Verrassend smakelijk

Slovenië is misschien klein, maar vergis je niet: het land barst van de verrassingen. Het ligt tussen de Alpen en de Adriatische Zee, en heeft invloeden uit Italië, Oostenrijk en de Balkan. We ontdekken een land dat perfect is voor liefhebbers van natuur, cultuur én goed eten. Allemaal zonder drukte en hoge prijzen...
IMG_9879 (1)
LEES VERDER

Vanaf het vliegveld van Ljubljana rijden we in een half uur door het groene landschap naar het kleine, charmante centrum van de hoofdstad. We gaan meteen te voet op pad. Langs de rivier de Ljubljanica zien we gezellige terrasjes, koffiezaken, kleurrijke gevels en mooie bruggen, waaronder de beroemde Drakenbrug. De stad staat vol gebouwen van de beroemde architect Jože Plečnik, die Ljubljana zijn unieke uitstraling gaf. We lunchen bij Slovenska Hiša Figovec, dat traditionele gerechten met een moderne twist serveert.

Tijd voor iets totaal anders: pottenbakken! In een oud atelier werken we achter de draaischijf. En dat lijkt van een afstand makkelijker dan het daadwerkelijk is. Onze potjes zien er niet bepaald museumwaardig uit, maar de lol is er niet minder om. ’s Avonds dineren we bij fine dining restaurant Altrokè. We slapen midden in de stad in het moderne en comfortabele Grand Plaza Hotel.

Door de heuvels naar Idrija

We vertrekken richting het westen, op weg naar Idrija. De rit van een uur voert door heuvels en valleien, langs kronkelende rivieren en dichte bossen. Onderweg zien we kleine dorpen waar de tijd lijkt stil te staan. Het is duidelijk: dit is een prachtig stukje Slovenië, waar je volop kunt genieten van de natuur. Idrija is een klein stadje dat vooral bekendstaat om de oude kwikmijn, dat ook Unesco Werelderfgoed is. We maken eerst kennis met een andere trots: de kantklosschool. Hier leren we de basis van deze traditionele handwerktechniek. Een enthousiaste lerares demonstreert hoe de fijne patronen tot stand komen. Hoewel ook dit eenvoudig lijkt, ontdekken we al snel dat kantklossen nog een flinke uitdaging is. We hebben diepe bewondering voor de kunstwerken die hier worden gemaakt. We lunchen bij Hotel Jožef en proeven de smaakvolle streekdelicatesse idrijski žlikrofi, kleine deegpakketjes gevuld met aardappel en kruiden.

Richting Michelinster

We gaan weer op pad en passeren een Sloveens icoon: de Solkanbrug. Deze langste stenen boogbrug ter wereld vormt een spectaculair plaatje tegen de groene bergen en de helderblauwe Soča-rivier. We stoppen om het uitzicht goed in ons op te nemen en zien de rivier onder ons stromen, omringd door een landschap van eindeloze bergen en wijngaarden.

Verder naar het westen komen we tot vlak bij de Italiaanse grens. In Nova Gorica overnachten we in het prachtige DAM Boutique Hotel. ’s Avonds genieten we hier ook van een onvergetelijk diner van Michelinchef Uroš Fakuč, die verfijnde visspecialiteiten serveert. Elk gerecht is een kunstwerk, bereid met topingrediënten en vergezeld van uitstekende wijnen. Een culinaire ervaring die we niet snel zullen vergeten! We slapen in de luxe hotelkamers en ’s ochtends wacht er nog een heerlijk uitgebreid ontbijt.

Mountainbiken in zonnig Brda

We gaan naar Brda, ook wel het ‘Toscane van Slovenië’ genoemd. Hier wisselen wijngaarden, olijfboomgaarden en schilderachtige dorpjes elkaar af. De zon schijnt volop als we onze gehuurde mountainbikes ophalen om deze streek op ons gemak te verkennen. Onze eerste stop is een olijfolieproeverij in Šmartno, een romantisch dorp met een oude stadsmuur. Terwijl we de rijke smaken proeven, leren we over de tradities van de olijfolieproductie. Met de smaak van verse olie nog op onze tong springen we weer op de fiets en rijden we door naar een wijnproeverij bij Patrick Simčič, een jonge, gepassioneerde wijnmaker. We krijgen een rondleiding over zijn wijngaarden en proeven zijn wijnen, zoals de rebula; fris en fruitig, perfect voor de zonnige dagen in Brda.

We reizen door naar Lipica in het zuiden, waar we de beroemde witte lipizzaner paarden gaan bewonderen. Dit eeuwenoude ras is in deze regio ontstaan en wordt er nog altijd met trots gefokt. We krijgen een rondleiding door de stallen en maken kennis met de elegante en imposante dieren. We dineren in restaurant Gratia en slapen in het bijbehorende Maestoso Hotel, met een rustgevend uitzicht op de heuvels.

Piran en de Adriatische Zee

Op de laatste dag reizen we verder naar de kust in het zuiden, richting het pittoreske Piran. De rit voert door het schilderachtige landschap van de Sloveense kuststreek, met uitzichten op zee en de groene heuvels. Onderweg maken we een stop bij olijfolieproducent Lisjak, waar we weer een heerlijke proeverij krijgen, vergezeld van een smakelijke lunch. De gastvrijheid van de familie Lisjak is hartverwarmend en hun olijfolie is onovertroffen. In een oldtimer rijden we door de boomgaarden verder richting Piran en genieten we van de versgeperste olie.

Hoewel vlakbij Kroatië, voelt Piran bijna Italiaans, met zijn smalle straatjes, kleurrijke huisjes en het indrukwekkende uitzicht op de Adriatische Zee. Het stadje heeft een oude haven en de sfeer is mediterraan en ontspannen. Piran wordt vaak gebruikt als filmlocatie, en we begrijpen meteen waarom: alles lijkt hier een decor. Na een wandeling door de smalle straten nemen we een verfrissende duik in zee. We sluiten de dag af met een diner bij restaurant Capra in Koper, waar de verse vis, gegrilde groenten en de perfecte Sloveense witte wijn ons zeer goed smaken. Wat een verrassend en vooral smakelijk land!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

I FEEL SLOVENIA

Ga voor meer informatie over Slovenië naar https://www.slovenia.info/en