A family affair

Het valt direct op wanneer je uit het raampje kijkt tijdens het landen: Sri Lanka is groen! Meer dan een derde van het eiland is bos, jungle of regenwoud. Safari’s in Sri Lanka zijn echt fantastisch en omdat er niet gejaagd wordt op de wilde dieren is de kans heel groot dat je ze ook daadwerkelijk zult tegenkomen. Als dat geen avonturen voor het hele gezin oplevert?

Er zijn grote nationale parken die allemaal hun eigen flora en fauna hebben. Bijvoorbeeld Yala National Park, waar de zandduinen en savannegebieden een thuis voor luipaarden zijn. Of Udawalawe, een nationaal park met een enorm stuwmeer, dat veel wilde olifanten herbergt. En in het enorme Wilpattu Nationaal Park kun je naast luipaarden en olifanten ook beren spotten.

Actief op pad

Aan de kust vind je de mooiste zandstranden. Je kunt er heerlijk zwemmen of snorkelen bij oogverblindende koraalriffen. De aangename watertemperatuur van 28 graden draagt daar zeker aan bij. Verder het binnenland in zijn de rijstvelden, de natuur en de bergen. Geschikt om te fietsen, wandelen of om avontuurlijke trektochten te maken door de bergen. In de bergen kun je raften, dat gaat lekker stevig, maar is bijna altijd geschikt voor het hele gezin. Stel je het eens voor: met een raft over de rivier, dwars door de jungle heen!

Stap terug in de tijd

Bovenstaand zou al voldoende zijn voor de meeste gezinnen om Sri Lanka te kiezen, maar het land biedt veel meer. De geschiedenis begon 2.400 jaar geleden in het gebied rond Anuradhapura. Hier vind je enorme tempelcomplexen, gigantische pagoda’s en mystieke bouwwerken. Je voelt je Indiana Jones als je door de kloosterruïnes van Ritigala loopt, omringd door oude gebouwen, vol met aapjes en grotendeels begroeid door de jungle. Naast de oude boeddhistische monumenten zijn er middeleeuwse Portugese kerken, Nederlandse VOC-forten en Engels koloniale gebouwen. Het mooiste voorbeeld van een VOC-fort is in Galle. Dit grote middeleeuwse fort bevat een Nederlandse kerk, koloniale gebouwen en enorme VOC-pakhuizen. Het is een stap terug in de tijd, dwalend door nauwe straatjes en na een klim van de kantelen met uitzicht over de oceaan. En ook niet mis, je kunt hier shoppen en er zijn genoeg plekken voor een versnapering.

Lekker lokaal

Op verschillende plekken kun je kennismaken met een lokaal gezin tijdens een lunch of diner. Lokaal lunchen en overnachten kun je ook combineren als je op familiebezoek gaat bij moeder Chooty en dochter Dilki. Een unieke ervaring voor gezinnen. Lijkt het je leuk om een rit te maken in een Volkswagen Kever cabriolet of een tuktuk dwars door de theeplantages of ga je graag sportief met het gezin fietsen op het platteland? In Sri Lanka is niets te gek. Hygiëne en veiligheid Sri Lanka is voor Aziatische begrippen een schoon land. Voedsel wordt in schone keukens vers bereid met veel kruiden waarbij er rekening mee gehouden wordt dat toeristen meestal niet zo heel scherp eten, al vinden de meeste Sri Lankanen het wel leuk als je de originele rice & curry probeert. Westers eten is in alle grotere restaurants en hotels te krijgen. De medische voorzieningen zijn over het algemeen zo goed dat er zelfs medisch toerisme van Europa naar Sri Lanka gaat. De privéklinieken behoren tot de top in Azië. Daarnaast behoort Sri Lanka tot de veiligste landen op aarde.

HIGHLIGHTS VAN SRI LANKA

De vlucht

Vanuit Amsterdam vlogen wij met Qatar Airways via Doha naar Colombo. Een hele comfortabele vlucht van 6,5 uur en de overstap op Doha was niet te lang. Precies genoeg om de benen even te strekken op ontspannen manier naar de gate te wandelen. Vanaf Doha was het nog 4 uur en 50 minuten vliegen om in Colombo te landen. Op Colombo wachtte onze chauffeur op ons en bracht ons, na een heerlijke eerste kennismaking met de Sri Lankese keuken naar ons prachtige hotel. Wat een geweldige eerste indruk. Sri Lanka deed ons denken aan Bali, alleen dan 20 jaar geleden.

Sigiriya

Om 06.30 gaat de wekker, want vandaag beklimmen wij met het gezin de Sigiriya, ook wel bekend als de Leeuwenrots. Op het moment zelf zijn wij niet dolenthousiast over het vroege tijdstip, maar het wordt al snel duidelijk waarom dit wél een heel goed idee was. Het is namelijk best een klim en ’s ochtends is de temperatuur erg aangenaam. Daarnaast wordt het om 10.00 uur een stuk drukker. Het moment dat wij boven komen en het uitzicht zien, is fantastisch. Onze beloning: een schitterend uitzicht en oorverdovende stilte.

