Vietnamese Wirwar

In TRAVELBOOK #6 vertelde hij vol enthousiasme over de Vietnamese wirwar en kwam tot de conclusie dat Vietnam een land is dat niet op je lijst mag ontbreken.
Land: Azië | Vietnam

“Het onophoudelijke getoeter van scooters, auto’s, bussen en taxi’s klinkt de komende weken als achtergrondmuziek. Vanachter het raam zie ik een golvende rivier van duizenden weggebruikers die elkaar in de verwarrende drukte met respect behandelen. “Verwarring is een woord dat we bedacht hebben voor een orde die we niet begrijpen,” zei de Amerikaanse schrijver Henry Miller ooit. Toegegeven, de Vietnamese orde na één rit begrijpen is iets teveel van het goede.” Yusuf Yalcin maakte een pracht van een rondreis door Vietnam.

Croissant in Vietnam

“Mijn groepsreis begint in Ho Chi Minh City, vroeger bekend als Saigon, voormalig hoofdstad van het Frans koloniale Indochinarijk. De Franse invloed is nog steeds zichtbaar in De Basiliek van Notre-Dame van Saigon, het oude postkantoor en hotel Continental, dat al in 1880 gebouwd werd. Ook eten we op straat een croissant en een belegd stokbroodje, iets wat je niet zo snel verwacht in tropisch Vietnam.”

Tunnelvisie

“We rijden door naar de zuidelijke delta, het meest welvarende en dichtbevolkte deel van Vietnam. Met een paar bootjes vaart onze groep door de smalle kanalen van de Mekongdelta. Vrouwen doen de was op hun veranda of bereiden het eten, kinderen poedelen in het water en restaurantjes hebben bijzondere delicatessen op het menu: kikker, schildpad en slang. De wereldberoemde Cu Chi-tunnels zijn tweehonderdvijftig kilometer lang. Ze werden ooit door de Vietcong aangelegd in de strijd tegen de Fransen. Je kunt de tunnels gedeeltelijk in – als je niet claustrofobisch bent – en ervaren hoe de Vietcong jarenlang geleefd heeft tijdens de oorlog.”

Mengelmoes

“Badplaats Nha Trang is ideaal voor zonaanbidders: strand, zee en restaurantjes met een ruime keuze aan sea food. We besluiten een dagje naar de modderbaden van Thap Ba te gaan. Wij glijden met vier anderen in een gedeeld modderbad. Voor ik het weet ligt er een Japanse meneer bij mij op schoot die zich wel honderd keer excuseert.”

The old quarter

“We vliegen naar Hanoi, waar we meteen de smalle straatjes van het oude centrum induiken. The old quarter bestaat uit een wirwar van straatjes waar je op kleine plastic stoeltjes kunt plaatsnemen voor koffie, een lekkere maaltijd of een ‘bia’. Koffie is in Vietnam trouwens erg goed, de koffietenten schieten als paddenstoelen uit de grond.”

Bergstammen

“De route omhoog door de bergen naar Lao Cai is prachtig. In het centrum van Sapa zien we Hmong, Mao en Thai die op de markt komen kopen of verkopen. Deze bergstammen, herkenbaar aan hun kleurige kleding, komen we ook tegen tijdens een wandeltocht onder leiding van een lokale gids. Zondagochtend vertrekken we vroeg naar de kleurrijke zondagsmarkt waar we de avond in een ‘home stay’ overnachten.”

007

“We rijden naar het rustig gelegen Ninh Binh, waar we verwelkomd worden door een prachtig karstlandschap. Nog meer karstgebergte vinden we in het natuurgebied van Halong Bay. Met een eigen schip varen we door de baai waar talloze eilanden te vinden zijn met de meest indrukwekkende kalkstenen rotsen. Alsof je je in een James Bonddecor bevindt.”

Geschreven door Yusuf Yalan

Reisinformatie Vietnam

Tijdsverschil: +5 uur in de zomer, +6 uur in de winter
Valuta: Vietnamese dong
Vaccinaties: DTP, tyfus en hepatitis A
Visum: Ja
Taal: Vietnamees
Gemiddelde temperatuur: in het noorden 17 °C tot 29 °C, in het midden en zuiden 20 °C tot 35 °C
Beste reistijd: Zuid-Vietnam is altijd tropisch warm
Gereisd metDjoser

Lees het volledige artikel in TRAVELBOOK Magazine #6

Er gaat niets boven de smaak van een heerlijke eikoffie, de trots die je voelt als je binnen drie minuten een straat hebt overgestoken of de aanblik van een pasgetrouwd stelletje dat dolverliefd waterfietst in een afgebladderde witte zwaan.Binnen twaalf uur vliegen bevind je je cultureel, culinair en geografisch gezien aan de andere kant van de wereld.

Andere interessante artikelen

5 Hikes in Hong Kong

5 Hikes in Hong Kong

Hongkong is wereldberoemd om zijn spectaculaire wolkenkrabbers die Victoria Harbour omringen, maar er is ook een groenere kant van de stad, met prachtige wandelpaden die gemakkelijk te trotseren zijn. Hoewel de beroemdste wandelroute in Hongkong de Dragon's Back is,...

Slapen in de kruin van een boom

Slapen in de kruin van een boom

Thailand is een van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Toch kent het land nog steeds talloze onontdekte plekjes. De ondoordringbare natuur, de culturele hoogstandjes en de immer vriendelijke lokale bevolking zorgen samen voor een...

De vele gezichten van India

De vele gezichten van India

Paulien, geboren op de Veluwe, startte haar reisleven in ‘73 met een jaar in een kibboets in Israël. Vanaf dat moment heeft het avontuur haar niet losgelaten. Toen ze een keer geen bestemming kon kiezen, prikte ze met haar ogen dicht op de wereldkaart.Bestemming:...