De vele gezichten van India

Paulien, geboren op de Veluwe, startte haar reisleven in ‘73 met een jaar in een kibboets in Israël. Vanaf dat moment heeft het avontuur haar niet losgelaten. Toen ze een keer geen bestemming kon kiezen, prikte ze met haar ogen dicht op de wereldkaart.
Land: Azië | India
Bestemming: Nigeria. Dat was destijds nog een ‘beetje’ veilig te bereizen. De afgelopen dertig jaar reist ze samen met haar partner Jan. Beiden hebben hun harten verloren aan de grootte, afwisseling, heerlijke temperatuur en vriendelijke inwoners van India.

Reizende familie op de motor in Rajasthan

“In november 2018 waren van de ene op de andere dag de biljetten van 1.000 en 500 roepies in de ban gedaan en niets meer waard, zo deelde minister-president Narendra Modi mee. Gevolg: paniek en lange rijen voor de banken om het geld zo snel mogelijk in te wisselen. De nomadenfamilie op deze foto maakt zich zo te zien nog geen zorgen. De trotse vader en moeder kwamen lachend met hun hele bezit op de motor het dorp in rijden.”

Sadhoe vroeg in de morgen aan de Ganges in Varanasi

“Dit was tijdens de Kumbh Mela, een van de grootste religieuze festivals in het hindoeïsme. Het wordt eens in de twaalf jaar gevierd en er komen meer dan een miljoen pelgrims naartoe. Wij zorgden dat we erbij waren; zo veel kleurrijke sadhoe’s en pelgrims bij elkaar is toch bijzonder. Een sadhoe is een hindoeïstische asceet, die spirituele bevrijding probeert te vinden door meditatie. Zij trekken vaak van plaats naar plaats (en festival naar festival) en slapen op zelfgekozen plekken bij tempels, grotten of gewoon ergens onder een boom. Tegenwoordig zitten er veel extreem uitgedoste ‘figuren’ tussen. Of zij ook serieuze sadhoe’s zijn, is de vraag.”

Drie kinderen verkleed op de Pushkar Camel Fair

“Pushkar is een van de heilige steden in Rajasthan waar ieder jaar de grote, kleurrijke, vierdaagse kamelenmarkt gehouden wordt. Wij brengen er dan graag een paar weken door. Er worden kamelen en paarden verkocht, die voor deze gelegenheid verfraaid worden met pluimen, belletjes en andere versieringen. Er vinden kamelendansshows plaats en een wedstrijd kameelscheren waar de kamelen worden voorzien van de mooiste ingeschoren figuren. Daarnaast dossen veel kinderen zich uit als bijvoorbeeld Hanuman, de hindoe-aapgod. Zo proberen ze al zingend en dansend geld op te halen om iets lekkers van te kopen.”

Jat-meisje in Bhuj

“Op de markt in Bhuj, Gujarat zag ik dit meisje terwijl ze met haar moeder stoffen aan het uitzoeken was. De Jat, de stam waartoe ze behoort, zijn erg schuw en willen eigenlijk niet gefotografeerd worden. Maar dit meisje vond mij wel leuk, net als ik haar. Al hun kleding maken ze zelf. Ze combineren alle patronen, bloemen, strepen en ruiten, afgezet met een mooie band. Waarschijnlijk kwam zij uit een rijke familie, te zien aan haar vele prachtige sieraden.”

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Paulien en Jan

Inmiddels hebben ze het land al twaalf keer bezocht, waarvan de laatste zes jaar in de winter van december tot half april. Jan noteert zijn ervaringen graag op papier in de vorm van gedichten en verhalen, Paulien legt haar grote voorliefde voor mensen met fotografie vast. Van portretten tot handen, voeten, sieraden en tatoeages.

Andere interessante artikelen

We go the extra mile

We go the extra mile

Nét dat stapje meer doen. Dat verwacht iedere reiziger toch van zijn of haar reisorganisatie? Aandacht en service die niet ophouden zodra u de reis eenmaal hebt geboekt, maar die doorgaat tijdens en ná uw reis. En natuurlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week...

Reizen tijdens het regenseizoen in Thailand

Reizen tijdens het regenseizoen in Thailand

Thailand kent een tropisch klimaat. Het is het gehele jaar lekker warm, maar ook vochtig waarbij de gemiddelde temperatuur zo rond de 30 graden ligt. Zoals vele tropische bestemmingen heeft Thailand jaarlijks te maken met een regenseizoen. Over het algemeen genomen is...

Bestemming: Alle Continenten

Bestemming: Alle Continenten

Na het bouwen van eigen cruiseschepen voor de langste rivieren, is het nu tijd voor het grotere werk. Scenic Luxury Cruises & Tours brengt je naar de mooiste bestemmingen op alle continenten. Bevaar de oceanen met de superjachten van Scenic Eclipse en Emerald...