Istanbul
“Merhaba”, zegt onze vriendelijke gids Ahmed die ons de komende dagen mee op reis neemt. We beginnen in de metropool Istanbul, waar je op elke straathoek wordt verrast door kleurrijke bazaars, indrukwekkende moskeeën en Turkse lekkernijen. Alleen al de ligging van de stad is fascinerend, deels in Europa en deels in Azië. De rivier de Bosporus is de natuurlijke grens, waardoor Istanbul de enige stad ter wereld is die over twee continenten verspreid ligt. Istanbul is anderhalf keer zo groot als de provincie Noord-Holland, maar telt meer dan 16 miljoen inwoners. Genoeg te doen in deze wereldstad, deze plekken wil je niet missen:
1. De blauwe moskee en Hagia Sophia
In Istanbul zijn meer dan 3000 moskeeën. Je Istanbul-ervaring is niet compleet zonder een bezoek aan de iconische Sultan Ahmetmoskee, oftewel de Blauwe Moskee. Deze zeventiende-eeuwse moskee is te herkennen aan de zes minaretten en dankt zijn naam aan de blauwe tegels die binnen zijn gebruikt. Je kunt de moskee van binnen bewonderen, maar naast een toeristische trekpleister blijft het ook een actief gebedshuis. Schoenen uit en schouders bedekken is dus wel zo gepast. Tegenover de Blauwe Moskee staat de Hagia Sophia, een indrukwekkend bouwwerk dat je herkent aan de prachtige koepel en de mix van Byzantijnse en islamitische architectuur. De Hagia Sophia heeft door de eeuwen heen dienst gedaan als kerk, moskee en museum.
2. Proef de Turkse specerijen
Van specerijen, Turkse thee en pistachenoten tot gouden sieraden en handgemaakte kussenslopen. Verdwaal tussen de marktkramen terwijl je de aroma’s van kaneel, saffraan en munt je tegemoetkomen op de Kruidenbazaar (Egyptische Bazaar). De Grote Bazaar (Kapali Carsi) is – de naam zegt het al – de grootste markt van Istanbul. Met een beetje geluk sta je bij elke kraam Turks fruit te proeven. Tip voor een uitgebreide lunch als je nog lira over hebt: restaurant Matbah in het Ottoman Hotel Imperial. Dit luxe restaurant met glas in lood- koepel biedt een mooi uitzicht en heeft een Michelinster.
3. Kleurrijk Balat
In de winter ligt de gemiddelde dagtemperatuur in Istanbul net iets boven de 10 °C. Toch voelt het vaak een stuk aangenamer dan in Nederland. Er zijn ook in de wintermaanden genoeg terrassen waar je buiten kunt genieten van een Turkse thee. Volgens gids Ahmed is het ook zeker de moeite waard om vaker Turkse koffie te drinken. En daarvoor neemt hij ons mee naar Balat. Deze kleurrijke, historische wijk staat bekend als dé koffiewijk van Istanbul, en eigenlijk van heel Turkije. Balat heeft charmante huizen in pasteltinten, smalle geplaveide straatjes, antiekwinkels, kunstgaleries en gezellige cafés. Het is de perfecte plek om lekker rond te dwalen en de rustige, artistieke sfeer op te snuiven. Drink een Turkse koffie bij 66 Stairs Cafe, Cafe Naftalin K. of Cafe Dora.
Reusachtige rotsformaties
Na het stadse leven van Istanbul wacht het betoverende landschap van Cappadocië. Vanaf Istanbul is het een uur vliegen naar het vliegveld van Kayseri, vervolgens is het nog een uurtje rijden naar Cappadocië. Deze regio is bekend om zijn buitenaardse rotsformaties en unieke geschiedenis, en biedt een totaal andere ervaring dan Istanbul. De bijzondere tufsteenrotsen zijn miljoenen jaren geleden gevormd door vulkaanuitbarstingen en maken Cappadocië een van de meest fotogenieke bestemmingen in Turkije. Eeuwenlang leefde men hier in grotwoningen. Tegenwoordig zijn veel van deze grotten omgebouwd tot hotels, waardoor je kunt overnachten in een unieke setting. Een absolute droombestemming is bijvoorbeeld het Utopia Cave Cappadocia Hotel.
Romantische luchtballonvaart
Grote kans dat je de foto’s van de vele luchtballonnen in de vallei van Cappadocië voorbij hebt zien komen op social media. Dagelijks hangen er rond zonsopkomst zo’n 100 tot 150 in de lucht, op zo’n 800 meter hoogte. Wil je dit ook zelf ervaren? Boek dan ver van tevoren een tocht. De prijzen liggen rond de 200 euro. De luchtballonvaarten zijn het hele jaar door te boeken, bij slecht weer of te veel wind worden ze geannuleerd.
Wandelen tussen de duiven
Het Göreme Open Air Museum was een van de eerste Unesco-Werelderfgoedlocaties in Turkije. Dit openluchtmuseum staat bekend om de goed bewaard gebleven rotskerken en -kloosters, die zijn uitgehouwen in het zachte vulkanische tufsteen. Van binnen zijn ze mooi versierd met Byzantijnse fresco’s. Daarna rijden we door naar Pigeon Valley voor een mooie wandeling langs de verborgen grotten. Deze groene vallei is genoemd naar de vele duiven die er leven. Perfect voor fotografie!
Turkse wijnregio
Cappadocië heeft naast luchtballonnen en rotsformaties ook wijn! Dit is zelfs dé wijnregio van Turkije, waar met veel liefde heerlijke rode en droge witte wijnen worden geproduceerd. Boek bijvoorbeeld een wijnproeverij bij de ‘boutique’ Gülor Wine Cave in Nevşehir. Sluit vervolgens de dag af met een 8-gangen diner bij het vlakbij gelegen Revithia, een van de beste restaurants in de regio. Ook heel geschikt voor vega(n)-liefhebbers.
Skiën in Cappadocië
Maak je vakantie compleet met een paar dagen Turkse wintersport. Skiën in Cappadocië op de Erciyes is een onvergetelijke ervaring. Het is een slapende vulkaan en met ruim 3900 meter de hoogste berg van Centraal-Anatolië. Met 55 km aan afdalingen en 14 moderne liften ontdek je hier de Turkse bergen. Het skiseizoen loopt in Cappadocië van half december tot eind maart.