Begin je weekendtrip met een drankje op de Oude Markt. Dit is waar zowel studenten als toeristen graag hun bier drinken. Het mooie plein wordt ook wel ‘de langste toog ter wereld’ genoemd en zit dan ook bomvol cafés. Er is altijd wel een plekje om neer te strijken en vanaf het terras kijk je uit over de prachtige gevels van de eeuwenoude panden.
Kijkje in de geschiedenis
Maar voor de állermooiste gevel van de stad ga je naar de Grote Markt, waar het vijftiende-eeuwse stadhuis meteen de aandacht trekt. De honderden figuren op het gebouw herinnerden de analfabeten in de middeleeuwen aan de Bijbelse leefregels. Nu kijken toeristen gefascineerd naar het sprookjesachtige stadhuis, dat nog altijd in gebruik is. Wij zien hoe een kersvers getrouwd stel glunderend naar buiten komt en vanaf de terrassen op het plein kijken mensen geamuseerd toe. Recht tegenover dit vrolijke tafereel stappen we de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk binnen. Hier zie je ‘Het Laatste Avondmaal’, een meesterwerk uit de vijftiende eeuw van de Vlaamse schilder Dieric Bouts. Dit schilderij en elf andere kerkschatten komen virtueel tot leven als je door de kerk loopt met een HoloLens, een mixed reality headset die 3D-beelden op de bril projecteert.
Shoppen en proeven
Na deze verrassende ervaring duiken we de winkelstraten van Leuven in. Rondom de Grote Markt kun je bijvoorbeeld in de Parijsstraat en Mechelsestraat naar hartenlust shoppen. En dan niet bij de grote ketens die je in elke stad tegenkomt, maar juist de kleine boetiekjes, delicatessen- en speciaalzaken, gerund door bevlogen Leuvenaars, maken het winkelen hier zo leuk.
Rust bij de Begijnen
Vanaf het historische centrum wandelen we in een kwartiertje naar het Groot Begijnhof. De route brengt ons door de Naamsestraat, waar veel colleges van de universiteit zitten. Deze studentenhuizen werden in de vijftiende eeuw opgericht om arme studenten te huisvesten en ze worden nog altijd gebruikt door de universiteit.
Ook het Groot Begijnhof zelf is verbonden met de Katholieke Universiteit Leuven. Deze oase van rust in de stad was ooit de plek waar begijnen woonden; vrouwen die een religieus leven leidden, maar niet het klooster in wilden. Nu zijn de oude huisjes bewoond door studenten en academici. Als je door de schilderachtige, stille straatjes wandelt, lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan.
Industrieel Vaartkom
Het middeleeuwse Leuven is heel anders dan de wijk Vaartkom in het noorden. Ooit was dit een industrieel gebied gecentreerd langs het kanaal, maar de afgelopen jaren zijn er moderne gebouwen verrezen en de oude, industriële panden zijn omgetoverd tot hippe hotspots. Zo kun je borrelen en eten bij De Hoorn, waar tot de jaren ‘80 het Leuvense bier Stella Artois werd gebrouwen. De brouwerij is inmiddels verhuisd, maar de oude ketels staan er nog. In de zomer plof je neer op een van de zonnige terrassen langs het water, zoals bij de Florida Food Bar. Vaartkom is een geliefde plek voor foodies, zo is Gastrobar HOP erg populair en weken van tevoren volgeboekt (er komen wel geregeld tafeltjes vrij, dus even bellen loont vaak de moeite). Bij elke gang weet de sommelier precies welk bier perfect bij het gerecht past, al heeft hij ook minstens zulke goede wijnen paraat staan.
Oude en nieuwe kunst
Loop na het eten een extra blokje om, want om de hoek van HOP is een werk van de Leuvense kunstenaar Bisser te bewonderen. Op meer plekken in de stad kom je zijn muurschilderingen tegen. De beste manier om de verschillende werken te vinden is met de speciale streetartwandeling, die je op een leuke manier door het centrum leidt en naar straatjes brengt waar je anders nooit was gekomen. Kunstliefhebbers mogen daarnaast zeker M Leuven niet overslaan, het veelzijdige museum in het hart van de stad. Hier staan middeleeuwse religieuze beelden tentoongesteld naast hedendaagse videokunst, wat voor verrassende contrasten zorgt. De mix van oude en moderne kunst houd je als museumbezoeker bij de les. En het past perfect bij Leuven, waar historie en toekomst hand in hand gaan.