Smaakvolle geheimen

Frankrijk kent veel regio’s voor een fijne vakantie, van de Atlantische kust tot de Middellandse Zee. Van zonovergoten stranden tot dromerige dorpjes; is er eigenlijk iets wat het land níet heeft? Ook op culinair vlak is Frankrijk een uitblinker. Wij gaan op een gastronomische reis naar het midden van het land, waar we omringd worden door mede-fijnproevers.
IMG_9879 (1)
LEES VERDER

We hebben trek in een streek vol fijnproeversadresjes en reizen in oktober naar Bourgondië, oftewel Bourgogne. Het najaar is bij uitstek een geschikte periode voor een gastronomische route in deze regio. De wijnboeren en andere telers hebben dan het echte zware werk achter de rug en ontvangen vol trots nieuwsgierige liefhebbers voor een praatje en proeverij. Culinaire keuzestress is hier niet nodig, want via de Vallée de la Gastronomie ontdekken we de lekkerste plekken. Van Dijon tot Villefranche-sur-Saône reizen we door het idyllische heuvellandschap van Bourgogne en Beaujolais.

Proosten in Dijon

Onze reis starten we heel toepasselijk in de hoofdstad van de Bourgogne, in Dijon. Met een reden. In hartje centrum begint onze gastronomische wandeling met gids door de kleine, karakteristieke binnenstad. Eigenlijk boeken we zelden een begeleide tour, maar deze ‘gourmet walk’ is echt een aanrader. Het brengt ons naar bijzondere adresjes die we zelf niet zouden vinden. Zoals Mulot et Petitjean (voor brood en zoetigheden) en restaurant Maison Millière. We zijn compleet verrast door deze leuke wandeling, de historische informatie en de lekkere plekken die we bezoeken. We gaan ook naar het Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin, een museum en wijnhuis in één. We maken er onder andere een reis door de tijd en zien hoe de Fransen vroeger dineerden. Er zijn ook (brocante) winkels en er wacht een walhalla aan wijnen. Uiteraard ook om te proeven. Tip: neem iets meer de tijd (meer dan 1 dag) voor een bezoek aan zowel het centrum van Dijon als het Cité Internationale.

Rode bessen

We reizen verder richting het graafschap Charolais, de bakermat van de gelijknamige koeien. Net als we Nuits-Saint-Georges verlaten, stoppen we al voor een opmerkelijk adresje in Concœur: La Ferme Fruirouge. Deze boerderij teelt op  biologische wijze rode bessen en verwerkt ze tot vruchtenjam, alcoholische en niet-alcoholische dranken (waaronder de beroemde crème de cassis de Bourgogne), azijn en mosterd. En wat te denken van rodebessenketchup! De sympathieke Sylvain en zijn vrouw Isabelle zijn inmiddels de zevende generatie die de passie voor rode bessen voortzetten.

Mosterd uit Beaune

De mosterd uit Dijon is wereldberoemd, maar tot onze verbazing bezoeken we de laatst overgebleven traditionele mosterdmaker, sinds 1840, in Beaune! De interactieve rondleiding door de fabriek van het familiebedrijf La Moutarderie Edmond Fallot laat een intense indruk achter. Bij het bekijken van het productieproces (achter glas), bezorgt de mosterdgeur ons, letterlijk, tranen in de ogen.

Chocola uit Charolles

Nog altijd in de Charolais, overnachten we in Charolles bij Maison Doucet. We dineren in het bijbehorende restaurant (met Michelinster) van chef Frédéric Doucet. Voordat het zover is, brengen we in Charolles eerst een bezoek aan hét museum van de regio: La Maison du Charolais. Het geeft ons een kijkje in de biodiversiteit in deze regio en de passie voor de runderen. Ook leuk en leerzaam voor kinderen! Schuin tegenover het museum worden we enthousiast ontvangen in misschien wel het lekkerste chocoladeatelier van Frankrijk: Maison Dufoux. Oui, zeggen we beiden, als de manager ons vraagt of we de ‘fabriek’ willen bezoeken. We zien hoe op ambachtelijke wijze, nog met de hand, de seizoenscreaties worden gemaakt. Tip: kom hier niet (of juist wel) met een lege maag, want de chocolade smaakt werkelijk voortreffelijk. Het was patissier-chocolatier Bernard Dufoux die dit chocoladehuis wereldberoemd maakte.

