Guatemala in vijf dagen

Het land van de 326 vulkanen, vriendelijke bevolking, prachtige architectuur en natuurlijk de secret mountains van de Maya’s. Van kleurrijke en levendige steden zoals Antigua tot het nog onontdekte Yaxha National Park. Guatemala is honderd procent de moeite waard om te ontdekken en daar zijn diverse redenen voor.
Guatemala heeft genoeg te bieden om een rondreis van twee weken te maken. Pak dan bijvoorbeeld Semuc Champey mee, waar je prachtige turquoise baden vindt of ga naar de markt in Quetzaltenango. Wij waren vijf dagen in Guatemala, omdat we daarna doorreizen naar een ander land in Centraal-Amerika. Zo grenst Guatemala aan zowel Mexico als El Salvador en Belize. Het is dan ook de perfecte regio om meerdere landen te combineren binnen je reis. Zo kan je vanuit Guatemala gemakkelijk een trip naar Belize plannen of het vliegtuig naar Costa Rica pakken.

Magische Maya stad

Kom je aan in Guatemala City, dan is Tikal nog zo’n twaalf uur rijden met auto of bus. Heb je vijf dagen zoals wij, dan pak je het vliegtuig. In veertig minuten vliegt TAG Airlines je naar Flores, waar je het kleurrijke en sfeervol eilandje zeker niet mag overslaan. Flores is de perfecte uitvalbasis voor je bezoek aan Tikal. Vanaf daar rijd je in een uur richting het hoogtepunt van je reis door Guatemala; de bekende heilige Maya-stad. De oude stad ligt diep verborgen in de jungle en herbergt tientallen Maya-ruïnes en -tempels. Ze zijn niet allemaal zichtbaar, sommige zijn niet uitgegraven of gerestaureerd. Wél allemaal even bijzonder. In de loop der jaren heeft flora en fauna de overhand genomen. Een tempel die je niet mag overslaan, is tempel IV. Beklim de deze en eenmaal boven kun je uitkijken over de andere drie tempels. Ze liggen op een lijn, wat natuurlijk al een bijzonder gezicht is, maar om deze tempels middenin de jungle van boven te zien is magisch. Heb je langer de tijd, dan raden we je zeker aan om hier met een zonsopgang of zonsondergang te zijn. Beeld daar de geluiden van brulapen en toekans bij in en je weet zeker dat het een indrukwekkende beleving gaat zijn.

Onontdekt Yaxha

Na een bezoek aan Tikal zetten wij koers naar een onontdekt park op ruim een uur rijden. Hier bevindt zich het Yaxha-Nakum-Naranjo National Park. In dit park liggen de drie complexen op redelijke afstand van elkaar en vormen zij samen een driehoek. Wij gaan Yaxha bewonderen, het op drie na grootste Maya-complex in Guatemala waar zich meer dan 500 tempels bevinden. Van de tempels zijn er weer een heel aantal onaangetast en is er veel minder bekend over Yaxha, omdat er weinig details te vinden zijn op de ruïnes. Dat maakt de plek niet minder mooi, want wat bestaat dit complex uit prachtige tempels en meren! Met onder andere een grand plaza (trial path) met drie gigantische tempels, tempel nummer 216 waar je een fantastisch uitzicht hebt over de hele stad, Lago Yaxhá en Lago Sacnab. Zeker de moeite waard om tijdens je bezoek aan het noorden van het land te bewonderen.

Antigua

Eenmaal teruggevlogen naar de hoofdstad, rijd je in twee uur naar Antigua. De koloniale stad met kleine, hobbelige straatjes waar je heerlijk doorheen kunt dwalen en kunt genieten van de gekleurde huisjes. Net als veel Zuid- en Centraal-Amerikaanse landen heeft deze stad een Plaza del Armas: een levendig plein waar de lokale bevolking en toeristen samenkomen en vaak omringd door regeringsgebouwen, kerken en andere culturele gebouwen. Loop je door het prachtige Antigua, dan proef je de stad van dichtbij en kom je in contact met de lieve bevolking. Wil je de stad van bovenaf bekijken, ga dan naar Cerro de la Cruz. Je kunt hier uiteraard met de auto heen, maar ook te voet is het mogelijk om het uitzichtpunt te bereiken. Eenmaal aangekomen op Cerro de la Cruz, heb je een adembenemend uitzicht over de stad en kan je ook de diverse vulkanen vanaf dit punt bekijken. Ook staat de stad Antigua bekend om de jade-industrie en dus is het een aanrader om een van de jadefabrieken te bezoeken. De edelsteen is volgens de bevolking van Guatemala een beschermende steen die zorgt voor harmonie en geluk. Ook werden de stenen meegegeven aan de doden. Naast de jadefabrieken en het uitzichtpunt zijn er natuurlijk nog veel meer plekken te ontdekken in de stad. Zo is de Arco de Santa Catalina het meest kenmerkende gebouw. De gele boog is niet alleen een prachtig bouwwerk met op de achtergrond de Agua-vulkaan, maar ook heeft het een interessant verhaal. De boog was namelijk rond 1700 een loopgang tussen twee aan weerszijden van de straat gelegen kloosters, zodat de vele nonnen ongezien van het ene naar het andere gebouw konden gaan.

