Das langsame Leben

In roerige tijden heb je vaker behoefte aan ‘slow living’: goed eten, genieten van het buitenleven en in de spa. Kan allemaal in Baden-Württemberg, aan de Duitse Rivièra, waar je van een wandeling door de wijngaarden zo overstapt in een modderbad. Hetty Zewald reist naar onze Oosterburen om daar in Oberschwaben en bij het Bodenmeer ‘het Relaxte Zuiden’ te ervaren.

Een mooie uitdaging voor Zuid-Duitsland om mij daadwerkelijk relaxt te krijgen, want daar is best iets voor nodig. We vliegen van Schiphol naar het Zwitserse Zürich, waar een bus klaarstaat om ons naar Gaienhofen (Duitse deelstaat Baden-Württemberg) aan het Bodenmeer (of in het Duits: Bodensee) te brengen. Het meer ligt in het grensgebied van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland en biedt de unieke combinatie van bergen en Mediterrane invloeden.

Culinaire fietstocht

Gids Martin, met fietshelm, wacht ons aan het water al op. Wij slaan het helm-aanbod af, stappen vol vertrouwen op de e-bike en genieten van de omgeving en het prachtige weer. Net als ik even lekker ‘gas’ wil geven, zijn we bij onze eerste culinaire stop: Biorestaurant Seehörnle, in het gelijknamige hotel. Na een goede, zelfgemaakte limonade en heerlijke proeverij fietsen we verder over de Höri Peninsula, een schiereiland in het westelijke Bodenmeer tussen Stein am Rhein (Zwitserland) en Radolfzell (Duitsland).

Op naar onze tweede stop: restaurant Grüner Baum in Moos. Dit restaurant alleen al, onder de bezielende leiding van chef Hubert Neidhart, is een reden voor een bezoek aan Zuid-Duitsland. De vissoep is misschien wel de lekkerste die ik ooit op heb, maar ook de höri-bülle uiensoep maakt diepe indruk. De höri-bülle is een lokale uiensoort en de nieuwe naam van onze WhatsApp-groep.

Vrolijk fietsen we verder (want de ‘Höri-Büllies’ doen het heel goed op wijn) om te genieten van het geweldige uitzicht over de Untersee (kleinste deel van het Bodenmeer). Tonnetje rond buiken we uit in de bus die ons naar Reichenau brengt. Reichenau is een kloostereiland – UNESCO Werelderfgoed – gelegen in het Bodenmeer, bereikbaar met de boot of via de dijk.

SUP yoga op het Bodenmeer

Vroeg op vandaag, maar voor SUP yoga bij een heldere zonsopkomst heb ik het graag over. Het water is rimpelloos en met een beetje moeite lukt het me al wankelend te gaan staan. Het is hier zo mooi, die oranje gloed en de stilte, je zou er de pauzeknop voor willen indrukken. Maar het is tijd voor actie. We rekken en strekken en gooien er een ‘downward facing dog’ en een zonnegroet uit. Later ontdekken we met gids Günter het eiland Reichenau, waaronder de St. George kerk en de prachtige Münster St. Maria und Markus kloosterkerk. Met de bus gaan we naar ‘die Hochwart’, het hoogste punt in het midden van het eiland. Wat een adembenemend uitzicht.

Rivièra-gevoel in Konstanz

Weer op het vasteland, ervaren we in Konstanz voor het eerst het Rivièra-gevoel. Vanaf een vol terras hebben we zicht op het water vol bootjes. In een aanliggend parkje wordt er gewandeld, gespeeld en geluierd in de zon. Wat een heerlijke plek! De stad Konstanz ligt aan de noordwestelijke oever van de Bodensee, aan de Zwitserse grens. Het bleef in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bombardementen als één van de weinige steden gespaard. We wandelen met gids Henry door de levendige universiteitsstad met z’n oude centrum en kronkelige steegjes.