Smaakvolle oliën

Inmiddels zijn we in het zuiden van de Bourgogne en vertoeven we in de Beaujolais. Onderweg passeren we charmante dorpjes, elk met hun eigen geschiedenis. Dorpjes die tot de verbeelding spreken, met van die fijne kronkelige, geplaveide straatjes. In Beaujeu nemen we deel aan een kookcursus en bezoeken we Huilerie Beaujolaise. Hier ontdekken we hoe noten en zaden worden omgetoverd tot smaakvolle oliën, die elke maaltijd naar een hoger niveau tillen. Een fles van hun beste olie wordt een perfect souvenir voor thuis.

Dorp uit het boek

We stoppen ook bij de Oenothèque van Château de Pizay, waar je niet alleen kunt genieten van heerlijke wijnen, maar ook meer leert over de geschiedenis van het landgoed en zijn invloed op de regio. Vijftien kilometer zuidelijker zijn we in Vaux-en-Beaujolais, ook wel bekend als Clochemerle, de naam van de roman van Gabriel Chevallier. Hij liet zich inspireren door dit dorp en op de gevels worden fi guren uit zijn roman getoond. Wanneer de avond valt, dineren we bij Auberge de Clochemerle (Michelinster). Een onvergetelijke avond waarbij de chef zijn creativiteit en passie voor lokale ingrediënten met liefde aan zijn gasten toont.

Historie en gastvrijheid

Onze reis eindigt in Villefranche-sur-Saône. De laatste avond van onze culinaire reis bezoeken we het uitstekende restaurant Le Bistronome. Terwijl we smakelijk dineren, blikken we terug op een enerverende roadtrip vol verrassingen. Het ligt voor de hand de wijnen in de Bourgogne en de Beaujolais als hoogtepunten te beschouwen, maar La Vallée de la Gastronomie heeft ons laten zien dat deze streek zoveel meer te bieden heeft. Er is ook culinaire passie, historie en bovenal heel veel gastvrijheid.

WIJN VAN NOORD NAAR ZUID

We reizen langs de nobele ‘cru’s’ (wijngaarden) in het noorden van de Bourgogne naar de elegante wijnen in de Beaujolais. We bezoeken onderweg diverse wijnboeren, van familiebedrijven tot gerenommeerde châteaux. Overal worden we even hartelijk ontvangen. Op elk wijndomein wordt open en in geuren en kleuren verteld over de bodemsoort, de typische druiven, het proces van wijn maken, de vele generaties en hun tradities. Overal wordt een andere werkwijze gehanteerd en elk verhaal is anders. Dat maakt het zo boeiend om verschillende wijngoederen te bezoeken. Enkele aanraders:

  • DOMAINE PHILIPPE GAVIGNET, NUITS-SAINT-GEORGES – vijfde generatie
  • MAISON ANDRÉ DELORME, RULLY – ook Crémants de Bourgogne
  • CHÂTEAU DE JULIÉNAS, JULIÉNAS
  • DOMAINE CHRISTOPHE SAVOYE, CHIROUBLES – 100 jaar oud
  • CHÂTEAU BELLEVUE, VILLIÉ-MORGON
  • CHÂTEAU DE PIZAY, BELLEVILLE-EN-BEAUJOLAIS – met oenotheek
  • DOMAINE JEAN PIERRE RIVIERE, LACHASSAGNE – sinds 1682
VALLÉE DE LA GASTRONOMIE

Heerlijke eetadressen op onze route:

  • LA FERME FRUIROUGE, CONCŒUR – rode bessen
  • LA MOUTARDERIE EDMOND FALLOT, BEAUNE – mosterd
  • LA MAISON DU CHAROLAIS, CHAROLLES – proeverij en museum
  • RESTAURANT FRÉDÉRIC DOUCET, CHAROLLES – Michelinster
  • HUILERIE BEAUJOLAISE, BEAUJEU – oliën
  • RESTAURANT AUBERGE DE CLOCHEMERLE, VAUX-EN-BEAUJOLAIS – Michelinster
  • RESTAURANT LE BISTRONOME, VILLEFRANCHE-SUR-SAÔNE

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Vallee de la Gastronomie

Ga voor meer informatie naar valleedelagastronomie.com en france.fr