt een aanrader. Loop de diverse galerietjes in, gevestigd in oude gerenoveerde gebouwen en je zult zien dat elke galerie weer uniek is. En als je daar toch bent, breng dan ook een bezoekje aan de vlooienmarkt en de oude haven. Aan de kust op een heuvel ligt het uitzichtpunt (Gan Hapisga) waar vandaan je een schitterend uitzicht hebt over Tel Aviv.

Culturele hart

Met de grootste collectie aan Israëlische kunst is Museum of Art een aanrader.

Duizend-en-een-nacht

De wijk Neve Tzedek was het eerste Joodse stadsdeel buiten de muren van het oude Jaffa. Nu is het een schilderachtig plaatsje met smalle steegjes en kleurrijke huisjes waar veel kunstenaars wonen. Het is een volledig gerestaureerd gebied en ook een van de hippere wijken in Tel Aviv.

Een fijn stukje architectuur

De Witte Stad, het centrale deel van Tel Aviv, staat bekend om haar Bauhaus-stijl. In de jaren 30 en 40 zijn er rond de 4.000 woningen gebouwd door vanuit Europa geëmigreerde architecten. Om deze gebouwen te bewonderen kun je het beste een wandeling maken in de omgeving van het Dizengoff Center en de Rothschild Boulevard waar je prettig kunt winkelen en culinair kunt genieten. Lopend vanaf het strand naar het hart van de stad is het de plek om te zien en gezien te worden.

De kunst ligt op straat

De straat Nachalat Binyamin (Tel Aviv-Yafo) wordt iedere dinsdag en vrijdag compleet omgetoverd tot een shopwalhalla met kraampjes waar je allerlei handgemaakte kunst en spulletjes kunt kopen.

Proeven, kijken, ruiken

Met een enorm aanbod aan groente en fruit is de Carmel Market – ook wel bekend als Shuk Ha’Carmel – de grootste in Tel Aviv sinds 1920. Beginnend op het kruispunt van Allenby en King George Street bestrijkt de markt één lange straat. Gehuld in oosterse sferen – waarbij onderhandelen de boventoon voert – kun je hier terecht voor eten en drinken, kleding en electronica.
De Carmel Market is iedere dag geopend, behalve zaterdag.

Tel Aviv op de fiets

Tel Aviv is een perfecte stad om op de fiets te ontdekken. Op iedere hoek van de straat kan je wel een fiets vinden waarmee je rustig (en voordelig) door de stad kunt rijden. Het eerste half uur is de fietshuur gratis en daarna betaal je ongeveer één euro per half uur voor het gebruik van de fiets. Zorg wel dat je de fiets binnen 24 uur inlevert, anders volgt er een boete.

Tip: fiets vanuit Jaffa langs de twaalf kilometer lange boulevard richting de vele restaurants die de stad rijk is (ter vergelijking: Barcelona heeft maar vier kilometer strand).

Beste reistijd

Je kunt Tel Aviv het hele jaar door bezoeken. De beste tijd is in de maanden maart, april, mei, september en oktober. Van juni tot september lopen de temperaturen op tot zo’n 40 graden en hoger, op de fiets ronddwalen is dan een ambitieuze inspanning.

Restaurants

Tel Aviv. De stad heeft ons verbaasd op culinair vlak met talloze toprestaurants: slecht eten is er bijna niet te vinden. Bij deze een opsomming van de beste plekken:

MESSA
Fusion restaurant
19 Ha’arba’a Street, Tel Aviv
www.messa.co.il

GUSTO
Italiaans restaurant
Frishman St 90, Tel Aviv-Yafo, Israël
www. gusto.co.il

Cafe Noir
Eetcafé
Ahad Ha’Am St 43, 65794, Israël
www.noirgroup.co.il

HERBERT SAMUEL
Fine Dining
6 Kaufman Street, Tel Aviv
www.herbertsamuel.co.il

Hangar 24
Oude havenhangar aan de kust van Tel Aviv. Dit hele gebied is omgebouwd naar een hippe wijk met leuke winkels en restaurants. Dit is de op twee na drukstbezochte plek in Israël. Reserveren is handig.

MUL-YAM
Visrestaurant
Port of Tel-Aviv, Hangar No. 24
www.mulyam.com

RAPHAEL
Frans en Mediterraans
87 Hayarkon Street
www.raphael-restaurant.co.il

Beeld: Dana Friedlander – Israeli Ministry of Tourism

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Handig om te weten

Tijdsverschil: 1 uur later dan Nederland
Valuta: ILS (Shekel)
Visum: Nee (tot 3 maanden)
Beste reistijd: maart, april, mei, september en oktober
Vaccinaties: Het vaccinatie-advies voor Tel Aviv verschilt van gebied tot gebied. Het is daarom raadzaam dit vooraf te bespreken met je huisarts of bij een vaccinatiekliniek.
Taal: modern Hebreeuws en Arabisch maar er wordt ook goed Engels gesproken.
Handig: een reisstekker voor type H.

Tel Aviv ontdekken maar wil je nog advies ontvangen? Neem dan eens contact op met Middenoostenreizen.com.

Andere interessante artikelen

Iets meer dan duizend-en-een nachten

Iets meer dan duizend-en-een nachten

Willemijn, Timo, dochter Flijne én hond Pluk vertrokken vier jaar geleden vanwege zijn werk voor bepaalde tijd naar Doha, Qatar. Niet eerder hadden zij het verlangen gehad te verhuizen naar het buitenland, maar toen deze kans zich voordeed, besloten zij het gewoon te...

Oog in oog met de oudheid

Oog in oog met de oudheid

Er is een gezegde dat Egypte het geschenk is van de Nijl. Alleen de smalle strook langs het water is geschikt om te wonen. Voor de rest is er niets meer dan zand. Dus wat is een betere manier om het land te ontdekken dan vanaf het water? Om heerlijk te relaxen aan...

Het Indiana Jones-gevoel

Het Indiana Jones-gevoel

In Jordanië voel je je nog altijd een beetje een ontdekkingsreiziger. Kost je geen jaren, één week is al genoeg om alle hoogtepunten te ontdekken: de Rode Zee, de Dode Zee, de beroemde rotsen in de Wadi Rum-woestijn en natuurlijk de verborgen woestijnstad Petra....