Hurtigruten Maritieme expeditie in de traditie van de grote pioniers

De Hurtigruten expeditie reizen varen in het spoor van de historische Noorse ontdekkingsreizigers – zoals Roald Amundsen, Fridtjof Nansen en Otto Sverdrup – en zullen de reiziger betoverende landschappen laten zien zoals zij het zagen: ongerept, afgelegen en ontzagwekkend.

Een expeditie met Hurtigruten is een reis vol avontuurlijke belevenissen en bijzondere ervaringen. Het spotten van wild life is een belangrijk aspect tijdens het maken van een dergelijke reis. De hoogste tijd voor Norske om een Hurtigruten reis naar Antarctica verder te belichten!

Experts van de poolwateren

Vanaf het eerste moment zal men de kenmerkende informele sfeer aan boord van alle Hurtigruten expeditieschepen opvallen. De rust en stilte van het voorbijtrekkende landschap wordt aan boord weerspiegeld. Een expeditie reis wordt pas een echte ervaring, als men ze met gelijkgestemden beleeft. Bij dit gezelschap behoort ook een team van expeditieleiders en experts. De teamleden houden van avontuur en zijn experts op het gebied van oceanografie, biologie, fotografie, geschiedenis en het overleven in de wildernis. Mede door hun kennis, inzet en enthousiasme zal een expeditie reis een onvergetelijke ervaring zijn. Met interessante presentaties en boeiende lezingen bereiden zij de reizigers voor op de komende ontdekkingen. Kies een favoriet onderwerp en leer alles over de geologie, natuur en geschiedenis van de bestemming. Veiligheid is tijdens de reizen de hoogste prioriteit. De bemanningsleden zijn experts in extreme omstandigheden, met jarenlange ervaring en diepgaande kennis van de omgeving. Zij kennen de poolwateren beter dan wie dan ook en zijn er om de reiziger op een veilige manier bij ieder avontuur te begeleiden.

Verkennen van nieuwe grenzen

De Hurtigruten expeditieschepen hebben elk hun eigen persoonlijkheid, maar hebben één ding gemeen: ze zijn puur maatwerk en gebouwd vanuit de visie dat ze een comfortabele uitvalbasis dienen te zijn voor de passagiers. De maatschappij heeft zelfs de grootste investering in de geschiedenis van Hurtigruten gedaan door expedities te creëren die schoner, stiller en soepeler uitgevoerd kunnen worden. In juli 2019 is het MS Roald Amundsen in de vaart gekomen. Het modernste expeditie schip ter wereld en het eerste ‘groene’ cruiseschip dat wordt aangedreven door hybride accu technologie. In de zomer van 2020 volgde het MS Fridtjof Nansen. Beide schepen zijn speciaal gebouwd om de poolwateren te verkennen, nieuwe bestemmingen te bereiken en buitengewoon comfort te bieden aan de gasten. Ze vertegenwoordigen een belangrijke stap voorwaarts in duurzaam reizen. De uitstoot zal met maar liefst 20% afnemen.

Antarctica, het meest afgelegen continent op aarde

Waar je ook bent geweest en wat je op eerdere reizen ook hebt gezien: het bevroren continent van Antarctica is anders dan al het andere op deze planeet. Een enorme stroom koud water omsluit dit geïsoleerde continent. Hier, midden in de grote witte openheid, zul je de natuur op zijn meest sublieme manier ontdekken. Reis mee met de nieuwe hybride Hurtigruten expeditie schepen MS Roald Amundsen en MS Fridtjof Nansen of met het kleinere intieme expeditieschip MS Fram en maak kennis met dit bijzondere witte continent.

 Antarctica heeft ongeveer het dubbele oppervlakte van Australië en is het meest zuidelijke continent op aarde. Het grootste deel – 98% om precies te zijn – is bedekt met ijs. Als gevolg hiervan zijn er geen permanente inwoners of inheemse bewoners op Antarctica. In de korte zomerperiode die loopt van december tot maart, verblijven ongeveer 4000 mensen op wetenschappelijke basis op het continent en in de wintermaanden in totaal ongeveer 1000. Daarnaast bezoeken ongeveer 30.000 toeristen per jaar Antarctica.

