Warm welkom

Tijdens onze rondreis door Sri Lanka in juli 2019 worden we vaak aangesproken door de lokale bevolking. Steeds met een enorme én innemende glimlach. Vrijwel direct gevolgd door de vraag hoe we het vinden en de opmerking dat ze zó enthousiast zijn dat we in Sri Lanka op reis zijn.
Dat de bewoners zo blij zijn met de komst van toeristen is niet zo gek in een land waar een op de tien mensen afhankelijk is van het toerisme. De aanslagen tijdens Pasen dit jaar hebben veel invloed op het aantal reizigers. Wij zijn enorm blij dat wij wél voor Sri Lanka hebben kozen en voelen ons gedurende de gehele reis veilig en enorm welkom.

Veelbelovend programma

De door Singha Reizen (Sri Lanka reisspecialist) samengestelde reis bevat excursies waarbij we naast de bekende highlights ook verschillende minder bekende plekken bezoeken. Hierdoor maken we nog beter kennis met de lokale bevolking. Daarnaast boekten we vooraf ook enkele van de eigen Singha specials, superleuk en echt bijzonder. Het programma omvat een bezoek aan eeuwenoude tempels, een aantal dagen platteland, een verkenning van de theeplantages en een safari met olifanten en, hopelijk, luipaarden. Dat belooft veel moois!

Like the Dutch do

Op de luchthaven van Sri Lanka staat Tharindu, onze chauffeur, met bloemen op ons te wachten. Hij rijdt ons naar ons eerste hotel aan de lagune bij Negombo. In een smal straatje stopt hij voor een kleurrijke deur waar een klein paradijsje achter blijkt te liggen: met zwembad aan het binnenmeer en mooie ruime kamers. In de tuin zijn diverse gezellige plekken met tafels waar ’s avonds het diner geserveerd wordt. Nadat we de rest van de dag hebben ontspannen, staan we de volgende dag al om 8.00 uur op de stoep bij fietsgids Prasad. Een vrolijke en hippe kerel die ons meeneemt op een fietstocht langs de vismarkt, de tempel en de groentemarkt. Hij laat ons trots ‘zijn’ Negombo zien. In de namiddag maken we in de buurt van ons hotel nog een boottocht door het moerasgebied en spotten zeearenden en flamingo’s.

Geestverruimend

De dagen die volgen staan in het teken van enkele UNESCO-highlights. We bezoeken de Dambulla rotstempel, de Sigiriya leeuwenrots en de oude koningsstad Polonnaruwa. Deze laatste combineren wij op één dag met een safari in het Kaudulla national park waar we zo’n tweehonderd olifanten spotten aan de rand van het meer. Tharindu vertelt tijdens het bezoek aan Dambulla veel over het Boeddhisme en de enorme beelden en rotsschilderingen die we hier zien. We delen de tempel met zo’n tiental anderen en het is erg indrukwekkend. De klim naar de top van Sigiriya is best wel pittig, maar het uitzicht op de top doet de klim snel vergeten. Aan het einde van de dag bekijken we vanaf de rand van het zwembad van ons luxe Aliya resort voldaan nog eens Sigiriya leeuwenrots. Die hebben we toch maar mooi bedwongen.

100% Local

Tijdens onze reis gaan we ook bij mensen thuis lunchen. Singha Reizen werkt samen met de Nederlandse organisatie Resirest die vanuit een sociaal oogpunt wereldwijd gasten veilig laat lunchen of dineren bij de lokale bevolking. In Kandy is met Tharindu een plek afgesproken waar we opgehaald. Wat een leuk avontuur! Onze gastheer vertelt ons veel over hoe de familie leeft en we delen ervaringen over het leven in Nederland. Je zou bijna vergeten dat óók het eten erg lekker was! In de namiddag bezoeken we in de Tempel van de Tand de gouden piramide waaronder de tand van Boeddha bewaard wordt. Ons hotel ligt vlak achter de tempel en we lopen na de ceremonie terug en schuiven in de tuin aan voor een diner met zicht op de tempel en het stadsmeer.

