Bestemming: Nigeria. Dat was destijds nog een ‘beetje’ veilig te bereizen. De afgelopen dertig jaar reist ze samen met haar partner Jan. Beiden hebben hun harten verloren aan de grootte, afwisseling, heerlijke temperatuur en vriendelijke inwoners van India.
Reizende familie op de motor in Rajasthan
“In november 2018 waren van de ene op de andere dag de biljetten van 1.000 en 500 roepies in de ban gedaan en niets meer waard, zo deelde minister-president Narendra Modi mee. Gevolg: paniek en lange rijen voor de banken om het geld zo snel mogelijk in te wisselen. De nomadenfamilie op deze foto maakt zich zo te zien nog geen zorgen. De trotse vader en moeder kwamen lachend met hun hele bezit op de motor het dorp in rijden.”
Sadhoe vroeg in de morgen aan de Ganges in Varanasi
“Dit was tijdens de Kumbh Mela, een van de grootste religieuze festivals in het hindoeïsme. Het wordt eens in de twaalf jaar gevierd en er komen meer dan een miljoen pelgrims naartoe. Wij zorgden dat we erbij waren; zo veel kleurrijke sadhoe’s en pelgrims bij elkaar is toch bijzonder. Een sadhoe is een hindoeïstische asceet, die spirituele bevrijding probeert te vinden door meditatie. Zij trekken vaak van plaats naar plaats (en festival naar festival) en slapen op zelfgekozen plekken bij tempels, grotten of gewoon ergens onder een boom. Tegenwoordig zitten er veel extreem uitgedoste ‘figuren’ tussen. Of zij ook serieuze sadhoe’s zijn, is de vraag.”
Drie kinderen verkleed op de Pushkar Camel Fair
“Pushkar is een van de heilige steden in Rajasthan waar ieder jaar de grote, kleurrijke, vierdaagse kamelenmarkt gehouden wordt. Wij brengen er dan graag een paar weken door. Er worden kamelen en paarden verkocht, die voor deze gelegenheid verfraaid worden met pluimen, belletjes en andere versieringen. Er vinden kamelendansshows plaats en een wedstrijd kameelscheren waar de kamelen worden voorzien van de mooiste ingeschoren figuren. Daarnaast dossen veel kinderen zich uit als bijvoorbeeld Hanuman, de hindoe-aapgod. Zo proberen ze al zingend en dansend geld op te halen om iets lekkers van te kopen.”
Jat-meisje in Bhuj
“Op de markt in Bhuj, Gujarat zag ik dit meisje terwijl ze met haar moeder stoffen aan het uitzoeken was. De Jat, de stam waartoe ze behoort, zijn erg schuw en willen eigenlijk niet gefotografeerd worden. Maar dit meisje vond mij wel leuk, net als ik haar. Al hun kleding maken ze zelf. Ze combineren alle patronen, bloemen, strepen en ruiten, afgezet met een mooie band. Waarschijnlijk kwam zij uit een rijke familie, te zien aan haar vele prachtige sieraden.”
What a beautiful pictures. It makes that you want to see this for yourself. Great!
Hi Nanda,
Thank you so much, we will let Paulien know!
Wat een prachtige reizen maken jullie.
Elk jaar beleven we dit mee in alle mooie foto’s en verhalen.
Het is steeds weer genieten als jullie terug zijn in het voorjaar met de mooie foto’s gedichten en verhalen. Elk jaar plannen we een ‘bijpraat-weekend’ in het voorjaar als jullie net terug zijn en in het najaar voorafgaand aan jullie vertrek.
De veelkleurigheid van de foto’s is ook kenmerkend voor onze ontmoetingen: veelkleurig en toch zo eigen.
Dank voor jullie gastvrijheid en de voor de mooie contactmomenten als wij een paar dagen verblijven in jullie ‘gastenverblijf-op-zolder’.
Beste Bert, bedankt voor de reactie! Super leuk!