Varen op het grootste cruiseschip ter wereld

“Als ik zeg: het schip waarmee ik op vakantie ga, is 362 meter lang. Dan begrijp je vast dat het groot is, maar hoe omvangrijk is het nou echt? Ik ben als vrachtwagenchauffeur veel onderweg en kom op de snelweg elke honderd meter een hectometerpaaltje tegen. Dan moet je voorstellen dat je de afstand tussen drie groene bordjes plus nog royaal de helft bij elkaar moet optellen. Zo gigantisch is Symphony of the Seas®.” Jaap Land (60) voer met zijn vrouw Margriet een midweek over de Middellandse Zee op het grootste cruiseschip ter wereld.
Land: Algemeen
“Als je in de haven aankomt, kijk je letterlijk tegen het schip op. Dan ben je nog niet eens aan boord. Je verwacht tijdens het inchecken een enorme mensenmassa maar dat verspreidt zich vanzelf. Je komt niet in overbevolkt gebied.” Jaap en Margriet zijn zo’n tien keer op cruise geweest via AMCA Cruises. Daardoor weten zij hun weg op de schepen van Royal Caribbean International ondertussen goed te vinden. “Je loopt niet over het schip; je bent een wandeling aan het maken. Bijvoorbeeld door het park met echte bomen en planten. Als je voor de eerste keer via het dek het Central Park in wandelt dan weet je niet wat je overkomt. Je bent op een schip en opeens bevind je je tussen duizenden planten en bomen in de buitenlucht. Met een beetje fantasie zie je daar iemand met een kruiwagen, een schoffel en een hark voorbijlopen. Vanaf het zwembad op de bovenste dekken heb je uitzicht op deze groene oase. Daar word je lekker rustig van, toch?”.

Baywatch on board

Symphony of the Seas herbergt 2.755 hutten en zorgt dat er voor alle gasten genoeg te doen is. Er zijn speeltuinen, waterparken, een ijsbaan, klimmuur, promenades en een AquaTheater. De zeedagen zijn ideaal om het grootste cruiseschip te ontdekken. “Het theater zit achter op het schip, waar ze shows geven. Het is immens groot, bijna niet voor te stellen dat je op zee bent. De shows zijn elke keer verschillend. Als de show van vandaag je smaak niet is, dan is er de volgende dag misschien wel wat leuks.” Het cruiseschip kent zeven themagebieden met elk hun eigen specialiteit. “Op de Boardwalk en de Royal Promenade is het net alsof je door de winkelstraat loopt. Links een bar, rechts de Starbucks, onderweg kom je een echte auto tegen. Je loopt er langs zoals je ook in de binnenstad zou doen; het voelt heel natuurlijk.” Kinderen kunnen midgetgolfen, naar het sportveld, wandklimmen, leren surfen op een flowrider en er is een kabelbaan die over het open gedeelte van het schip heen sjeest. Jaap heeft zijn zoons ook aangestoken met het cruisevirus en zijn kleindochter is inmiddels oud genoeg om een keertje mee te gaan. “Kinderen kunnen zich onmogelijk vervelen tijdens een dag op zee. Bij het gigantische zwemparadijs zijn er Baywatch-strandwachten, dat is geweldig om te zien. Ken je die serie? De strandwachten in rode zwembroeken heb je daar ook. Als je zelf met je neus in de boeken zit, dan kunnen de kinderen lekker hun eigen gang gaan.”

Hoogstpersoonlijke
ontmoetingen

“Op een gegeven moment ging ik een biertje halen. De barman noemde mij bij mijn naam en wist mijn kamernummer. Wat bleek nou? Hij had een fotografisch geheugen. Onvoorstelbaar. De grootsheid is niet alleen de omvang van het schip maar ook de mate van service en hoe ik als gast word behandeld.” Op vaste plekken aan boord zijn plattegronden te vinden en overal loopt personeel rond. “Je hoeft het maar te vragen en ze brengen je naar waar je wilt zijn. Je kunt onmogelijk verdwalen.” Hoewel er zo’n 6.780 gasten mee varen, kost het weinig moeite om andere mensen te ontmoeten. “Als je gaat eten, dan kun je een privétafel bestellen of aan een grote tafel zitten met zes, acht of tien personen. Zo kom je in contact en als het klikt, tref je mensen nog een keer. Hetzij aan een bar, hetzij bij een show. Je moet er natuurlijk wel zelf een stap in zetten. Dat geldt in principe overal voor; je moet het zelf doen. Als je in je hut blijft zitten, maak je niets mee.” Jaap en Margriet genieten samen graag van een wijntje of whisky en lekker eten. “Bij die whisky rook ik graag een goede sigaar. We gaan ook naar het theater voor de shows en kiezen uit workshops zoals sushi maken en een rondleiding door de keuken. Je krijgt altijd een programma met wat er de volgende dag te doen is. Zwemmen doe ik ook nog wel, maar ik ga echt niet wandklimmen. Dat mogen de jonge gasten doen.”

