De berggorilla’s van Oeganda

In TRAVELBOOK #5 lees je over de berggorilla’s en de andere fantastische wilde dieren van Oeganda. Hier lees je de persoonlijke ervaringen, overwegingen en tips van Louise Arink. Heb je het verhaal in TRAVELBOOK gemist? Je kunt #5 hier bestellen!
Land: Afrika | Oeganda

Bij Oeganda denk je aan het land van de apen en natuurlijk vooral de berggorilla’s. Maar er is nog zo veel meer. Het is een schitterend mooi land met heel veel afwisselende landschappen. Van bergen tot tropisch regenwoud en van savannes tot theevelden. Daarnaast heeft het een paar prachtige natuurparken waar je veel wild tegenkomt. Je wordt compleet ondergedompeld in een andere cultuur, waar vooral de kinderen enthousiast zijn en zwaaiend naar de weg rennen als er een auto aankomt. Soms ook heel goed wetende dat die blanken mensen snoepjes of kleine cadeautjes bij zich hebben.

Op reis naar Oeganda

Het aantal toeristen is op een paar handen te tellen en druk is het dus nergens. Maar dit heeft ook een keerzijde. De infrastructuur laat nog wat te wensen over. Om ergens te komen, moet je soms afzien. Veel wegen zijn slecht en de reisdagen zijn best lang. Het rode zand zit tot achter je oren en het is een ware aanslag op je billen en soms zelfs je hoofd bij de hele diepen kuilen. Maar bij aankomst in de altijd mooi gelegen (eco-)lodges ben je dit al snel vergeten. De service in de lodges en safarikampen is eersteklas en het eten erg lekker (zij het niet erg lokaal). Dat hier beperkt luxe en stroom is (en geen wifi) heeft zeker zijn charme.

We waren zo blij met onze keuze om een gids annex chauffeur in te huren. Niet alleen reed hij alle lange uren op lastige wegen, hij weet ook de weg (wat zonder bewegwijzering best een uitdaging is), kent de bijzondere plekjes, vertelt veel, spot dieren tijdens de safari’s en regelt de activiteiten. Dat wij uiteindelijk een 4×4 met open dak meekregen was een superbonus tijdens de safari’s; dit zorgde voor veel beter zicht en mooie fotomomenten. De ervaring met de apen was vooral bij de berggorilla’s een heel bijzondere ervaring, waarbij we de aanblik van de ‘kleine grote man’ niet snel zullen vergeten. Een uitrustvakantie was het niet, wel een mooie vakantie met veel highlights en unieke momenten.

Berggorilla’s

Moet je dit soort wilde dieren wel gaan opzoeken in hun natuurlijke habitat? Lange tijd hadden wij morele bezwaren. Na het zien van een reportage beseften wij dat het forse bedrag dat je voor de vergunning betaalt (circa 500 euro) juist ten goede komt aan het behoud van de berggorilla. Hun aantallen zijn hierdoor de laatste jaren weer toegenomen. Veel van het geld wordt gebruikt voor het opleiden van rangers, het kweken van begrip en betrekken van de lokale bevolking en misschien wel het belangrijkste: de bescherming van het leefgebied van de berggorilla. Het bezoek is daarnaast streng gereguleerd en er zijn per dag slechts een beperkt (32) aantal plekken beschikbaar.

Regelmatig vragen mensen mij of de kosten opwegen tegen de ervaring. Dat is lastig te beantwoorden en voor iedereen weer anders. Het uitgegeven geld ben je naar mijn idee al snel vergeten maar de mooie ervaring blijft voor altijd bestaan. Als je daarnaast bedenkt dat veel van het betaalde geld voor de permit ten goede komt aan het behoud van deze mooie beesten, dan is mijn mening dat het dat bedrag meer dan waard is. De permit voor gorilla tracking kost tussen 450 USD en 600 USD p.p. (laag- en hoogseizoen).

Tip voor reizen door Oeganda

In Oeganda rijden ze links en het is op zich prima zelf te berijden. Maar veel (zand)wegen zijn slecht en de bewegwijzering is zeer summier. Een goed alternatief is het huren van een auto met chauffeur en eventueel vooraf geboekte accommodaties. De chauffeur is daarnaast ook je gids, regelt de activiteiten en is goed in het spotten van wilde dieren. Een waardevolle toevoeging dus!

Geschreven door Louise Arink

Meer weten over Oeganda en de gorilla’s? In TRAVELBOOK #5 lees je het volledige verhaal van Louise Arink. Heb je deze editie gemist? Bestel hem dan alsnog!

De service in de altijd mooi gelegen (eco-)lodges en safarikampen is eersteklas en het eten erg lekker. Dat hier beperkt luxe en stroom is (en geen WiFi ) heeft zeker zijn charmes.

Louise Arink

Andere interessante artikelen

We go the extra mile

We go the extra mile

Nét dat stapje meer doen. Dat verwacht iedere reiziger toch van zijn of haar reisorganisatie? Aandacht en service die niet ophouden zodra u de reis eenmaal hebt geboekt, maar die doorgaat tijdens en ná uw reis. En natuurlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week...

Hotel Hotlist: parels aan de kust

Hotel Hotlist: parels aan de kust

Glamping in een wildlife park terwijl je vanuit je bed olifanten kunt spotten? Logeren in houten cabanas op palen op een tropisch eiland? Of slaap je liever in een boomhuthotel, dat lijkt op een sprookjeskasteel? In Kenia kan het allemaal. Wij zetten de 7 mooiste en...

Op je gemak Marokko ontdekken

Op je gemak Marokko ontdekken

Ook al houden Helma & Omar van Maroc Travel niet echt van modetrends en mooie woorden; Slow Travel is de perfecte naam voor hun Marokko-reizen. Veel reizigers willen het land doorkruisen om veel te zien. De Marokko-kenners hebben juist de ervaring dat minder...