Slapen tussen de theeplantages

Wij hadden met het reisbureau een mix van budget, luxe en ook bijzondere hotels besproken. Wat een mooie plekken hebben ze gevonden! Op weg naar ons volgende hotel vragen we ons alleen wel een beetje af waar de reis nu heengaat. Het is hier niet toeristisch, de weggetjes worden hobbeliger en smaller en we zien alleen maar prachtige theeplantages. Uiteindelijk snappen we het! We overnachten in een net geopend hotel in een oude theefabriek te midden van de theeplantages. Vanuit het zwembad kijk je uit over de plantages en het restaurant staat vol met oude machines om de heerlijkste thee te maken. Er is ook een excursie georganiseerd waarbij we niet alleen te horen krijgen hoe het proces gaat, maar zelf ook mogen meewerken. Wow! Gedurende de drie uur durende treinreis door de bergen vervelen we ons geen moment. Zo goed en zo kwaad als het gaat maken we een praatje met een gezin dat op familiebezoek gaat in Ella, waar wij ook heengaan. Het is wel druk in de trein, maar we nemen het graag op de koop toe: couleur locale.

VOC-fort

Voordat we het naar het strand gaan maken we een jeepsafari in het Yala national park. Hier spotten we een luipaard en olifanten. We wilden graag in een hutje op het strand zitten en dat is goed gelukt. De houten cabana waar we verblijven ligt bijna op het strand tussen de palmbomen. We genieten hier van een volle dag strand. De volgende dag reizen wij verder langs de zuidkust via een zeeschildpaddenopvang en de beroemde paalvissers om in de loop van de middag aan te komen in het fort van Galle. We worden hartelijk in onze eigen taal ontvangen in een authentieke Nederlandse koloniale villa. We gaan op pad met een Nederlands sprekende gids die ons veel over de geschiedenis van het fort, de VOC en de mensen die er wonen vertelt. Vanaf het dakterras kijken we daarna uit op de oceaan en de vuurtoren voordat we bij één van de vele leuke restaurantjes in het fort gaan eten.

Cruisen door de natuur

De volgende dag staat in de ochtend een rit in een Kever cabrio op het programma. We bezoeken een fruitmarkt en groentemarkt. In het achterland van Galle, waar een van de laagst gelegen theeplantages van Sri Lanka ligt, genieten wij van een picknick midden in de natuur. Vervolgens verblijven we in Hikkaduwa bij een jong gezin in hun kleine guesthouse. Met Dilki, de eigenaresse, en haar twee dochters gaan we ’s avonds naar de lokale tempel waar verder geen toeristen te zien zijn. Onze laatste dag in Sri Lanka staat in het teken van de hoofdstad Colombo. Voor we daar zijn, bezoeken we in een klein dorpje nog het indrukwekkende Tsunami Photo Museum. Colombo is een drukke en indrukwekkende stad die zich snel ontwikkelt. Het verschil tussen arm en rijk is zichtbaar en een kort bezoek op weg naar de luchthaven is voldoende.

Kers op de taart

Aan het begin van de avond stappen we op het vliegtuig om een uur later te landen op de luchthaven van de Malediven. Het is donker en daardoor best spannend op de speedboot die ons in een klein uurtje naar ons resort vaart. Zelfs in het donker voelt het al bijzonder zodra wij de deuren van onze watervilla openen. Dat het ook echt bijzonder is, wordt de volgende extra duidelijk: een kleine zeeschildpad zwemt met ons mee als we de steiger aflopen. Hier houden we het wel drie dagen uit! We zijn blij met deze afsluiter én met het feit we het prachtige Sri Lanka bezochten.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl
logo travelessence

Andere interessante artikelen

Groene parel van de Indische Oceaan

Groene parel van de Indische Oceaan

Sri Lanka laat geen enkele reiziger onberoerd. Met zijn gouden stranden, tropische jungle, rijke cultuur en hartverwarmende gastvrijheid maakt dit eiland op iedereen diepe indruk. Voor het SBS6-programma TRAVELBOOK Reist Verder neemt 333travel je mee op een reis langs adembenemende plekken vol unieke ontmoetingen.

Drie weken in twee verschillende werelden

Drie weken in twee verschillende werelden

Onze zoektocht naar een reisbestemming met de beleving een andere wereld te betreden, leidde ons naar een rondreis door Tamil Nadu. Indrukwekkende Hindi tempels in India, gevolgd door twee weken groen in boeddhistisch Sri Lanka. Mooier dan je je kunt voorstellen, en...

Op drie wielen door Sri Lanka

Op drie wielen door Sri Lanka

De lokale taxi in Sri Lanka heeft maar drie wielen en wordt een tuktuk genoemd. Ideaal om je van A naar B te laten brengen door een vrolijke Sri Lankaanse chauffeur en ook erg geschikt als vervoermiddel om het eiland te verkennen. Als zeskoppige vriendenclub besloten...