Geen smoking nodig

De Middellandse Zee-cruise startte en eindigde in Barcelona. Florence was Jaap zijn favoriete bestemming. “Wij gingen zelf op pad, maar hadden natuurlijk ook een excursie kunnen regelen via de rederij. Ik vraag ter plaatse altijd aan locals: “Joh, waar ga jij uit eten?”. Dan weet je waar je echt moet zijn, en waar je niet de hoofdprijs betaalt. Wij kwamen zo terecht in een supergeweldig restaurant met door takken gestookte ovens. Ik heb nog nooit zo lekker gegeten terwijl ik daar zelf niet binnen was gestapt.” Jaap roept iedereen op om het cruisen een kans te geven. “Ik kan uit de grond van mijn hart zeggen: probeer het een keer. Er is van alles wat: je kunt voor een hamburger gaan of luxe eten. Je hoeft echt geen miljonair te zijn en in een smoking te lopen. Die tijd is voorbij. Begin met een korte cruise, zodat je kunt ervaren of je het wat vindt. Symphony of the Seas is een veilige keuze dankzij de enorme diversiteit aan boord. En hoe leuk is het om te zeggen: ik heb op het grootste cruiseschip van de wereld gevaren? Het is bijna een must om dit mee te maken. Dat is de enige manier om het te bevatten.”

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Symphony of the Seas

 • Totale lengte: 362 meter
 • Totale breedte: 47 meter
 • 2.175 bemanningsleden
 • 6.780 gasten
 • Vier boegschroeven
 • 7.500 pk
 • 2.775 hutten
 • Achttien dekken
 • Zeven themagebieden

Nice to know

 • De artiesten in het AquaTheater gebruiken tien meter hoge springplanken.
 • Glijbaan The Ultimate Abyss is hoger dan Mount Rushmore.
 • Het schip is samengesteld uit 500.000 losse onderdelen; dat is 27 keer meer dan nodig was voor de constructie van de Eiffeltoren.
 • De 23 zwembaden, waterglijbanen en flowriders bevatten meer dan 94 keer het water dat er vrijkomt als de Old Faithful – de kegelgeiser in Yellowstone National Park – uitbarst.
 • Het Central Park heeft meer dan 12.000 planten.
 • De twintig restaurants aan boord bieden meer dan driehonderd gerechten.
 • Symphony of the Seas heeft meer kunstwerken aan boord dan dat het Louvre schilderijen heeft hangen.

Tip van Jaap: Er is een enorme keuze aan hutten. Wij willen per se een balkonhut vanwege het uitzicht. Sommige mensen zien hun hut alleen als een plaats om te slapen en dan is een binnenhut natuurlijk prima. De service is daar net zo goed en het scheelt veel geld. Een goede vertegenwoordiger is belangrijk om te kiezen wat bij jou past. Het is zonde om een verkeerd gevoel tijdens je cruise te krijgen omdat je niet volledig geïnformeerd bent. Het vakmanschap van de vertegenwoordiger is om uit te vissen hoe jij het voor je ziet, zodat de reis geboekt kan worden die aan jouw verwachtingen voldoet.

Andere interessante artikelen

5 Hikes in Hong Kong

5 Hikes in Hong Kong

Hongkong is wereldberoemd om zijn spectaculaire wolkenkrabbers die Victoria Harbour omringen, maar er is ook een groenere kant van de stad, met prachtige wandelpaden die gemakkelijk te trotseren zijn. Hoewel de beroemdste wandelroute in Hongkong de Dragon's Back is,...

Slapen in de kruin van een boom

Slapen in de kruin van een boom

Thailand is een van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Toch kent het land nog steeds talloze onontdekte plekjes. De ondoordringbare natuur, de culturele hoogstandjes en de immer vriendelijke lokale bevolking zorgen samen voor een...

Wandelen met Hike in Holland

Wandelen met Hike in Holland

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van natuur en cultuur. Nederland heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend, heeft een rijke geschiedenis en een grote diversiteit aan flora en fauna. Je reist bij uitstek duurzaam. Er is geen vliegtuig nodig en alles...