Slow Travel: De kunst van je tijd nemen op reis

Eindelijk is het weer tijd om naar een van onze favoriete bestemmingen te gaan: Thailand. Dit land voelt altijd een beetje als thuiskomen, maar dan omgeven door warmte en exotische geuren. Deze keer hebben we een rondreis gekozen met een wat minder omlijnd programma en daardoor veel meer vrijheid.
Land: Azië | Thailand

Bruisend Bangkok

We vliegen voor het eerst met Turkish Airlines, wat heel comfortabel blijkt te zijn in een goed toestel en met uitstekende service. Tijdens onze vrij korte overstap in Istanbul vervelen we ons zeker niet. Wat een fantastische, moderne luchthaven is dat, met heel veel winkels en restaurants. Na aankomst in Bangkok worden we hartelijk ontvangen in de aankomsthal en naar onze transfer begeleid, die ons naar ons hotel brengt. Ja, we zijn echt weer in het levendige en soms hectische Bangkok. Na de check-in en een douche duiken we snel de stad in voor onze eerste echte Thaise maaltijd in tijden. Genieten! De volgende dag hebben we voor de tweede keer, en hopelijk niet voor het laatst, de geweldige fietstour in Bangkok gedaan. Omgeven door de geuren en kleuren van de stad landen we pas echt in Thailand. De rest van onze tijd in deze stad brengen we vooral wandelend door in het kleurrijke Chinatown en in het rustigere, groene Lumpini Park.

Historie en een drijvend hotel

We reizen in een auto met chauffeur, zonder gids, naar de groene River Kwai. We maken een tussenstop bij de Damnoen Saduak drijvende markt, waar we in ons bootje tussen de bootjes met koopwaar varen. Het is er een drukte van belang en we krijgen, ondanks ons goede ontbijt, alweer trek van alle etensgeuren om ons heen. Bij aankomst in Kanchanaburi maakt onze chauffeur ons duidelijk dat we hier tijd hebben om een paar uur rond te lopen en te lunchen. Na een heerlijk hapje eten wandelen we naar het Death Railway Museum en natuurlijk naar de Brug over de River Kwai. We vinden onze auto waar we deze hebben achtergelaten en worden naar de Hellfire Pass gebracht. We wandelen door het serene, groene gebied waar geallieerden in zware omstandigheden een spoorbaan uit de rotsen hebben gehouwen en gebouwd, met als gids een audiotour in het Nederlands. Door deze audiotour komt de geschiedenis tot leven, heel indrukwekkend.

We zijn verbaasd dat het water in de poelen echt zo blauw is als op de foto’s

De kers op de taart is ons hotel deze avond. We verblijven in een resort
van hout en bamboe dat drijft op de rivier, omgeven door natuur. ’s Avonds heffen we ons glas op ons terras, met het geluid van de kabbelende rivier als achtergrondmuziek. Wat een dag!
We verlaten de River Kwai-regio nog niet, want we hebben ook nog een excursie naar de Erawan-watervallen bijgeboekt. We zijn verbaasd dat het water in de poelen echt zo blauw is
als op de foto’s. Een pad leidt ons via verschillende plateaus van de waterval de heuvel op. Hoe hoger we komen, hoe rustiger het wordt, heerlijk. In de middag maken we uiteraard nog een ritje per trein over de Death Railway. Met de wind in de haren, want de ramen in de trein zijn open en hebben geen glas, rijden we over de historische spoorweg en genieten we van de natuurrijke omgeving.

De tempels van Ayutthaya

Vandaag staan de tempels in het Historisch Park van Ayutthaya op het programma. We hebben alle tijd om hier rond te wandelen. De prachtige tempels zijn elk uniek en het moet er in de gloriedagen van de hoofdstad Ayutthaya schitterend uit hebben gezien. Aan het einde van de middag worden we naar het treinstation gebracht, waar we de nachttrein naar Chiang Mai nemen. De stoeltjes worden al snel omgebouwd tot bedjes als we de nacht in rijden.

De charme van Chiang Mai

We zijn al vaker in Chiang Mai geweest, dus we gaan het lekker rustig aan doen. We hebben wel weer een fietsexcursie geboekt. In tegenstelling tot Bangkok fietsen we nu juist de stad uit, door dorpjes en over rustige landweggetjes. We krijgen zo een glimp van het dagelijks landelijke leven. Verder wandelen we een dag in het oude, ommuurde centrum van Chiang Mai. We zien hier verschillende oude tempels, ontspannen op een paar terrasjes en genieten van de heerlijke Noord-Thaise keuken, mijn persoonlijke favoriet! Ook nemen we een taxi naar Wat Doi Suthep, een prachtige tempel met gouden stoepa op een heuvel buiten de stad. En in de avond mag een bezoek aan de avondmarkt niet ontbreken, waar we wat souvenirtjes voor het thuisfront inslaan.

Ontspannen aan het strand

Hoewel we het deze reis rustig aan hebben gedaan, hebben we toch erg zin in onze strandvakantie. We worden naar de luchthaven van Chiang Mai gebracht voor onze vlucht naar Bangkok. Hier worden we weer netjes opgewacht en naar de badplaats Hua Hin gebracht. We hebben heel luxe geüpgraded naar het prachtige Centara Grand Beach Resort. Niet alleen omdat dit een van de oudste hotels van Hua Hin is, maar ook vanwege de goede locatie. Het ligt namelijk aan een heel mooi stuk strand van Hua Hin en je loopt bovendien gemakkelijk het centrum in, iets wat we heel graag doen. Ons verblijf hier overtreft alle verwachtingen. Wat worden we verwend! De service is onovertroffen en het ontbijt is elke ochtend weer een hoogtepunt van de dag. De dag brengen we loungend aan het zwembad of op het strand door. ’s Avonds hebben we de moeilijke taak om telkens weer een keuze te maken uit de vele restaurants in Hua Hin.

Helemaal uitgerust en opgeladen zijn we huiswaarts gekeerd. Het was wederom een heerlijke vakantie en we weten zeker dat dit niet onze laatste keer in Thailand was.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Reisinformatie Thailand

Tijdsverschil: +6 uur
Taal: Thai
Valuta: Thaise baht
Visum: niet nodig
Vaccinaties; DTP en hepatitis A. Informeer voor actueel advies altijd bij de GGD
Beste reistijd: november tot en met februari
Gemiddelde temperatuur: 26 °C tot 28 °C
Reisduur: 17 dagen
Reisperiode: juli
Gereisd met: 333travel
Stekker: wereldstekker

Andere interessante artikelen

5 Hikes in Hong Kong

5 Hikes in Hong Kong

Hongkong is wereldberoemd om zijn spectaculaire wolkenkrabbers die Victoria Harbour omringen, maar er is ook een groenere kant van de stad, met prachtige wandelpaden die gemakkelijk te trotseren zijn. Hoewel de beroemdste wandelroute in Hongkong de Dragon's Back is,...

Slapen in de kruin van een boom

Slapen in de kruin van een boom

Thailand is een van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Toch kent het land nog steeds talloze onontdekte plekjes. De ondoordringbare natuur, de culturele hoogstandjes en de immer vriendelijke lokale bevolking zorgen samen voor een...

De vele gezichten van India

De vele gezichten van India

Paulien, geboren op de Veluwe, startte haar reisleven in ‘73 met een jaar in een kibboets in Israël. Vanaf dat moment heeft het avontuur haar niet losgelaten. Toen ze een keer geen bestemming kon kiezen, prikte ze met haar ogen dicht op de wereldkaart.Bestemming:...