Langs de eilanden

Vanaf Bali reis je per speedboot heel makkelijk naar de omliggende eilanden. Danielle Sluimers ging eilandhoppen van Bali naar Nusa Lembongan, de Gili-eilanden en Lombok.

Seminyak

Zodra op de luchthaven van Denpasar de deuren naar de aankomsthal opengaan, weet ik niet waar ik moet kijken; zo veel mensen staan er met naambordjes in hun handen. Het duurt dan ook even voor ik mijn chauffeur gevonden heb. In een half uur rijden we naar het hotel in Seminyak, een gezellige en trendy plaats in het westen van het eiland met veel restaurants en bars. Ik verblijf hier een nacht, aan het einde van de reis zal ik terugkeren naar Bali om meer van het eiland te zien. Vanuit Seminyak loop je zo over het strand naar Legian en het drukkere Kuta. Het is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Tanah Lot tempel, de enige Balinese tempel die op rotsen in zee is gebouwd. Vanwege de ligging kun je Tanah Lot alleen goed bezoeken wanneer het eb is.

Met de boot naar Nusa Lembongan

De volgende dag rijd ik met mijn reisgenoten naar de haven van Sanur voor de overtocht naar Nusa Lembongan. Dit eiland ligt ten zuidoosten van Bali en je vaart er in een half uurtje naartoe. De overtocht wordt onderbroken voor een stop bij een ponton. Hier maak ik kennis met de onderwaterwereld tijdens een zogenaamde Marine Walk. Er wordt een grote glazen helm op mijn hoofd gezet die boven water niet te tillen is, maar onder water zo licht als een veertje blijkt te zijn. Eenmaal onder water zwemmen de scholen gekleurde vissen me tegemoet.

Op de scooter

Op Nusa Lembongan kun je zeker een aantal dagen doorbrengen. Huur een scooter en rijd naar verborgen strandjes, tempels en uitzichtpunten. Op Dream Beach is het heerlijk genieten. Een eindje verderop ligt Devil’s Tear. Bij vloed slaan hier enorme golven stuk tegen de rotsen, waardoor het water meters hoog de lucht in spuit. Een spectaculair gezicht. Op het strand van Jungut Batu heb je met helder weer uitzicht op Gunung Agung, een vulkaan en tevens de heiligste berg van Bali.

Autovrij eiland

In tweeënhalf uur varen we via Padangbai (Bali) naar Gili Trawangan. Op het bovendek is het heerlijk, zo in het zonnetje en met het briesje van de zee. De oplettende bemanning attendeert ons op rondspringende dolfijnen! Gili Trawangan is een autovrij eiland en daarom is paard en wagen een veel gebruikt vervoermiddel. Om het eiland te verkennen, huur ik een fiets. Als je doorfietst ben je in een uur het eiland rond, maar er zijn genoeg mooie plekjes om te stoppen.

Drie Gili’s

Van de drie Gili-eilanden heeft Trawangan het beste uitgaansleven. Met een lengte van slechts twee kilometer is Gili Meno het kleinste van de Gili’s. Vanwege de rust wordt dit eiland veel aangedaan door honeymooners. Gili Air ligt het dichtst bij Lombok en is ook heel rustgevend. Een fijne plek voor yoga- en meditatiecursussen.

Zwemmen met een schildpad

We snorkelen rondom Gili Meno en Gili Air. Met name in het water rondom Gili Meno worden vaak schildpadden gezien en ook wij hebben geluk. Het is er weliswaar maar één en vanwege zijn schutkleuren moet je goed kijken, maar het is geweldig om een stukje met hem mee te zwemmen.

Lombok

In een kwartiertje varen we van Gili Trawangan naar Lombok. Wat mij gelijk opvalt aan dit eiland, is hoe groen het er is. De vergezichten over de rijstvelden zijn prachtig. We maken een hike naar de Sendang Gile en Tiu Kelep watervallen. Onderweg moeten twee rivieren overgestoken worden en dit gaat niet zonder natte voeten. Ik laat me verleiden tot een watervalmassage; het water is erg koud! Ook bezoeken we een traditioneel Sasak-dorp. Zo’n 85% van de Sasak-bevolking woont op Lombok. Deze bevolkingsgroep leidt een sober leven en woont in familiegroepen in bamboehutten. De Sasak trouwen vrijwel uitsluitend onderling en houden zo hun eigen cultuur in stand.

Ubud

Terug op Bali verblijf ik in Ubud. Het ligt te midden van rijstterrassen in een mooie natuurlijke omgeving. Door de aanwezigheid van vele kunstenaars en galerieën in combinatie met mooie tempels en de Balinese cultuur en tradities, is Ubud het culturele hart van Bali. Er zijn vele gezellige eettentjes en bars en in de omgeving is veel te doen. Als je vroeg opstaat, kun je de ochtendmarkt van Ubud bezoeken, waar verse groenten, fruit en bloemen worden verkocht.

Rijstterrassen

We bekijken in Ubud de tempels Tirta Empul en Gunung Kawi en de rijstterrassen van Tegalalang. Wil je de drukte voor zijn, bezoek de terrassen dan vroeg in de ochtend. De Tirta Empul tempel is een van de belangrijkste tempels van Bali. Van de heilige Tampak-bron wordt gezegd dat deze genezende krachten heeft. We zien ook de Gunung Batur, de bekendste vulkaan van Bali. Als ik meer tijd had gehad, had ik graag de beklimming naar de top gewaagd. Een van de vele redenen om snel terug te keren!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Het land van de rijzende zon

Het land van de rijzende zon

Japan heet in het Japans ‘Nippon’, wat 'de oorsprong van de zon' betekent. Achter een ultramoderne façade gaat een traditionele wereld schuil vol gebruiken en gedragsregels. Eenvoud is in Japan tot een kunst verheven. Dit zie je terug in de zen tuinen, theeceremonies...

De top 5 van Taiwan

De top 5 van Taiwan

Wat is toch die stip voor de kust van China, zo’n beetje tussen Shanghai en Hongkong in? Gescheiden door de Straat van Taiwan, ligt het eiland Taiwan op zo’n 250 kilometer van zijn grote buur vandaan. Maar scheer het voormalige Formosa niet zomaar over één kam met...

Fietstocht over de Koningsweg

Fietstocht over de Koningsweg

Marcel en zijn vrouw waagden zich afgelopen november aan een fietstocht over de Koningsweg in Laos. Een tocht tussen de voormalige koningssteden Luang Prabang en Vientiane, waar ze zich vergaapten aan de natuur. Het stel deelt hun ervaringen met TRAVELBOOK.Wij houden...