De top 5 van Taiwan

Wat is toch die stip voor de kust van China, zo’n beetje tussen Shanghai en Hongkong in? Gescheiden door de Straat van Taiwan, ligt het eiland Taiwan op zo’n 250 kilometer van zijn grote buur vandaan. Maar scheer het voormalige Formosa niet zomaar over één kam met ‘het Rijk van Midden’. Taiwan: waar een klein eiland groot in kan zijn.
Land: Azië | Taiwan

Raohe Night Market Taipei

Vanaf de metrohalte Houshanpi Station is het een korte wandeling naar de Raohe Night Market. Mocht je het niet meteen kunnen vinden, ga dan je neus achterna. De geur van ‘stinky tofu’ komt je tegemoet en verraadt direct de locatie. Gefermenteerde brokken sojamelk liggen te wachten op een klant die de rottende putlucht niet deert. “Doe mij er maar één,” zeg ik, met een lichte walging in mijn stem. De verkoopster fronst haar wenkbrauwen en gooit het witte goedje in het hete vet. Een verroeste schuimspaan tovert mijn lekkernij uit de pan. “Spicy?” vraagt het Taiwanese dametje, mijn antwoord niet afwachtend. Op een plastic krukje verorber ik mijn rottende snack gehuld in rode saus. Het enige waar ik aan kan denken: wat een geur!

Dumplings bij Din Tai Fung Taipei

“Negentig minuten,” verkondigt de serveerster zonder blikken of te blozen. Anderhalf uur wachten op een portie Xiao Long Bao (dumplings) lijkt veel – dat is het ook – maar het is de moeite meer dan waard. Din Tai Fung is een populaire keten in Taiwan en andere landen in Azië. Het bedrijf startte ooit als verkoopkanaal van keukenolie, werd een restaurant en met succes. De hartige deeghapjes werden in 2010 beloond met niets minder dan een Michelinster. Wanneer ik eindelijk een tafel heb bemachtigd, brengt een lieftallige serveerster in een moordend tempo stoommand na stoommand. Telkens een verrassing wat er in de dumpling verstopt zit.

De hotsprings op Green Island

Verlaat het ene eiland voor een ander eiland. Green Island, een kleine vulkanische stip in de Grote Oceaan. Bewonder bijzondere rotsformaties – luisteprings. Deze warme bronnen behoren tot de enige drie natuurlijke zoutwaterbaden ter wereld. De andere tref je bij de Vesuvius in Italië en Hokkaido in Japan. Vanuit de cirkelvormige baden kijk ik uit over zee. Het leven is goed op Green Island.

Opmerkelijke rotspartijen van Yehliu Geopark

Op nog geen uur rijden van de hoofdstad Taipei ligt – aan de kust – het Yehliu Geopark. Een landschap gevormd door zee-erosie, met de meest opmerkelijke rotspartijen en bijbehorende namen. Op een vlakte die je doet denken aan een maanlandschap, liggen de zogenaamde Paddestoelrotsen. Deze zijn in groten getale vertegenwoordigd, gevormd door wind, zon, regen, het zoute zeewater en de noordoost-moessons. Naast geërodeerde rotsenpartijen – die je doen denken aan kaarsen, slippers, stukken tofu of een ijscoupe – steekt een figuur met kop en schouders boven de anderen uit: het hoofd van de koningin. Bezoekers staan letterlijk voor haar in de rij; haar populariteit is zelfs zo groot dat het Geopark heeft besloten een replica te plaatsen.

De eerste zonnestralen van Alishan

Met moeite strek ik mijn arm uit richting het nachtkastje. Het alarm op mijn telefoon gaat als een malle tekeer. Het tijdstip? 03.15 uur. Vanuit het Alishan House Hotel ga ik eropuit als een ware vroege vogel. De slaap nog uit mijn ogen wrijvend, stap ik aan boord van een treintje dat me naar het 2.500 meter hoge uitkijkpunt brengt. Taiwanese toeristen en Chinese groepen van het vasteland verdringen zich na aankomst bij de reling. Alvorens de zon zich definitief laat zien, wisselt de lucht steeds van kleur. Het aanschouwen van de eerste zonnestralen van Alishan is ronduit spectaculair.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Ultieme Eilandroute

Ultieme Eilandroute

Bali is een van de populairste eilanden van Azië en dat is niet voor niets. Het brengt cultuur, natuur, spannende activiteiten en het relaxte eilandleven samen. Reis met ons mee over dit diverse stukje Indonesië.De westkust van Bali is voor veel reizigers het...

4x Land van de glimlach

4x Land van de glimlach

Thailand is misschien wel de meest toegankelijke bestemming van Azië en daarmee het perfecte land voor een eerste kennismaking met dit werelddeel. Maar ook op ervaren Azië-gangers heeft Thailand een bijzondere aantrekkingskracht en dat is niet voor niets....

Toeren met een glimlach

Toeren met een glimlach

Reisjournalist Yvette Bax gaat de hele wereld over en komt op alle mooie plekken der aarde. Voor Travelbook schrijft ze deze editie over een van haar all-time favoriete bestemmingen: Thailand. Ze deelt de mooiste highlights en meest bijzondere spots, van Bangkok tot...