Urban green day trip Valencia

Valencia ligt een stuk zuidelijker in de Middellandse Zee dan Barcelona. Het is een topbestemming voor mensen die van Spanje én groen houden. Er ligt een machtig park in een voormalige rivierbedding, er is een klassieke botanische tuin en… je kunt er fietsen. Daarnaast is Valencia zo’n fijne Spaanse kuststad met heerlijk eten (de paella komt hiervandaan), strand en slenterstraatjes. Fiets mee door Valencia.
Land: Europa | Spanje

Fietsen door De jardín del turia

Het rivierdal van de Turia is een bijzonderheid. Hier heeft de gemeente in de jaren negentig een revolutionaire beslissing genomen. In het binnenland werd de bedding kunstmatig verlegd, helemaal buiten de stad om, zodat de rivier niet meer voor ongewenste overstromingen kon zorgen.

Voor dit oorspronkelijke stroomdal hadden de planologen eerst bedacht er een fikse weg of spoorlijn in aan te leggen: geweldig makkelijk, zo dwars door de stad. Een praktische en logische invulling als oplossing voor het toenemende verkeer. Maar de inwoners protesteerden. Er kwam een nieuw plan. De negen kilometer groene long werd behouden en ingericht als wandelen fietspark, de Jardín del Turia. En wat een goede zet is dát geweest! Als je zo’n vijfentwintig jaar later ziet hoe dit gebied functioneert in zo’n typische, behoorlijk verkeersdrukke mediterrane stad. Het dal van de Turia is nu een lang lint van rust. Een plek waar je altijd makkelijk toegang toe hebt. Om te spelen, sporten, flaneren, picknicken, mediteren of een lunchwandeling te maken. En dus ook om als toerist doorheen te fietsen. De Turia-tuin heeft steeds andere zones met een andere sfeer. Vijvers, fonteinen, dan weer strakke kanaaltjes met cipressen. Vanaf het Parque de Cabecera, helemaal aan de landinwaartse kant van de Turia, fiets je over een grindpad zo de campo in. Aan het eind van de Turia-tuin kom je in een architectonisch paradijs terecht, met flitsend witte gebouwen in gewaagde visvormen, spiegelende waterpartijen en nevelende fonteinen. Dit is de Ciutat de les Arts i les Ciències, Valenciaans voor ‘de stad van de kunst en wetenschap’.

Klassieke Spaanse 2 stadsparken

Er liggen heel wat parken rond de Turia. Zoals de klassieke Jardines del Real, de koninklijke tuinen met verschillende bijzondere bloemen, subtropische bomen en een flinke rozentuin. Ook een aanrader is het nabijgelegen parkje Jardines Monforte. Tijdens elk seizoen staat er wel een andere beauty in bloei. In het najaar bijvoorbeeld de miraculeuze zijdeboom. Deze komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en behoort tot dezelfde familie als de baobab en de kapokboom. Dat laatste herken je aan de vrucht die er een beetje uitziet als een dikke lichtgroene augurk, waar later een kapok-achtig spul uitpuilt. Uit de bolle stammen werden ook wel kano’s gemaakt. Heel bijzonder zijn de honderden scherpe doorns op de schors.

Botanische tuin Uit 1576

Voor het belachelijke bedrag van 2,50 euro ben je een middagje zoet in deze oude tuin midden in de oude stad. Er is van alles te ontdekken, voor plantliefhebbers, maar ook voor fans van architectuur. Er staan elegante oude kassen uit de negentiende eeuw, er is een vijver met bijzondere waterplanten, een boom met een uitgezaagde poort, er staan dikke palmen en in het granaatappelbosje puilen de vruchten uit. Het terrein is netjes in zevenentwintig gelijkmatige vakken ingedeeld, zodat je heel gericht je favoriete sectie kunt opzoeken. Met medicinale planten, verfplanten, vleesetende planten, vetplanten, cactussen, rozen, tomaten, orchideeën, palmen en bloemen uit Macaronesië, een archipel voor de Afrikaanse kust. Leuke weetjes: de Jardí Botanic de la Universitat de València vindt zijn oorsprong in 1576 en er wonen heel veel katten.

Inkopen voor Je lunch op de Mercado central

Dynamiek! Dat is wel het trefwoord van de Mercado Central en directe omgeving op zaterdagochtend. Verkeersregelaars staan druk het autoverkeer te managen, de terrassen en barkrukken bij stalletjes zitten vol met ontbijtende Spanjaarden en toeristen.

Sommigen hebben hun inkopen voor het weekend alweer gedaan en volle tassen aan hun voeten, anderen duiken zo de drukte in, maar nemen eerst nog een kop koffie. De markthal is tjokvol met z’n 959 kramen waar talloze verse lokale producten worden aangeboden. Een kleurrijke herrie, zowel qua geluid als qua beeld. Heerlijk, zo’n levendige drukte en overal neuzen en speuren naar lekkers voor je picknicklunch. Het idee hier is: dring een beetje voor, bestel in je beste Spaans, desnoods met Google Translate als souffleur en doe vrolijk mee met dit zaterdagochtendritueel.

