Eens wat anders

“Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Met lichte weemoed denk ik terug aan onze familievakantie in Oostenrijk. Voor de eerste keer niet op de lange latten, maar gewapend met een zonnebril en korte broek betraden wij de Oostenrijkse zomer. De keuze was gevallen op de deelstaat Karinthië, in het zuiden gelegen dicht bij de grens met Slovenië.

De jongens zijn inmiddels zeven en tien jaar oud dus een actievere vakantie leek een leuke afwisseling. Oostenrijk bleek daar helemaal geschikt voor. We stapten in de auto en kwamen elf uur later aan op onze bestemming: de Klopeiner See. De ‘oeh’s en aah’s’ galmden door de auto op het moment dat wij het meer zagen liggen. Een heldere, groenblauwe spiegel omringd door bergen, het warmste zwemmeer van Oostenrijk, precies zoals op de plaatjes. Voordat wij er erg in hadden, renden de jongens in zwembroek richting het meer en begonnen wij met onze eerste prioriteit: een groot glas bier. Dat smaakte goed! Onze dagen in Oostenrijk waren snel gevuld met de meest uiteenlopende bezigheden. Aangezien wij een paar dagen hadden waarop het kwik geen tropische temperaturen aantikte, waren ze prima geschikt voor activiteiten. Een greep.

Walderlebniswelt Klopeiner See

Vlak naast de Klopeiner See ligt dit overzichtelijke avonturenpark. Het heeft een kleine binnenruimte met klim- en springmogelijkheden en buiten kun je tussen de bomen door wandelen, een zipline pakken, springen en klauteren. Leuk voor kids tot ongeveer elf jaar.

MTB

De omgeving rond het meer leent zich perfect voor mountainbiken. Van eenvoudige routes, zoals wij ze namen rond de drie meren met hier en daar een klimmetje, tot routes voor de wat meer ervaren bikers onder ons. Je kunt echt over trails door de bossen scheuren of gewoon over de weg. Wanneer je een fiets huurt, kun je bij de verhuurder advies vragen over de juiste trails voor jou. Met begeleiding of zonder. Ook het Buro voor Toerisme aan de Klopeiner See is bijzonder behulpzaam. Breng ze dus vooral een bezoekje, anders zou je zomaar iets bijzonders kunnen mislopen.

Trapbootje, Suppen en zwemmen

Het meer leent zich natuurlijk uitstekend voor, jawel, watersporten. En dan met name Suppen, zwemmen of lekker in een waterfiets over het meer deinen. Ook biedt het de mogelijkheid om de onderwaterwereld te verkennen. Liever hardlopen? Met een ‘rondje meer’ tik je precies de vijf kilometer aan.

Grotten

In dit gebied kun je een aantal grotten bezoeken waaronder bijvoorbeeld Obir-Tropfsteinhöhlen. Hier ontdekte men miljoenen jaren oude geheimen over de geschiedenis van de aarde. Via vele stations kom je meer te weten over het innerlijk van de bergen. Veel dingen kunnen worden aangeraakt en gevoeld. Stalactieten en stalagmieten, sintervlaggen en prachtige steenzuilen wisselen elkaar af.

Elefantengras

Een heel erg leuk ‘Alice in Wonderland’-uitje was ons bezoek aan ‘Elefantengras’: een levensecht doolhof gemaakt van Elefantengras. Het was geen eenvoudige opgave om het uiteindelijke doel te bereiken, wat zorgde voor erg veel plezier en gelach. In het doolhof zijn verschillende houten dieren verstopt, waarvoor quizvragen zijn. Degenen die de vragen correct beantwoorden, hebben aan het einde van het seizoen de kans om een houten figuur te winnen in een loterij.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

VEEL TE ONTDEKKEN

Om nog maar even extra te benadrukken: wij heb-ben echt veel gehad aan het Buro voor Toerisme in Klopeiner See, dus loop naar binnen en laat je adviseren en inspireren. Er is veel te ontdekken in dit gebied dat nog vrij onbekend is voor Nederlanders. Veelal mensen uit Oostenrijk en Duitsland trekken ’s zomers naar Zuid-Karinthië. Meer info vind je op:
karinthie.com
klopeinersee.at
austria.info/nl

Andere interessante artikelen

Wandelen met Hike in Holland

Wandelen met Hike in Holland

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van natuur en cultuur. Nederland heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend, heeft een rijke geschiedenis en een grote diversiteit aan flora en fauna. Je reist bij uitstek duurzaam. Er is geen vliegtuig nodig en alles...

Das grüne herz

Das grüne herz

Bij de naam Tirol denkt iedereen meteen aan Oostenrijk. Bij de naam Steiermark waarschijnlijk (nog) niet. Toch is dit de deelstaat, ook wel Das Grüne Herz genoemd, die in opmars is. Er wordt fors geïnvesteerd in de skigebieden en nieuwe toeristische ontwikkelingen...

Lava, watervallen en wijn

Lava, watervallen en wijn

“Nog maar net wakker, wandelen we tussen de authentieke achttiende-eeuwse lavahuisjes van onze B&B naar de pittoreske ontbijtruimte. Op de achtergrond verschijnen de eerste zonnestralen al op de bergen. We worden verwelkomd door de geur van vers gebakken broodjes. We...