Weligama Beach

Ergens doet deze plaats denken aan Bali, alleen dan jaren terug. Een kustplaats in ontwikkeling, waar hier en daar hippe strandtenten uit de grond schieten en waar je locals en toeristen dapper met een surfboard de branding ziet bedwingen. Met je tenen in het zand en een flesje bier geniet je hier van het schouwspel terwijl de zon in de zee zakt. Een heel fijne plek!

Project

Een leuk weetje: Singha Reizen heeft ook eigen projecten in Sri Lanka. In een klein plattelandsdorpje dragen zij bij aan beter onderwijs voor zo’n 150 leerlingen. Dit kleine dorp kun je met je gezin bezoeken onder begeleiding van een lokale gids.

Chooti

Wij rijden van de hoofdweg af, slaan een straatje in en vragen ons af waar wij terechtkomen. Wij stappen binnen bij Chooti, een dame die haar huis openstelt om te kunnen proeven van haar kookkunsten. De bekende rice & curry wordt ons voor de neus gezet. Zo lekker als wij bij haar eten, hebben wij dit gerecht nog niet gehad! Chooti vertelt ons over de tsunami die haar dorp heeft verwoest en hoe iedereen zestien jaar later weer aardig is opgekrabbeld. Een indrukwekkend verhaal.

Tempel Paradise

Houd je van een stukje cultuur? Dan is Sri Lanka zeker een plek om heen te gaan. Eeuwenoude tempels, kloosters, paleizen en de grootste boeddhistische tempel van het land: de Tempel van de Tand, oftewel de Dalada Maligawa in Kandy. Hier wordt de voornaamste boeddhistische relikwie bewaard, namelijk de linker bovenhoektand van boeddha. Hou je van drukte, kom dan rond offertijd (13.00 uur). Hou je daar niet zo van, pak dan de ochtend mee!

Tea Experience

In de hooglanden dicht bij Kandy bezoeken wij een theefabriek omgebouwd tot hotel. Een prachtig gebouw, tussen de theeplantages zodat bezoekers kunnen zien hoe het proces van ‘leaf to cup’ gaat en daarnaast een mooie wandeling door de omgeving kunnen maken. Lopend langs de dorpen terwijl de (voornamelijk) dames met manden aan hun hoofd theeblaadjes plukken. Een kopje thee is niet meer zo vanzelfsprekend na deze trip. Een absolute aanrader.

Geschreven door Boukje de Vries

Reisinformatie Sri Lanka

Taal: Singalees en het Tamil
Valuta: Sri Lankaanse roepie
Visum: On arrival
Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Buiktyfus en Hepatitus A. Check altijd voor vertrek GGDreisvaccinaties
Beste reistijd: november t/m april
Gemiddelde temperatuur: 27 – 31 graden
Gereisd met: Singha Reizen

GROEN

Met Singha Reizen ga je gegarandeerd en verantwoord
op reis. Singha Reizen is aangesloten bij de VvKR, de Vereniging van Kleinere en gespecialiseerde Reisorganisaties. Je boekt je reis met SGR- en calamiteitenfondsgarantie. Al meerdere jaren compenseren zij de CO2-uitstoot van alle vluchten, planten zij als extra maatregel bomen en onderschrijven zij de Plastic Pledge. Er wordt actief op ingezet om de plastic belasting van reizen te verminderen. Ook draagt je reis bij aan projecten in Sri Lanka. Singha Reizen richt lokale hulp met name op kinderen en mensen met een beperking. 

+31 (0)85 - 27 37 244

info@singhareizen.nl

Stuur je bericht via Whatsapp

Zoom met ons (Videobellen)

Sri Lanka is voor Aziatische begrippen
een schoon land

Andere interessante artikelen

5 Hikes in Hong Kong

5 Hikes in Hong Kong

Hongkong is wereldberoemd om zijn spectaculaire wolkenkrabbers die Victoria Harbour omringen, maar er is ook een groenere kant van de stad, met prachtige wandelpaden die gemakkelijk te trotseren zijn. Hoewel de beroemdste wandelroute in Hongkong de Dragon's Back is,...

Slapen in de kruin van een boom

Slapen in de kruin van een boom

Thailand is een van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Toch kent het land nog steeds talloze onontdekte plekjes. De ondoordringbare natuur, de culturele hoogstandjes en de immer vriendelijke lokale bevolking zorgen samen voor een...

De vele gezichten van India

De vele gezichten van India

Paulien, geboren op de Veluwe, startte haar reisleven in ‘73 met een jaar in een kibboets in Israël. Vanaf dat moment heeft het avontuur haar niet losgelaten. Toen ze een keer geen bestemming kon kiezen, prikte ze met haar ogen dicht op de wereldkaart.Bestemming:...