Verona een stad met een geschiedenis

Wie denkt aan Verona denkt aan Romeo en Juliette. Hun zo genaamde huizen zouden er hebben gestaan. Nou is dat een leuk idee om toeristen naar de stad te brengen, maar de liefde die Shakespeare in zijn stuk beschreef is overal in Verona te vinden.
Land: Italië

Nog net geen Orient-express

Met een goede treinverbinding doe je er, met prachtige uitzichten door Duitsland en Oostenrijk, een dag over om in het kleine stadje te komen. Het heeft iets speciaals om te reizen met een trein. Het uitzicht, de koffie (of wijn ;)) die tijdens de rit aangeboden wordt en de luxe van ruime stoelen geven je helemaal het vakantiegevoel. Dit allemaal voor onder de honderd euro en makkelijk te boeken bij NS Internationaal of The train line. Voor dat je het weet ben je in Italië en kan je trip echt beginnen.

Klein maar fijn

Verona licht in het noorden van Italië met aan de ene kant het Gardameer en aan de andere Venetië. Het is een klein stadje waarvan je de grootte niet moet onderschatten. De beste manier om het te ontdekken is om te verdwalen. De kleine straten, kerken, pleinen en romeinse overblijfselen zullen ervoor zorgen dat je na twee dagen nog steeds niet alles hebt gezien. Alles loopt kriskras door elkaar en achter elke hoek is wel een mooie kerk te vinden.

Terug in de tijd

Kenmerkend aan de stad is de rivier Adige die doormiddel van bruggen het centrum aan de heuvels verbindt. De oudste brug Ponte Pietra wordt terug getraceerd tot 100 v.C. Het is ook niet zo gek dat Verona na Rome de meeste romeinse overblijfselen heeft. De stad gevuld met geschiedenis en daar is ze trots op. De Arena van Verona neemt je een paar eeuwen terug. In het jaar 30 n.C. vochten hier de gladiatoren voor hun leven. Nu is het een van de best bewaard gebleven amfitheaters en wordt het nog steeds gebruik voor concerten in de buiten lucht.

Uitzicht over de stad

Aan de overkant van de Adige vind je de tuin van Giardino Giusti. Een 16 -eeuwse tuin midden in de stad! De tuin staat bekend als een van de mooiste tuinen uit de renaissance en daarmee is niks te veel gezegd. Wanneer je de tuin in loopt word je aan beiden kanten begeleid door torenhoge cipressen. De Italiaanse bomen lijden je naar het terras. Om daar te komen moet je eerst de wenteltrap van de kasteeltoren beklimmen. Eenmaal boven heb een parel van een uitzicht over de stad. Waar de cipressen plaats hebben gemaakt voor kerktorens en de struiken voor de typisch Italiaanse daken.

Het beste is om deze tuin in de na middag te bezoeken. Want wanneer je klaar bent met je bezoek kan je doorlopen naar Castel San Pietro. Aan het begin van de avond heerst hier een gezellige sfeer. Het ligt iets hoger dan de tuinen en daarom verzamelen hier vaak locals om de zonsondergang te bekijken. Met goed weer belooft het uitzicht je gouden straten en roze luchten.

Lago di Garda

Als je toch in de buurt bent is het Gardameer zeker een bezoekje waard. Om het uur gaat er een bus vanuit Verona naar Sirmione, een schiereiland in het grootste meer van Italië. Net zoals Verona is het een dorp vol geschiedenis.

Sirmione verwelkomt je met Castello Scaligera, een kasteel in helderblauw water met uitzicht over het meer. Het staat bekend om zijn onderwater staande kasteel muren. Dit aparte fenomeen is meteen vanuit de ingang te spotten en het museum laat niks te wensen over.

Maar niet alleen het kasteel maakt Sirmione bijzonder. Aan het eind van het kleine schiereiland zijn de Grotten van Catullus. De oude ruïnes waren in het begin van onze jaartelling een reusachtige villa. De oude muren zijn nog goed bewaard gebleven, je kan je bijna inbeelden hoe je rond 60 v.C. in je toga op het terras de zon achter de bergen van het meer zag verdwijnen. En dit allemaal op een uurtje van Verona!

Buon Appetito

Iets was je zeker moet proeven als je in Verona bent is een croissant pistachio con un caffè. De hemelse smaak van pistache in combinatie met een croissant is een goede manier om je dag te beginnen. En een Italiaanse koffie kan je natuurlijk nooit overslaan.

Voor een Aperitivo en diner kan je bij Piazza delle Erbe trecht, een knus plein in het centrum van de stad. De ober brengt je een Aperol Spritz met chips en olijven terwijl om je heen de inwoners van de stad genieten van hun avond.

Saluti!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Hit the road

Hit the road

Het is een bekend rondje West-Amerika: San Francisco, Yosemite, Las Vegas, Zion, Bryce Canyon, Arches, Monument Valley, Grand Canyon, Los Angeles en weer terug naar San Francisco. Een perfecte mix van natuur en bewoonde wereld en een geweldige bestemming voor een...

Naar het land van de inuit

Naar het land van de inuit

Cruisen in expeditiestijl naar het hoge noorden, of juist naar Antarctica. Geen alledaagse reis, wel een onvergetelijke. Swan Hellenic heeft twee schepen – de SH Vega en de SH Diana – die dit avontuur aankunnen en in de ruige natuur altijd in zijn voor plan B. Vaar...

The Lonestar State

The Lonestar State

Tijdens roadtrips door de Verenigde Staten wordt Texas nog weleens overgeslagen. Ten onrechte, want The Lone Star State is een verrassend mooie staat met veel prachtige natuurgebieden, een boeiende historie en bruisende muzieksteden. En uitgestrekte ranches...