Verrassend voor sommigen, kenmerkt het gebied zich door het rijke dierenleven. Antarctica is de thuisbasis van miljoenen pinguïns en het voedselgebied voor duizenden walvissen in de zomermaanden. Antarctica is in alle opzichten geïsoleerd van de buitenwereld en reizigers zullen begrijpen wat dit betekent wanneer ze “het meest winderige, het koudste, het droogste en het hoogste continent” ontdekken tijdens één van de Hurtigruten expeditie reizen. Als koudste plaats op aarde ondersteunt Antarctica geen aardse zoogdieren – er zijn geen bomen of struiken en slechts twee soorten bloeiende planten: Antarctisch haargras (Deschampsia Antarctica) en Antarctisch parelmoerkruid (Colobanthus quitensis).  Op het Antarctisch Schiereiland, twee dagen varen vanaf het puntje van Zuid-Amerika, zijn de temperaturen in de zomer gemiddeld 0-5 graden Celsius. Maar op Antarctica kun je perioden van hoge windsnelheden verwachten – koude lucht voert langs de gletsjers en ijsplateaus. Dit worden katabatische winden genoemd en kunnen optreden wanneer je het het minst verwacht. Maar als een van de droogste plekken op aarde, ziet Antarctica niet veel regen. In feite valt er elk jaar gemiddeld meer regen in de Sahara dan in de ijzige, woeste woestijn van Antarctica. Wanneer er wel sneeuw valt, wordt dit niet ontdooid in de vriestemperaturen, maar juist weggeblazen door de harde wind – wat eenvoudigweg weer nieuwe ijskappen en ijsplaten creëert. Mogelijke aanlegplaatsen tijdens een Hurtigruten expeditiereis kunnen zijn;

Deception Island

Eén van de hoogtepunten van de Zuidelijke Shetlandeilanden is Deception, een ringvormige caldera met een bevaarbare opening naar de ondergelopen binnenkant. In de natuurlijke haven vinden we Whalers Bay, een verlaten walvishaven met de naam Hektor, evenals een onbeheerde Britse basis.

Half Moon Island

Half Moon Island is bijzonder fotogeniek, gezegend met één van de meest spectaculaire zuidpoollandschappen die men zich kan voorstellen. Het is een glinsterende diamant tussen deze juweeltjes van eilanden. De gespleten kliffen zijn de leefomgeving voor grote kolonies stormbandpinguïns, zuidpoolsternen, kelpmeeuwen, zuidpoolkippen, Wilsons stormvogeltjes
en diverse zeehondensoorten.

Yankee Harbour

Vroeger gebruikten zeehondenjagers de veilige haven van Yankee Harbour op Greenwich Island als uitvalsbasis. Overblijfselen uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar, maar het meest in het oog springt hier de grote kolonie ezelspinguïns, waarvan het aantal wordt geschat op zo’n 4.000 broedende paren.

Brown Bluff

Zoals de naam al doet vermoeden wordt het landschap gedomineerd door een enorme klif van 745 meter hoog. Deze torenhoge roestbruine klif is van origine vulkanisch en het strand is bezaaid met ‘bommen’ lava. Hier kun je broedende ezelspinguïns, kelpmeeuwen en Kaapse stormvogels zien. Ook Weddellzeehonden zijn regelmatige bezoekers. De Weddell zeehond is de enige rob die ook tijdens de poolwinter bij de zuidpool blijft. Deze zeehond kan meer dan een uur onder water blijven!

Cuverville

Op Cuverville leeft de grootste kolonie ezelspinguïns op het Antarctisch Schiereiland. De passage van het smalle Errerakanaal is spectaculair, omdat ijsbergen er vast komen te zitten in het ondiepe water. Vanaf het observatiedek toezien hoe de scheepsbemanning het schip zorgvuldig tussen de ijsbergen door manoeuvreert, is net zo spannend als omgeven zijn door de menigte broedende pinguïns op het land.

Wilhelminabaai

De bergen en de hoge gletsjers rond de baai zorgen voor een imponerend landschap met ijssculpturen. De baai wordt door walvissen en zeehonden als voedselbron gebruikt en was daarom in het verleden een jaagplek.

Neko Harbour

Neko Harbour, de leefomgeving van een kolonie ezelspinguïns, ligt ingebed in Andvord Bay en wordt omgeven door de bergen en de hoge gletsjers van het schiereiland. Neko, vernoemd naar een walvisschip  uit de vroege twintigste eeuw, is één van de zeldzame plekken waar u voet kunt zetten op het Antarctische vasteland.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Norske Noorwegen Reizen is exclusief vertegenwoordiger van Hurtigruten in Nederland. Naast de traditionele postboot route langs de Noorse kust, is er een ruim aanbod volledig verzorgde expeditie reizen naar Antarctica, Spitsbergen, Groenland, Canada & Noord-Amerika, Zuid-Amerika, IJsland en langs de Europese kust.

Norske Noorwegen Reizen

Herenweg 64
2101 ML Heemstede

023-5289856

info@norske.nl

Andere interessante artikelen

Bestemming: Alle Continenten

Bestemming: Alle Continenten

Na het bouwen van eigen cruiseschepen voor de langste rivieren, is het nu tijd voor het grotere werk. Scenic Luxury Cruises & Tours brengt je naar de mooiste bestemmingen op alle continenten. Bevaar de oceanen met de superjachten van Scenic Eclipse en Emerald...

De ultieme eclipservaring!

De ultieme eclipservaring!

Een totale zonsverduistering alleen is al fenomenaal; waarneming ervan boven Antarctica maakt het zo mogelijk nog specialer! In december 2021 kun je dit wonderlijke hemelverschijnsel op een van de meest onwaarschijnlijke plekken op aarde beleven tijdens een...