Russafa en het Parque central

Een van de hippere buurtjes is Russafa en dat gaat alleen nog maar meer ‘boomen’ doordat het Parque Central zojuist is geopend. Dat is gerealiseerd op een oud spooremplacement en wordt het groene sociale hart van de stad, doordat het Russafa met de wijk Malilla verenigt. Tot voor kort liep daar een barrière door in de vorm van een spoorlijn. Er zijn 1.000 bomen, 85.000 struiken en 70 kruidensoorten geplant en er komt een moestuin en bloementuin. Uiteindelijk wordt het een park van 66 hectare.

Slurpen van Horchata de chufa

Oeroud, maar inmiddels een hip vegan drankje, is horchata. Het wordt gemaakt van de chufa, dat in het Engels tigernut heet. Chufa’s zijn echter geen noten, maar kleine knolletjes aan het uiteinde van een grasachtige plant. Op de akkers rondom Valencia worden ze geplant en geoogst van het late najaar tot in de winter. Je kunt ze rauw of gedroogd als snack eten. Voor horchata worden de gedroogde bruine knolletjes urenlang geweekt in water, daarna gemalen en vervolgens wordt van de pulp een drankje gebrouwen door het te zeven en aan te lengen met water en suiker. Het drankje gaat al terug tot de achtste eeuw. Toen de Arabieren enkele eeuwen later hun cultuur introduceerden in het Middellandse Zeegebied, kwam het melkachtige drankje in Spanje terecht, mede omdat het knolletje in deze delta en het milde klimaat goed groeit. Inmiddels heeft horchata een nieuwe impuls gekregen als ‘superfood’.

Slurpen van horchata de chufa paella eten aan het strand

Bij de haven en het strand Playa de Malvarrosa kun je chique en supersmakelijke paella lunchen bij de luxe Marina Beach Club/ El Portet, of bij het wat gewonere Panorama even verder op de pier. Aan horeca op het strand en in de haven is sowieso totaal geen gebrek, dus zoek je eigen favoriete tentje uit. Als er paella negra op de kaart staat: probeer eens, deze is echt gitzwart gekleurd met inktvisinkt. Smaakt fantastisch, wel een beetje zout.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Fietsen in Valencia

Hoewel Valencia zich als echte fietsstad profileert en er dus fietspaden zijn aangelegd in de Turia-tuin en een verbindend netwerk door de rest van de stad, is het aantal paden nog beperkt. Ook houden fietspaden ineens op en dan moet je zelf maar uitzoeken hoe je door de stad manoeuvreert. Met op de stoep fietsen schijn je een hoge boete te kunnen krijgen. Dus: hier en daar creatief fietsen en goed opletten.
Als je een fiets huurt: kies de wat duurdere variant met versnellingen en een mandje voor je tas of neem je eigen fietstas van thuis mee. Maak een tripje onder leiding van een Nederlands- of Engelstalige gids of huur een losse fiets bij een van de drie kantoren van Valencia Bikes. Voor een extra dag actie kun je een zelfstandige fietstrip maken naar het natuurpark Albufera, net ten zuiden van de stad. Daar ligt een uitgestrekte zoetwaterlagune, zo’n twintig kilometer ten zuiden van het centrum. Je vindt hier stranden, rijstvelden en een binnenmeer waarop je bootje kunt varen om vogels te spotten. Fietsverhuurder The Easy Way heeft een handige kaart voor dit uitstapje ontwikkeld (en ook drie kantoren in de stad).

Andere interessante artikelen

Nederland verkennen op de fiets; zo bereid je je voor

Nederland verkennen op de fiets; zo bereid je je voor

Ons kleine kikkerlandje is schitterend en ontzettend veelzijdig. Juist doordat het zo klein is, is Nederland een erg leuk land om te verkennen op de fiets. Neem je tent mee, of rijd van hotel, naar vakantiehuisje, naar B&B, net wat je prettig vindt! En ben je even...

Stroomopwaarts naar Zwitserland

Stroomopwaarts naar Zwitserland

Enkele jaren geleden maakten we tijdens een open dag al kennis met de schepen van Feenstra. Dát gaan we nog eens doen. Nu is het zover en stappen we in Arnhem aan boord van de Rembrandt van Rijn. De reis over de bijpassende rivier, waarbij we vier landen aandoen, was...

Welkom aan de Costa

Welkom aan de Costa

Voorheen een voorrecht voor welgestelde gepensioneerden, nu vaak ook als slimme belegging voor de jongere generatie. Een (tweede) huis in Spanje blijft voor sommigen niet bij dromen. Op zoek naar een appartement voor de vakanties of villa om je permanent te vestigen?...