Prachtige duurzame verblijven over de hele wereld

Wij staan in de startblokken om de mooiste plekjes ter wereld opnieuw te ontdekken. De kans dat wij dit steeds bewuster en duurzamer willen doen, is groot blijkt uit recentelijk onderzoek van Booking.com onder ruim 29.000 respondenten wereldwijd.

Land: Algemeen
Zo geeft 33% van de Nederlandse reizigers aan dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat zij positieve, duurzame veranderingen in hun dagelijks leven willen aanbrengen. Deze duurzame mindset zet zich ook door in het reizen: 38% geeft aan het vervelend te vinden als ze tijdens hun vakantieverblijf minder duurzaam kunnen leven en 33% vindt dat er niet genoeg duurzame reismogelijkheden zijn. Met een missie om het voor iedereen gemakkelijker te maken om de wereld te beleven, en het daarnaast voor iedereen makkelijker te maken duurzamere reisopties te vinden, heeft Booking.com zijn unieke Duurzaam Reizen-badge geïntroduceerd welke reizigers helpt bij het identificeren van duurzame accommodaties. Op zoek naar inspiratie voor jouw volgende duurzame reis? Wij hebben alvast een aantal accommodaties over de hele wereld voor je op een rijtje gezet die niet alleen prachtig zijn om te zien, maar ook nog eens duurzaam.

Slapen onder de sterrenhemel

Een nachtje sterrenkijken en met een beetje geluk het noorderlicht zien vanuit je slaapkamer: het kan bij Magical Pond in Ruka, Finland onder één van de mooiste sterrenhemels ter wereld. De iglo waarin je slaapt is onderdeel van een iglo-dorp dat geheel is ingericht op natuurbehoud. De elektriciteit is er 100% hernieuwbaar en er is nergens plastic voor eenmalig gebruik te bekennen.

Oud ontmoet nieuw

Monasterio in Cuzco, Peru, is om meerdere redenen een uniek hotel. Het voormalig klooster en beschermd rijksmonument dateert uit 1592, maar dient vandaag de dag als luxueuze accommodatie. De idyllische binnenplaats is gevuld met groen en een percentage van de opbrengsten wordt geïnvesteerd in duurzaamheidsprojecten van de lokale community.

Luxe ECO-Modatie

Vanuit het Malcom Hotel by Clique kijk je uit over de Canadese Rockies, een perfect verblijf voor wie op zoek is naar natuur, rust en ruimte. Wie na een middag dobberen in het buitenbad of hot tub aanschuift voor het diner, krijgt gerechten op basis van lokaal geproduceerde ingrediënten geserveerd. Bovendien compenseert het hotel een deel van zijn biologische voetafdruk. Dit alles maakt het een heerlijke mix tussen een verantwoorde en luxe vakantie.

Terug naar de natuur

Als je ooit een keer volledig off-grid wilt, is Quinta Alma het geschikte vakantieadres. Diep verborgen in de bergen van Monchique, in de buurt van Aljezur aan de Atlantische kust van de Portugese Algarve, vind je een serie unieke  tenten welke speciaal ontworpen zijn om gemak en comfort te combineren met het buitenleven én prachtige uitzichten. Wat de accommodatie extra bijzonder maakt is dat het een platform biedt voor lokale artiesten, die hier geregeld hun talenten tonen.

Gaan met die banaan

Banana Farm Eco Hostel biedt een levendig verblijf in Arusha, Noord Tanzania: een natuurlijk paradijs in de uitgestrekte hooglanden tussen Mount Meru en de Kilimanjaro. De felgekleurde kamers en gemeenschappelijke openluchtlounge, omringd door een bananenplantage, bieden een unieke uitvalsbasis om de weelderige omgeving te verkennen. Fun fact: dit hostel gebruikt 100% hernieuwbare energie, waarvan ze 80% zelf opwekken.

Een warm nest in de buurt

Kyomachiya Suite Rikyu is ontworpen om bij te dragen aan lokale omgeving. Het gerenoveerde herenhuis dat goed past bij de stijl van Kyoto geeft gasten een uniek inkijkje in de cultuur van de regio. Ook biedt Kyomachiya haar gasten informatie aan over lokale ecosystemen, erfgoed, cultuur en etiquette, iets dat goed aansluit bij 74% van de Nederlandse reizigers die gelooft dat het vergroten van cultureel begrip cruciaal is.

Op eigen bodem

Ook in eigen land is een groot aanbod duurzame accommodaties beschikbaar voor een verantwoorde staycation. Zo heeft bijvoorbeeld Bacán Bed & Breakfast, gelegen in het historische centrum van Den Haag, verschillende duurzame initiatieven doorgevoerd: zo is hier geen plastic voor eenmalig gebruik te vinden, zijn de toiletten waterbesparend en wordt er gebruik gemaakt van lokale levensmiddelen. Bovendien biedt de Bed & Breakfast rondleidingen aan welke gegeven worden door lokale gidsen, de perfecte manier om de onontdekte plekken van de imposante hofstad te verkennen.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Methodologie

*Onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Booking.com onder 29.349 respondenten in 30 landen en gebieden (1000 uit de VS, 1007 uit Canada, 1000 uit Mexico, 964 uit Colombia, 1000 uit Brazilië, 1000 uit Argentinië, 999 uit Australië, 941 uit Nieuw-Zeeland, 1001 uit Spanje, 1000 uit Italië, 1000 uit Frankrijk, 1000 uit het Verenigd Koninkrijk, 1000 uit Duitsland, 1003 uit Nederland, 986 uit Denemarken, 1000 uit Zweden, 997 uit Kroatië, 1005 uit Rusland, 1003 uit Israël, 1000 uit India, 1000 uit China, 1005 uit Hong Kong, 968 uit Thailand, 963 uit Singapore, 1000 uit Taiwan, 1005 uit Vietnam, 1000 uit Zuid-Korea, 1000 uit Japan, 1002 uit Zuid-Afrika en 500 uit Kenia). Om deel te mogen nemen aan de enquête moesten deelnemers 18 jaar of ouder zijn en de afgelopen 12 maanden minstens één keer hebben gereisd en een reis aan het plannen zijn voor 2021. Daarbij moesten zij betrokken zijn bij het besluitvormingsproces van de reis of helemaal zelf de beslissingen nemen. De enquête werd online afgenomen en vond plaats in maart 2021.

Andere interessante artikelen

Hit the road

Hit the road

Het is een bekend rondje West-Amerika: San Francisco, Yosemite, Las Vegas, Zion, Bryce Canyon, Arches, Monument Valley, Grand Canyon, Los Angeles en weer terug naar San Francisco. Een perfecte mix van natuur en bewoonde wereld en een geweldige bestemming voor een...

Naar het land van de inuit

Naar het land van de inuit

Cruisen in expeditiestijl naar het hoge noorden, of juist naar Antarctica. Geen alledaagse reis, wel een onvergetelijke. Swan Hellenic heeft twee schepen – de SH Vega en de SH Diana – die dit avontuur aankunnen en in de ruige natuur altijd in zijn voor plan B. Vaar...

The Lonestar State

The Lonestar State

Tijdens roadtrips door de Verenigde Staten wordt Texas nog weleens overgeslagen. Ten onrechte, want The Lone Star State is een verrassend mooie staat met veel prachtige natuurgebieden, een boeiende historie en bruisende muzieksteden. En uitgestrekte ranches...