Met de ferry varen we van Konstanz naar Meersburg aan de overkant, vanwaar we doorrijden naar Biohotel Mohren in Deggenhausertal. Een schot in de roos dit hotel: een badjas en handdoek liggen al te wachten op de kamer en na het heerlijke eten (100% biologisch en van het eigen land) ben ik klaar voor de ‘NaturSPA’. De warmte ontspant en het relaxte gevoel (waar we voor kwamen) begint te komen…

Appeltaart met gin

De rondleiding door de boomgaarden van fruitboerderij Obsthof Steffelin in Markdorf begint in een Konditorei die uit elkaar ploft van gemütlichkeit. Een vitrine met de lekkerste taartjes, een wand vol likeuren, schalen vers fruit, zelfgemaakte jam, verse broodjes, koffie en thee in het leukste servies… én huisgemaakte gin. En dat mag óók om tien uur ’s ochtends: koffie, taart en gin. Christoph en Monika ademen gastvrijheid en hebben oog voor detail. Zelfs de ‘Obstkistle’ (de truck, of meer een rij karretjes achter een tractor) waarmee we door de boomgaarden rijden, is aangekleed met rood-wit geblokte kussentjes. We rijden door de appelgaarden, lunchen onder een appelboom en krijgen een ‘grand tour’ in de Volkswagenbus van de familie.

Wijn en bier

Weer terug in Meersburg gaan we naar het interessante Vineum Bodensee, een wijnmuseum met in de kelder een heuse wijnautomaat waar je je glas vult met één druk op de knop. Van wijn naar bier, want we gaan door naar Tettnang, waar je bij Hopfengut No 20 in de wereld van hop terechtkomt. Je begrijpt, we slapen prima die nacht in Biohotel Vogter Adler in Vogt.

Verder naar het noorden, kun je bij de Federsee prima ochtendwandelingen maken. Dit meer, bij Bad Buchau in de regio Oberschwaben, is omgeven door ‘moorland’ en gedeeltelijk begroeid met riet. In Wolfegg staat het Bauernhaus-Museum Allgäu-Oberschwaben op het programma. Een openluchtmuseum waar we kennismaken met varken Lilly, zelf lippenbalsem maken en op een houtstoof een appelcompote in elkaar flansen.

Dobberen in modder

Een heerlijke middag, maar in Hotel feelMOOR in Bad Wurzach wacht het hoogtepunt van de dag: een moorpakking. Moor (veen) is zachte, sponsachtige grond die grotendeels bestaat uit onvolledig verteerde planten. Het schijnt heilzaam te zijn en het wordt hier dan ook ‘het zwarte goud’ genoemd. Eerst nordic-walken we nog even door natuurgebied Wurzacher Ried. Het lukt me helaas niet om met mijn stokken alle muggen van mijn broek te slaan, dus met wat rode plekken op de kuiten meld ik me voor mijn ‘moor-experience’. Naakt klim ik in een soort bak met daarop een plastic zeil. Nadat ik ben ingesmeerd met de zwarte, warme, licht stinkende prut, wordt het plastic dichtgevouwen, word ik ‘vacuüm getrokken’ en dobber ik als een mummie in een waterbed. Ik piep of iemand misschien een foto kan maken, maar als ik de foto later bekijk, lijkt het wel of ik lig opgebaard. De prut spoel ik af onder de douche, om vervolgens weer even op te warmen in de sauna.

De terugreisdag beginnen we met een pilatesles, gevolgd door een ontbijtbuffet met té veel lekkere keus. Daarna happen we nog even door bij Käserei Vogler, waar we ook weer met zoveel enthousiasme worden onthaald. Na een rondleiding door de kaasmakerij eindigen we in de Stube en proeven we van een volle kaasplank. We krijgen ook nog een koeltasje mee vol heerlijke kaasjes. We nemen in stijl afscheid van Zuid-Duitsland met een heerlijke lunch bij Hotel Ellgass. Gelegen aan het schattige dorpspleintje van Argenbühl is het hier ultiem ontspannen. Deze regio is met recht het ‘Relaxte Zuiden’, waar lichaam, geest én smaakpapillen het meer dan goed hebben.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Stroomopwaarts naar Zwitserland

Stroomopwaarts naar Zwitserland

Enkele jaren geleden maakten we tijdens een open dag al kennis met de schepen van Feenstra. Dát gaan we nog eens doen. Nu is het zover en stappen we in Arnhem aan boord van de Rembrandt van Rijn. De reis over de bijpassende rivier, waarbij we vier landen aandoen, was...

Eropuit bij de buren

Eropuit bij de buren

Wil je echt even die vakantiesfeer proeven, geen zin om ver te reizen en lust je wel een glaasje? Het mooie Rijnland-Palts ligt vlak over de grens voor je klaar. TRAVELBOOK ging op bezoek in Duitsland en heeft wat tips voor je verzameld.Lekker wakker worden Hotel Café...