TOP7 Sri Lanka: De onbekende parels

Sri Lanka heeft het allemaal: ruïnes van duizend jaar oude tempels en koningssteden, luipaard- en olifantensafari’s in de nationale parken, koele groene theeplantages en witte stranden met wuivende palmbomen. Het eiland kan met deze hoogtepunten rekenen op een groeiende belangstelling van reizigers. Paulien van der Geest, oprichter van duurzame en avontuurlijke reisorganisatie Footprint Travel, deelt de onbekende pareltjes van Sri Lanka.

DOLFIJNEN SPOTTEN AAN DE KUST VAN KALPITIYA

Niet veel mensen lijken te weten dat Kalpitiya dé plek is om enorme groepen spinnerdolfijnen te spotten. ‘s Morgens vroeg stappen we in een bootje en we zien er werkelijk honderden naast, voor en achter ons opduiken. De dolfijnen springen hoog uit het water en spinnen om hun as. Geweldig! Tip: dolfijnen spotten kan van december tot half april. Daarna kun je hier kitesurfen. Onze slaapplek is een prachtige luxe ingerichte boutiquetent aan het witte strand. We glunderen helemaal!

GLAMPING IN WILPATTU NATIONAL PARK

Wilpattu is het grootste, oudste en minst bezochte nationale park van Sri Lanka. Er zijn veel waterplassen waar het goed vogelspotten is. Dit is de beste plaats om de schuwe lippenbeer te kunnen zien, wij zien er twee wegschieten in de bosjes. Geluksvogels zien soms een luipaard. Het is dicht bebost, dus makkelijk is het zeker niet. Groot voordeel: als je een bijzonder dier ziet, dan sta je er waarschijnlijk ook als een van de weinige jeeps. Dit in tegenstelling tot de nationale parken in het zuiden. Wij slapen in een ingerichte safaritent van een luxe eco-kamp. ‘s Avonds eten we rondom het kampvuur en staren we in de vlammen met een drankje in de hand.

BIJZONDERE HINDOECULTUUR IN HET AFGELEGEN JAFFNA

Ben jij op zoek naar plekken waar weinig toeristen komen? Ga dan naar Jaffna in het noorden. Tijdens de fietstocht met gids dwalen we door het enorme Hollandse fort en ontdekken we het roerige verleden maar ook het heden van Jaffna. De mensen in dit gebied zijn hindoeïstische Tamils (in de rest van Sri Lanka wonen voornamelijk boeddhistische Singalezen) en we kijken onze ogen uit bij het bijzondere tempelritueel. De volgende dag exploreren we per boot en tuktuk het eiland Delft, vol magische verhalen.

WANDELEN IN DE BERGEN VAN KNUCKLES

Geniet jij van ongerepte natuur? Adem dan de frisse berglucht van Knuckles in. Een ideale plek om te wandelen met prachtige vergezichten. Alleen al het uitzicht tijdens ons ontbijt is fenomenaal. ‘s Avonds zien we vuurvliegjes. Weinig toeristen, dus het verblijf is wat eenvoudiger. Grote kans dat dit snel verandert, dus wacht niet te lang.

RAFTING EN CANYONING BIJ KITULGALA

Het groene Kitulgala ligt aan een rivier waarin je kunt raften. We combineren het met canyoning. We springen van hoge rotsen en glijden van natuurlijke glijbanen – gladde, afgesleten rotsen – en plonzen een paar meter naar beneden in poelen met helder water. Je kunt hier ook abseilen. Deze rivier is een filmlocatie van The Bridge Over River Kwai geweest. Rond het middaguur stoppen er tourbussen die een fotootje maken, lunchen en gelukkig snel weer vertrekken. De rest van de dag is het een oase van rust. Om zes uur ‘s ochtends lopen we door het dorp waar kinderen naar ons zwaaien. Zij zijn op weg naar school, wij op weg naar het bos waar we vogels gaan spotten. En Kitulgala heeft nog een gekke verrassing: er is een heus – piepklein – Rolls Royce museum.

HET REGENWOUD VAN SINHARAJA

Het ongerepte tropische regenwoud is het grootste intact gebleven restant van de oerbossen waarmee Sri Lanka ooit bedekt was. Dit UNESCO Werelderfgoed is rijk aan planten en dieren. We maken samen met een ranger een relaxte wandeling en ontdekken slangen, vogels, reuzeneekhoorns, kameleons en allerlei soorten planten. Elke tien meter is er wel iets te zien! Het eenvoudige verblijf in de natuur is een heerlijke manier om te ontspannen en een boek te lezen.

TERUG NAAR DE NATUUR IN BELIHULOYA

De meest onvergetelijke ervaring hebben we in dit zeer exclusieve bush walk camp. Er zijn slechts drie high-end boutiquetenten en ondanks de afgelegen ligging, ontbreekt het ons aan niets. Sterker nog, we worden op en top verwend! Onze compleet ingerichte tent staat op een verhoogd platform, waardoor ik ‘s ochtends wakker word met het gezang van de vogels in het bladerdek. Overdag maken we een bush walk. Zeer ongebruikelijk komen we een kudde wilde olifanten tegen, een spannend moment! De afternoon tea wordt geserveerd met een prachtig uitzicht op de vallei. Ik ga even luieren op het starbed en kijk naar de vuurvliegjes. Ik kom hier helemaal tot rust en dat is precies de bedoeling van dit exclusieve kamp. De natuurgids haalt ons op voor drankjes bij het kampvuur gevolgd door een viergangendiner. Weer thuis, meegezogen door de dagelijkse mallemolen, sluit ik af en toe mijn ogen en denk ik terug aan dit bush camp.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Hele jaar door zon

Hele jaar door zon

We mogen (bijna) weer! En wat is er fijner dan alvast weg te dromen bij twee Aziatische topbestemmingen. Zowel Thailand als Sri Lanka zijn perfect in de zomer én de winter. Want het hele jaar door geniet je hier bij heerlijke temperaturen van eeuwenoude cultuur,...

A family affair

A family affair

Het valt direct op wanneer je uit het raampje kijkt tijdens het landen: Sri Lanka is groen! Meer dan een derde van het eiland is bos, jungle of regenwoud. Safari’s in Sri Lanka zijn echt fantastisch en omdat er niet gejaagd wordt op de wilde dieren is de kans heel...

Een pareltje in de Indische Oceaan

Een pareltje in de Indische Oceaan

Robert van Leeuwen is op ontdekkingstocht geweest in Sri Lanka met zijn vriendin en neemt ons mee langs de hotspots. “Bij het uitzoeken van onze reis voor dit jaar hadden we een hele lijst met eisen: we wilden dieren kunnen spotten in het wild, mooie natuur afwisselen...