Een sprong in het onbekende

Wij wilden een keer heel wat anders dan het bekende Zuid-Europa. Na een beetje rondneuzen werd onze aandacht getrokken door Finland, ‘het land van de duizend meren’. We besloten de sprong te wagen. Het werd een hele bijzondere zeventiendaagse autoreis.

Land: Europa | Finland

2Startend met de overtocht naar Helsinki, gevolgd door de autoslaaptrein naar Fins Lapland om vervolgens vanuit Lapland via Karelië en het Finse merengebied terug te rijden naar Helsinki. Het werd een reis om nooit te vergeten. Waarom hebben wij dit niet eerder gedaan? Vol verwachting reden wij onze auto in Travemünde, Duitsland de ferry op. Deze overtocht duurde zo’n 28 uur. Na het verkennen van onze cabin waren wij aangenaam verrast door de luxe faciliteiten aan boord. Van een gym tot een speelruimte voor kids, een (natuurlijk!) Finse sauna en dankzij de leuke bars en restaurants kwam ook onze innerlijke mens niets tekort.

En route

In de ochtend meerde de ferry af in de haven van Helsinki, de hoofdstad van Finland. Omdat de autoslaaptrein naar Rovaniemi in de avond vertrok vanaf het Pasila Station (gelegen net buiten het centrum van Helsinki) zijn wij overdag de stad in gaan. Helsinki bleek al meteen een stad om naar terug te keren met haar vele shops, musea en gezellige restaurantjes en terrasjes langs de Esplanadi, het bekende stadspark van Helsinki. Wij hebben van de stad mogen proeven en Helsinki smaakte direct naar meer. In een comfortabele tweepersoons slaapcoupé (met eigen douche en toilet, jawel!) kwamen wij de volgende ochtend vroeg én uitgerust aan in Rovaniemi.

Hello Rudolph

Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland, ligt vrijwel op de poolcirkel. De stad is na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog door Finlands bekendste architect Alvar Aalto heropgebouwd met veel monumentale gebouwen. Zoals het Arktikum, waar wij een tentoonstelling hebben bekeken over de cultuur van de Sami, de bevolking van Lapland. Op Ounasvaara, een heuvel die midden in Rovaniemi ligt, genoten wij ’s avonds van de middernachtzon, romantischer kan haast niet. Omdat wij een paar dagen in Rovaniemi waren, besloten wij uit te pakken en maakten we een rondvaart op de rivier. We bezochten het Openluchtmuseum Pöykköla en het Ranua Wildlife Park, waar wij onze eerste ‘Wildlife ontmoetingen’ hebben beleefd met onder andere lynxen, wolven, beren en natuurlijk de rendieren.

Hete lucht

Op zo’n 160 kilometer rijden van Rovaniemi kwamen wij aan in Salla, net boven de poolcirkel, midden in de ongerepte wildernis van Fins Lapland. Hier wisselden de eindeloze taigabossen af met uitgestrekte wetlands. Dé omgeving om weer eens op een stalen ros te klimmen, de buitenlucht op te snuiven en de weelderige natuur te verkennen. Vanaf het park waar wij verbleven voerde een korte wandeling naar de stroomversnellingen van Kiutaköngäs. Het vakantiepark bood talloze activiteiten, van wildwaterraften en kanoën, vissen, tot rendier- en berensafari’s. Met een gids konden wij in een traditionele houten kerkboot naar het Onkamomeer peddelen aan de Russische grens. De Finse sauna werd door ons optimaal gebruikt na de actieve dagen in de prachtige omgeving die wij hier hebben beleefd, de ultieme vorm van ontspanning!

Robinson

Met 350 kilometer voor de boeg vertrokken wij op tijd richting Vuokatti, via Kuusamo pal naar het zuiden door oostelijk Finland. Vuokatti ligt aan de oever van het Nuasjärvimeer en bleek een paradijs voor natuurliefhebbers. Ook kun je hier zelfs in de zomer langlaufen op echte sneeuw in een ondergrondse tunnel. In het stadje Kajaani, aan het grote meer Oulujärvi, bezochten wij het streekmuseum met een interessante tentoonstelling over de teerhandel en over het vroegere leven in dit deel van Finland. Mijn grote wens werd hier nog vervuld en wij brachten een dag door op een verlaten eiland. Met een Finse traditionele roeiboot vaarden wij naar het eiland Honkinen waar geen verkeer, geen mensen en geen elektriciteit waren. Back to basic, totale stilte, midden in de natuur. Fan-tas-tisch.

Vanuit Vuokatti vertrokken wij richting Hiukkajoki in het merengebied en passeerden wij Nurmes, idyllisch gelegen aan het noordelijke uiteinde van het meer Pielinen. Punkaharju is een smalle, zeven kilometer lange heuvelrug tussen twee meren in en maakt deel uit van een nationaal park. De mooie stad Savonlinna ligt op vijfentwintig kilometer en wij bezochten hier het indrukwekkende vijftiende-eeuwse kasteel dat elk jaar het decor vormt van het beroemde Savonlinna Opera Festival. Dat vindt in 2021 tussen 2 juli tot 31 juli plaats.

Het einde van onze reis was alweer in zicht met onze overtocht van Helsinki terug naar het vasteland van Duitsland. Dromerig van alle indrukken doken wij onze cabin in om de volgende avond aan te meren in Travemünde. Wat als een onbekende bestemming begon, roept nu bij de gedachte alleen al heimwee op. Finland: we’ll be back!

Beeld: Buro Scanbrit

Geschreven door Boukje de Vries

Reisinformatie Finland

Tijdsverschil: +1 uur
Valuta: euro
Vaccinaties: niet nodig
Gereisd met: Buro Scanbrit
Visum: niet nodig
Taal: Fins
Beste reistijd: juni t/m september. In september heb je al een beetje herfstkleuren. Is ook mooi!
Reisperiode: juni
Reisduur: 17 dagen

Reistip: we zijn getipt om tijdens ons volgende bezoek ook de Baltische Staten mee te nemen (Estland, Letland en Litouwen), vanwege de afwisseling tussen cultuur en natuur. Onze nieuwsgierigheid is gewekt.
To be continued!

Andere interessante artikelen

Wandelen met Hike in Holland

Wandelen met Hike in Holland

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van natuur en cultuur. Nederland heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend, heeft een rijke geschiedenis en een grote diversiteit aan flora en fauna. Je reist bij uitstek duurzaam. Er is geen vliegtuig nodig en alles...

Das grüne herz

Das grüne herz

Bij de naam Tirol denkt iedereen meteen aan Oostenrijk. Bij de naam Steiermark waarschijnlijk (nog) niet. Toch is dit de deelstaat, ook wel Das Grüne Herz genoemd, die in opmars is. Er wordt fors geïnvesteerd in de skigebieden en nieuwe toeristische ontwikkelingen...

Lava, watervallen en wijn

Lava, watervallen en wijn

“Nog maar net wakker, wandelen we tussen de authentieke achttiende-eeuwse lavahuisjes van onze B&B naar de pittoreske ontbijtruimte. Op de achtergrond verschijnen de eerste zonnestralen al op de bergen. We worden verwelkomd door de geur van vers gebakken broodjes. We...