Lake Atitlan

Lake Atitlan wordt gezien als een van mooiste meren in Guatemala. Vanaf Antigua ben je in zo’n tweeëneenhalf uur bij het meer dat omringd wordt door imposante vulkanen en schattige dorpjes. Kom je bij het meer aan, ben je direct in een van de grotere dorpen, Panajachel. Dit is hét backpackersdorp van Lake Atitlan. Het is ook de beste plek om met een boot naar een van de andere dorpjes te gaan. Wij stapten aan boord en voeren richting San Juan La Laguna. Een uniek dorp waarbij je de inwoners, een Maya volk genaamd de Tz’utujil, echt leert kennen. Ze zijn allemaal erg trots op hun ambachtelijke tradities en laten het je graag zelf ervaren. Bij aankomst in het dorp worden we verwelkomd en vervoerd met een tuktuk. Een leuke manier om van A naar B te gaan en het is hier absoluut dé manier om jezelf te vervoeren in het dorpje.

Vulkaan Pacaya

Guatemala is het land van de vulkanen en dus kan je het land niet verlaten zonder een van de 326 te beklimmen. Wij beklommen een van de drie actieve vulkanen genaamd Pacaya. Op ruim anderhalf uur rijden van de hoofdstad ligt de vulkaan en kun je beginnen aan de klim. Het eerste gedeelte door het bos is prima te doen, om vervolgens aan te komen bij gedeelte twee, over het donkere vulkanische zand. Prachtig! Je wordt omringd door groene bossen, wat een bijzonder mooi contrast is met het zwarte zand. Loop je het ‘pad’ af, dan heb je een fantastisch uitzicht op de omringende vulkanen, waaronder ook de hoge vulkaan Agua. Voor de meeste reizigers is dit het eindpunt van de hike. Hier geniet je van het uitzicht en kun je over het opgedroogde lava lopen. Voor ons eindigde het avontuur hier nog niet, wij gaan de vulkaan écht beklimmen. Dit is overigens wel op eigen risico. De klim omhoog is niet alleen heel steil, maar ook lastig vanwege het vulkanische zand en de steentjes. Daarnaast speelt ook de fikse hoogte een rol. Na zeker een halfuur tot driekwartier klimmen, bereik je de top van de vulkaan en is het uitzicht spectaculair. De lava stroomt aan de andere kant van de vulkaan naar beneden. Af en toe spuwt de vulkaan zelfs stenen de lucht in. Adembenemend!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Ticket to the Tropics

Ticket to the Tropics

In november heb ik met een four-wheel drive een prachtige reis door Costa Rica gemaakt. Een perfect land voor actieve vakantiegangers en natuurliefhebbers, en met prachtige accommodaties. We vliegen in circa twaalf uur naar Panama-Stad, na een korte overstap en één...

Boquette: zes highlights

Boquette: zes highlights

Boquete is een klein bergstadje in Panama en ligt in de westelijke provincie Chiriquí. Gelegen op zo’n zestig kilometer van de grens met Costa Rica op een hoogte van 1.200 meter boven zeeniveau biedt dit gebied het hele jaar door koelere temperaturen dan in de rest...

She’s a beauty

She’s a beauty

De schoonheid van de natuur in Costa Rica gaat elk voorstellingsvermogen te boven. Biologen wereldwijd roemen de biodiversiteit en ook toeristen weten het land in Midden-Amerika te vinden. Zuig je longen vol met pure lucht in een ongerept oerwoud, adem mee met de zee...