Moskou en St. Petersburg, a tale of two cities

Nog geen tien jaar nadat de eigenzinnige tsaar Peter de Grote 
St. Petersburg had gesticht, werd het de hoofdstad van Rusland. Later werd dat Moskou. Inwoners van St. Petersburg vinden dat ze eigenlijk nog in de tsaristische hoofdstad wonen, het echte culturele hart. Moskovieten zien St. Petersburgers daarentegen niet als Russen maar als reserve-Europeanen.

Land: Europa | Rusland

 De steden verschillen enorm, wat een gecombineerde reis tussen Moskou en St. Petersburg heel aantrekkelijk maakt. Binnen vier en een half uur reis je van hartje Moskou naar hartje St. Petersburg met de Sapsan, de hogesnelheidstrein. Deze trein is heel comfortabel en onderweg merk je meteen dat Rusland niet heeft stilgestaan.

Izaäkkathedraal, St. Petersburg

De Izaäkkathedraal was de huwelijkskerk van de Romanovs. Dat waren geen bescheiden feestjes. Tot 14.000 mensen konden de dienst bijwonen (staand weliswaar, zoals dat in de orthodoxe kerk hoort). Het kostte architect Auguste de Montferrand heel wat hoofdbrekens om de enorme kerk op de drassige grond van St. Petersburg te zetten. De enorme, met goud beslagen koepel beheerst de skyline van de stad. Als je wilt, kun je de Colonnade (de rand onder de koepel) bezoeken en genieten van het adembenemende uitzicht.

Kerk van de verlosser op het bloed, St. Petersburg

Tsaar Alexander II was de meest vooruitstrevende tsaar van allemaal. Hij maakte serieuze plannen om van Rusland een parlementaire democratie te maken. Hoe ironisch dat uitgerekend hij slachtoffer werd van een aanslag. Op de plek van de aanslag liet zijn zoon een adembenemend mooie kerk bouwen (vandaar de naam). Niet in de ‘moderne’ stijl van St. Petersburg, maar in de ‘oude’ stijl van Moskou. Een boodschap in steen: onder Alexander III werd de klok weer teruggedraaid. Vlakbij, aan de Malaya Konyushennaya Ulitsa kun je goed bijkomen van al dat moois.

Nevski Prospekt, St. Petersburg

De Nevski is het culturele en commerciële hart van de stad. Het ‘uitzicht op de Neva’, waar de straat zijn naam aan te danken heeft, wordt afgesloten door de Admiraliteit met zijn Gouden Spits: een van de symbolen van de stad. Doordat de straat zo breed is en de gebouwen eraan zo groot, vergeet je soms dat hij vier en een halve kilometer lang is! Ben je moe van je verkenning, sla dan af in de Rubinstein Ulitsa waar je de hipste restaurantjes en barretjes vindt. Hier is St. Petersburg ‘the city that never sleeps’.

Hermitage, St. Petersburg

De collectie van het Hermitagemuseum is zo groot dat als je ieder object twintig seconden zou willen bekijken, je negen jaar non-stop bezig zou zijn… En dat in een prachtig paleis, waar geschiedenis werd geschreven. De Hermitage is ‘hors catégorie’. Probeer niet alles te doen: dat is onmogelijk. Bepaal vooraf goed wat je wilt zien. Besteed wat tijd aan het paleis met zijn verhalen, en je favoriete kunststromingen. Probeer bij binnenkomst ‘preventief’ te plassen. In het paleis en museum zijn maar weinig toiletten!

Kremlin, Moskou

Sommige gebouwen lijk je al je hele leven te kennen: het Witte Huis, de Chinese Muur, en natuurlijk het Kremlin! Hoewel de meeste oude Russische steden een Kremlin hadden (het betekent gewoon ‘versterking’) moet je voor het Kremlin in Moskou zijn. Hier zie je dat Rusland een kruispunt is van culturen, op de grens van Europa en Azië. Voor een hapje, of om te shoppen, kun je terecht in het drie verdiepingen tellende ondergrondse winkelcentrum Okhotny Ryad, pal ten noorden van het Kremlin.

St. Basil kathedraal, Moskou

Eeuwen zuchtte Rusland onder het ‘Mongoolse juk’. Toen Ivan de vierde (de verschrikkelijke) het kanaat van Kazan overwon, en de dreiging definitief ten einde was, moest dit natuurlijk gevierd worden. Er werd een prachtige kerk gebouwd. De kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel ziet er (vanwege de aanleiding) vrijwel oriëntaals uit. Je kunt je niet voorstellen dat dit iconische gebouw bijna aan de sloopwoede van Stalin ten prooi viel!

Metro, Moskou

Twee en een half miljard mensen maken er jaarlijks gebruik van. En toch is het er brandschoon, zonder graffiti of vernielingen. De Moskovieten zijn terecht trots op hun ‘paleizen van het proletariaat’. Met name bij de oudere stations werden kosten noch moeite gespaard. Met één kaartje kun je de hele dag genieten van al dit moois, zolang je maar niet boven de grond komt! Enkele van de mooiste stations (zoals bijvoorbeeld Kievskaja) bevinden zich aan de ‘ring’ (lijn 5).

Geschreven door Bart van Mierlo

Tijdsverschil In Sint-Petersburg en Moskou, is het 1 uur later dan in Nederland
Taal Russisch 
Valuta Russische roebel (RUB)
Visum Ja
Vaccinaties Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Rusland aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Voor Rusland wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur verblijft in de maanden maart tot en met november. Overleg voordat je gaat altijd even met de GGD.
Beste reistijd hele jaar door
Gemiddelde temperatuur afhankelijk van de tijd van het jaar
Gereisd met SRC Reizen

Wist je dat

• St. Petersburg vier miljoen inwoners en Moskou 12 miljoen heeft?
• Er weinig steden zijn die zoveel kunstschatten herbergen als St. Petersburg en Moskou?
• Een Rus het ongemakkelijk vindt om zonder aanleiding naar iemand te lachen? Westerlingen die lachend over straat lopen, worden door de Russen daardoor vreemd aangekeken.

Andere interessante artikelen

Wandelen met Hike in Holland

Wandelen met Hike in Holland

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van natuur en cultuur. Nederland heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend, heeft een rijke geschiedenis en een grote diversiteit aan flora en fauna. Je reist bij uitstek duurzaam. Er is geen vliegtuig nodig en alles...

Das grüne herz

Das grüne herz

Bij de naam Tirol denkt iedereen meteen aan Oostenrijk. Bij de naam Steiermark waarschijnlijk (nog) niet. Toch is dit de deelstaat, ook wel Das Grüne Herz genoemd, die in opmars is. Er wordt fors geïnvesteerd in de skigebieden en nieuwe toeristische ontwikkelingen...

Lava, watervallen en wijn

Lava, watervallen en wijn

“Nog maar net wakker, wandelen we tussen de authentieke achttiende-eeuwse lavahuisjes van onze B&B naar de pittoreske ontbijtruimte. Op de achtergrond verschijnen de eerste zonnestralen al op de bergen. We worden verwelkomd door de geur van vers gebakken broodjes. We...