De vele soorten planten en dieren (wel 200.000!) hebben zich op Madagaskar eeuwenlang in alle rust kunnen ontwikkelen, waardoor een bijzonder ecosysteem is ontstaan. Lemuren (halfapen) in alle soorten en maten – zoals sifaka’s en ringstaartmaki’s –, bladstaartgekko’s, tenreks (soort mollen) en fossa’s (soort kat): je spot ze alleen, maar dan ook echt alleen op Madagaskar. Bijna 90 procent van de flora en fauna op Madagaskar is uniek. En dat maakt dit Afrikaanse eiland een buitengewone vakantiebestemming.
Een vleugje Azië
Niet alleen de dieren in Madagaskar zijn bijzonder, ook de bevolking geeft het ‘rode eiland’ een heel eigen sfeer: een mix van Afrikanen, Aziaten en Arabieren. In de dorpjes en op lokale markten word je hartelijk verwelkomd door de Malagassiërs. Al rijdend over de rode zandpaden lachen de Afrikaanse gezichten je toe, maar je ziet ook rijstvelden en lokale riksja’s (hier pousse-pousse genoemd) die zorgen voor een vleugje Aziatische charme. Langs de Route Nationale 7 (van hoofdstad Antananarivo naar het zuiden en de westkust) vallen de vele gedenkstenen en graven op, soms pal naast de weg. Je hebt best kans dat je hier getuige bent van bijzondere rituelen ter herinnering aan de overledenen.
Steppes, stranden en steile kusten
Tijdens een rondreis door Madagaskar verandert het landschap waar je doorheen reist per dag: van de vochtige groene regenwouden tot het droge zuiden met diepe kloven en imposante baobabbomen. Je ziet steppes, lagunes, grote vlaktes, moerassen, hoogvlaktes, steile kusten en betoverende witte zandstranden. De beste manier om het natuurschoon echt te ontdekken is de nationale parken in te gaan met een lokale gids. Deze vertelt je alles over de bijzondere dieren en planten die je ziet of soms alleen maar hoort…
Andasibe National Park
Door de enorme biodiversiteit en de gunstige ligging vlak bij hoofdstad Antananarivo is Andasibe National Park het meest bezochte regenwoud van Madagaskar. Het is ook de beste plek om de indri, bekend om zijn schelle kreet, te spotten. De gids zal zijn best doen om deze indrukwekkende halfaap voor je te vinden. Tijdens een wandeling valt er nog veel meer te ontdekken, zoals de fotogenieke goudkleurige sifaka’s en de vele bruine maki’s. Met een kano kun je naar het fameuze lemureneiland varen, waar verschillende soorten leven. De diertjes zijn gewend aan mensen, dus houd je camera bij de hand.
Ranomafana National Park
Iets zuidelijker gelegen, op een uur rijden van de stad Fianarantsoa, ligt het Ranomafana National Park. Dit park werd opgericht na de herontdekking van de met uitsterven DISCOVER MADAGASKAR bedreigde gouden bamboemaki. Deze lemuur – ongeveer 35 centimeter groot met een zachte bruine vacht en op z’n buik en rond zijn ogen goudkleurig – is zoals zijn naam al doet vermoeden dol op bamboescheuten. En het tropische regenwoud van Ranomafana is dé plek op Madagaskar om bamboe te vinden. In het park zijn verschillende warmwaterbronnen (‘rano’ betekent water en ‘mafana’ is heet), terwijl de kolkende Namoronarivier het park doorsnijdt. Al dit water zorgt voor een weelderige tropische begroeiing: een paradijs voor een enorm rijk dieren- en plantenleven. Het park telt talloze soorten lemuren, vogels, vlinders, amfibieën en reptielen. Hier spot je met een beetje geluk de zeldzame aye-aye (vingerdier), de Milne-Edwards’ sifaka of de met uitsterven bedreigde Madagaskarhavik. Talloze riviertjes stromen door de dichtbegroeide vegetatie: hier krijg je het echte junglegevoel!
Anja Community Reserve
Als je nog verder naar het zuiden doorreist, maken de hoogvlaktes met indrukwekkende vergezichten langzamerhand plaats voor een droger, warmer en kaler landschap. Voor je het groen helemaal achter je laat, is een stop in het Anja Community Reserve een must. Hier bewonder je talloze ringstaartmaki’s. Na een korte wandeling sta je al snel oog in oog met deze pluizige dieren. Spelende jongen en luierende ouders: de ringstaartlemuren zijn super fotogeniek! Ook al zijn ze niet echt mensenschuw, kom niet te dichtbij, want dan zal een van de beestjes je op die typische maki manier – rechtop lopend, met beide armen gespreid en luid knorrend – duidelijk maken dat je afstand moet houden. Dit reservaat is een mooi voorbeeld van een succesvol ecoproject: het is ingericht op initiatief van de lokale Betsileo-bevolking. Met de toeristeninkomsten wordt het park onderhouden, maar ook de levensstandaard van de mensen verhoogd. De ringstaartmaki’s varen er wel bij: in minder dan 20 jaar is de populatie verdriedubbeld.
Isalo National Park
Immense zandsteenformaties in schitterende rode, gele en bruine tinten, diepe kloven, steile bergpieken en indrukwekkende grotten: het massief van Isalo is werkelijk prachtig. Het doet een beetje denken aan de Grand Canyon in Amerika; niet voor niets wordt dit nationale park ook wel het ‘wilde westen van Madagaskar’ genoemd. Natuurlijk vind je ook hier verschillende diersoorten zoals lemuren en maki’s, bijvoorbeeld bij de Canyon des Singes (apenkloof), maar Isalo is vooral de plek voor wat actie in de natuur. Je kunt hier prachtige wandelingen (ook meerdaagse) maken, mountainbiken, paardrijden of tot duizelingwekkende hoogte rotsklimmen. Sluit zo’n actieve dag af bij de bijzondere rotsformatie la Fenêtre (het raam) en geniet onder het genot van een drankje van een mooie zonsondergang.
Stranden van Ifaty
Na een intensieve reis is het heerlijk ontspannen op de parelwitte stranden van het vissersdorpje Ifaty, aan de westkust van Madagaskar. De perfecte plek om je vakantie af te sluiten. Het strand en het zwembad lonken, maar er valt ook nog genoeg te beleven. Vaar met een pirogue (prauw, een simpel bootje) door de idyllische lagune van Ranobe, ga snorkelen voor de kust of bewonder de bijzondere baobabs in Reniala. En kijk op het strand naar de vissers die de vangst binnenhalen. Met man en macht worden de netten vol vis uit zee getrokken: een drukte van jewelste. Na het sorteren worden de tonijn en sardines meteen vanaf de pirogues tussen de inwoners verhandeld. Als je vervolgens in een van de restaurantjes aan het strand geniet van een visje in citroensaus, weet je dat het vers is.